Recept

Tökéletes sült csirke nem létezik? De bizony! Mutatjuk a titkot!

K.B.

Létrehozva: 2024.06.09.

A titok az, hogy mennyit foglalkozunk vele a sütés előtt.

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elkészíthető főételnek számít a sült csirke. Hazánkban igencsak felkapott szárnyas ételnek számít, és az éttermekben is az alap fogások közé tartozik. Sokan ezért szánják rá magukat, hogy egész csirkét vásároljanak a boltokban, és különböző módokon próbáljanak meg ínycsiklandó falatokat készíteni belőle, kérges, fűszeres bőrrésszel. De lássuk, hogy mi a titka az igazán jó sült csirkének!

sült csirke
Eláruljuk a tökéletes sült csirke titkát /Fotó: Illusztráció - Pexels

A Mindmegette gyűjtötte össze azokat a lépéseket, amelyek segítenek minket a tökéletes csirke elkészítésében. Lássuk, hogy ők milyen tanácsokkal látták el a sütni vágyókat!

MIBEN SÜSSÜK A CSIRKÉT?

  • A tapadásmentes serpenyőket most félretehetjük, ezekben nehezen sül kéreg a húsra. Az öntöttvas edény viszont csodákat művel a csirkével! Ha bor is kell a húshoz a recept szerint, akkor az acél vagy a réz serpenyő a nyerő.
  • Ami a zsiradékokat illeti: a semleges ízű olajok és a vaj tökéletesen illik a csirkéhez, néhány gerezd fokhagyma a hús mellé dobva pedig sosem árt!

SÜTÉS ELŐTT 

  • Ha a főzés előtt a fagyasztóból vesszük ki a csirkehúst, hagyjunk neki néhány órát felhasználás előtt, hogy magától melegedjen fel szobahőmérsékleten. Ha siettetjük a dolgot, a hús belseje még akkor is hideg marad, amikor a külseje már teljesen megsült.
  • Sütés előtt néhány órával sózzuk és fűszerezzük be a húst, és lefedve tegyük be a hűtőbe. Így az ízek jó mélyen beszívódnak a húsba, és sokkal puhább is lesz.

ÍGY SÜSSÜK A CSIRKEHÚST

  • Ha egész, de már konyhakész csirkénk van, belül kenjük meg fűszervajjal, majd tömjük tele citromkarikákkal, rozmaringágakkal, zsályával, fokhagymagerezdekkel. Kívülről kenjük le olívaolajjal, végül jól sózzuk és borsozzuk meg.
  • Az egész csirkét, valamint az egész combokat, és más nagy, csontos részeket 220-230 fokos, előmelegített sütőben süssük, így biztosan átsül és megpirul, kb. egy óra alatt.
  • Ha a csirke mellé krumplit, répát teszünk, hogy együtt süljenek, számoljunk vele, hogy a zöldségekből kiáramló gőz miatt a hús bőre nem sül majd ropogósra.

PIRÍTHATJUK IS 

  • A csirke combja és szárnya az alakjuk miatt nem egyformán kapják a hőt az edényben, tehát nehéz eltalálni a tökéletes állapotot. Ha előfőzzük, vagy pároljuk, azután fűszerezzük és pirítjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a csontoknál is átfő a hús.
  • A csirkemellfilével viszont nagyon könnyű dolgunk van, ha serpenyőben pirítjuk. Először hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd fűszerezzük és lefedve hagyjuk puhára párolódni.

MIKOR LESZ MÁR KÉSZ? 

Ha van a konyhánkban egy húshőmérő, ennek a kérdésnek a megválaszolása nagyon egyszerű: amikor a termométer 85 fokot mutat a hús legvastagabb részében, elkészült a csirke! Vegyük le a tűzről a húst! A legfontosabb lépés csak most következik: tálalás és felszeletelés előtt 10 percig pihentessük letakarva. A fedő vagy alufólia alatt a gőz átjárja a húst, szaftossá teszi, és gondoskodik róla, hogy az ízek benne maradjanak.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek