Hihetetlen, mennyire hasznos!
A vaj egyike azon élelmiszereknek, amely a legtöbb háztartásban megtalálható. A sütés elképzelhetetlen nélküle, de finom szószok, mártások és krémek is készülnek belőle. No, de mi a helyzet a csomagolásával? Talán meglepően hangzik, de ezek a kis papírdarabok hihetetlenül hasznosak lehetnek: megkönnyíthetik a sütést, főzést és még spórolhatsz is velük. A Mindmegette cikkében 5+1 remek tippel állt elő azzal kapcsolatban, hogy mi mindenre használhatod fel őket. A lényeg: a vajas papírdarabokat visszazárható tasakban, vagy légmentesen záródó edényben tedd a hűtőszekrénybe, vagy a fagyasztóba. Így a csomagoláson maradt vaj friss marad, és bármikor előveheted, amikor szükséged van rá.
A papír enyhén vajas felülete tökéletes edények, tepsik kikenéséhez sütésnél. A zsiradék megakadályozza a tészta letapadását, megkönnyíti a sütemény eltávolítását a formából. Mindössze annyit kell tenned, hogy a vajas felével alaposan átdörzsölöd az edény belsejét. Nagyon praktikus, mert a kezed nem lesz zsíros, hiszen a papírnak csak az egyik fele vajas.
Ha kifogy a papírkapszli, jól jön a vajpapír! Az üres vajas papír tökéletesen beburkolja a finom muffinokat és megakadályozza, hogy hozzáragadjon a tészta a csomagoláshoz. Hogyan csináld? Először a papírt a vajas felével óvatosan nyomd be a muffinsütő mélyedésébe, majd fordítsd vissza úgy, hogy a vajas felére tud a tésztát halmozni. Így a papír sem fog beleragadni a formába, és a süti sem a papírba – ráadásul a csomagoláson lévő vékony vajréteg extra vajas ízt ad a sütinek.
Kis mérete miatt tökéletes, ha csak egy kisebb papírdarabra van szükséged, hogy lefedd a maradék ételt. A vajas felülete segít megakadályozni az étel kiszáradását és azt, hogy az étel átvegye a hűtőben más ételek szagát. Használhatod a csomagolópapírt zöldségek, például uborka vagy cukkini levágott végének a megóvására is, de mehet félbevágott citromra, sőt avokádóra is.
A megszegett kenyér könnyen kiszárad, ám ha vajas papírral borítod, nedves és friss marad. Miután rátetted a vajpapírt közvetlenül a vágási felületre, tedd a kenyeret dobozba vagy kenyeres zsákba, ahogy szoktad. Ne feledd: ezzel a módszerrel nem növeled meg a kenyér eltarthatóságát, egyszerűen csak a kiszáradását tudod megelőzni!
A mikrós burgonya sokak kedvence, mert gyorsan, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom köret. Még ízletesebb lesz a végeredmény, ha a krumplit megmosod, villával megszurkálod, fűszerezed és vajas papírba csomagolod. Ha így sütöd meg, extra vajas íze lesz.
Ha ragacsos sütit kell felvágnod, jól jön egy olyan kés, amelyet vékony vajréteg borít. A ragacsos ételekben ugyanis a kés elakadhat, bepiszkolódhat és nehezen használhatóvá válik, amitől aztán minden ragadni fog – ráadásul a szeletek sem lesznek szépek. Nem kell mást tenned, mint szeletelés előtt dörzsöld végig a kés pengéjét a papír vajas oldalán.