Praktikus

Eszedbe ne jusson kidobni! Elképesztő, mennyi mindenre használható a vaj csomagolópapírja!

H. A.

Létrehozva: 2024.06.01.

Hihetetlen, mennyire hasznos!

A vaj egyike azon élelmiszereknek, amely a legtöbb háztartásban megtalálható. A sütés elképzelhetetlen nélküle, de finom szószok, mártások és krémek is készülnek belőle. No, de mi a helyzet a csomagolásával? Talán meglepően hangzik, de ezek a kis papírdarabok hihetetlenül hasznosak lehetnek: megkönnyíthetik a sütést, főzést és még spórolhatsz is velük. A Mindmegette cikkében 5+1 remek tippel állt elő azzal kapcsolatban, hogy mi mindenre használhatod fel őket. A lényeg: a vajas papírdarabokat visszazárható tasakban, vagy légmentesen záródó edényben tedd a hűtőszekrénybe, vagy a fagyasztóba. Így a csomagoláson maradt vaj friss marad, és bármikor előveheted, amikor szükséged van rá.

vaj
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

1) Használd edények és serpenyők zsírozásához

A papír enyhén vajas felülete tökéletes edények, tepsik kikenéséhez sütésnél. A zsiradék megakadályozza a tészta letapadását, megkönnyíti a sütemény eltávolítását a formából. Mindössze annyit kell tenned, hogy a vajas felével alaposan átdörzsölöd az edény belsejét. Nagyon praktikus, mert a kezed nem lesz zsíros, hiszen a papírnak csak az egyik fele vajas.

 

2) Jól jön muffinsütésnél is

Ha kifogy a papírkapszli, jól jön a vajpapír! Az üres vajas papír tökéletesen beburkolja a finom muffinokat és megakadályozza, hogy hozzáragadjon a tészta a csomagoláshoz. Hogyan csináld? Először a papírt a vajas felével óvatosan nyomd be a muffinsütő mélyedésébe, majd fordítsd vissza úgy, hogy a vajas felére tud a tésztát halmozni. Így a papír sem fog beleragadni a formába, és a süti sem a papírba – ráadásul a csomagoláson lévő vékony vajréteg extra vajas ízt ad a sütinek.

 

3) Fedd le vele a maradék ételt

Kis mérete miatt tökéletes, ha csak egy kisebb papírdarabra van szükséged, hogy lefedd a maradék ételt. A vajas felülete segít megakadályozni az étel kiszáradását és azt, hogy az étel átvegye a hűtőben más ételek szagát. Használhatod a csomagolópapírt zöldségek, például uborka vagy cukkini levágott végének a megóvására is, de mehet félbevágott citromra, sőt avokádóra is.

4) Tedd a már felvágott kenyérre

A megszegett kenyér könnyen kiszárad, ám ha vajas papírral borítod, nedves és friss marad. Miután rátetted a vajpapírt közvetlenül a vágási felületre, tedd a kenyeret dobozba vagy kenyeres zsákba, ahogy szoktad. Ne feledd: ezzel a módszerrel nem növeled meg a kenyér eltarthatóságát, egyszerűen csak a kiszáradását tudod megelőzni!

 

5) Süss benne krumplit

A mikrós burgonya sokak kedvence, mert gyorsan, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom köret. Még ízletesebb lesz a végeredmény, ha a krumplit megmosod, villával megszurkálod, fűszerezed és vajas papírba csomagolod. Ha így sütöd meg, extra vajas íze lesz.

 

+1 Kend át vele a kést

Ha ragacsos sütit kell felvágnod, jól jön egy olyan kés, amelyet vékony vajréteg borít. A ragacsos ételekben ugyanis a kés elakadhat, bepiszkolódhat és nehezen használhatóvá válik, amitől aztán minden ragadni fog – ráadásul a szeletek sem lesznek szépek. Nem kell mást tenned, mint szeletelés előtt dörzsöld végig a kés pengéjét a papír vajas oldalán.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek