Ha nem bízod a véletlenre, finomabb dinnyét ehetsz.
A görögdinnye elmaradhatatlan nyáron, hiszen lehűtve nagyon jól esik a meleg napokon. Víztartalma miatt gyorsan hűsít és oltja a szomjat, ám érdemes tudni, hogy milyet kell kiválasztani a boltban, hogy mézédes, roppanós dinnyét ehessünk.
Az első fontos lépés a választáskor a dinnye mérete. A kis dinnyék gyakran nem elég édesek, míg a nagyon már túlérettek, ezért ajánlott a közepes méretet választani - tanácsolja a mindmegette.hu.
A jó dinnyének enyhe, kellemes aromája van, különösen az alján. Ha intenzív, túl édes szagot, vagy erjedt gyümölcsillatot érzünk, az azt jelenti, hogy a dinnye már nagy valószínűség szerint nem jó.
Nézzük meg a gyümölcs alján lévő foltot is. Ennek sárgának kell lennie! Ha fehér, a dinnye biztosan nem érett. A folt egyébként az a hely, ahol a dinnye az érés során a földdel érintkezett. Minél sárgább vagy narancssárgább a folt, annál érettebb a dinnye.
Nagyon fontos azt megnéznünk, hogy milyen a görögdinnye kocsánya. Állapota ugyanis utal arra, hogy mikor szedte le a termelő. Ha még friss és zöld a szára, vagy meg van csavarodva, akkor nem volt rendesen ideje beérni. Ez utóbbi esetben ugyanis a dinnye forgatásával próbálták az érési folyamatot gyorsítani. Ha a kocsány már száradt, de még nem teljesen, akkor vedd csak meg!
A dinnye színe is árulkodó: a legfinomabb színe mély, gazdag zöld. A rajta lévő jellegzetes sárgásbarna karcolások azt jelzik, hogy a gyümölcs lédús.
Végül ütögessük vagy rázzuk meg a dinnyét. Ha mély hangot ad ki, mintha zörögne, akkor megvehetjük. Ha csendes, akkor a gyümölcs éretlen.