Karma

A sors tényleg visszavág? Ismerd meg a karma törvényét!

Bors

Létrehozva: 2024.07.14.

A karma kifejezést előszeretettel használjuk, akkor is, ha nem tartjuk magunkat spirituális lénynek. De vajon mi is a karma valójában?

Szó szerinti jelentése: cselekvés, tett. A karma törvénye szerint minden tettünk visszaható ereje utolér bennünket - írja a Fanny magazin.

spirituális, egyensúly, karma
A karma törvénye szerint minden tettünk visszaható ereje utolér bennünket Fotó: Pexels

Ez nem egy büntetés!

Ma már mindannyiunk szótárában helyet kap a karma kifejezés. Ezzel fenyegetőzünk, ha valaki számunkra nem tetsző dolgot művel, ezzel magyarázzuk a rossz dolgot, ami történik velünk, és ha épp valami csínytevésre készülünk, akkor már előre rettegünk, hogy a karma majd lecsap ránk ezért. Fontos megérteni azonban, hogy ez nem egy fenyegetés, nem a büntetés a célja, hanem a tanulás. A karma törvénye kimondja, hogy minden cselekedetnek, gondolatnak vagy szónak következménye van. Nagyanyáink ezt úgy mondták: amint vetsz fiam, úgy aratsz.

Nézzünk bele a tükörbe!

A karma törvénye igen egyszerű: pontosan azt tükrözi vissza, amit még meg kell tanulnunk az életünk során. Ha például túlságosan zsugoriak vagyunk, nehezünkre esik az adakozás, akkor a karma törvénye szerint, rendre olyan helyzetekbe kerülünk, ahol szükségszerűen el kell, hogy osztogassuk – vagy éppen veszítsük – a vagyonunkat. Ezzel kényszerülünk rá, hogy megtanuljuk az adakozást. Ha nem adunk, akkor elveszítünk. Ha pedig képtelen vagyunk kapni, mindenkitől kapni fogunk. Ha erőszakosak vagyunk, velünk is erőszakos dolgok történnek. Ha szeretet van bennünk, szeretetet kapunk a világtól. A karma nem más, mint egy végtelenül őszinte és becsaphatatlan tükör. Önmagunk tükörképe, amelyben megnézhetjük, mit kell megtanulnunk. A tetteink, gondolataink és szavaink áldásként vagy teherként, de mindenképpen visszatérnek hozzánk, épp úgy, mint egy bumeráng. Ha megtanuljuk, hogy a saját sorsunkért csak és kizárólag mi magunk vagyunk felelősek, csak mi befolyásolhatjuk, hogy alakul, akkor megértjük a karma működését is. Ahhoz, hogy valamit megkaphassunk a külvilágtól, először magunkban is birtokolnunk kell: a szeretet befogadásához előbb szerethetővé kell válnunk, a hűséges társ is akkor jön el, ha mi magunk lojálisak vagyunk másokkal. Éppen ezért, ha bölcsek vagyunk, akkor önmagunkban keressük a szenvedésünk okát, mert tudjuk, hogy a világban mindennek oka van. Ez az ok-okozati összefüggés. A buddhista filozófia is nagy hangsúlyt fektet a karma kikerülhetetlen törvényére. Ebben a felosztásban a karma hét törvénye között szerepel a kedvesség, segítőkészség, türelem, felelősségérzet, koncentrálás, vidámság és a változások elfogadása.

Állandó döntéshelyzetben

A karma törvénye szerint, ami meghatározza az életünket, az nem a tőlünk független és megváltozhatatlan sors, hanem a múltbéli tetteink hatásai. Mindig döntéshelyzetben vagyunk, élhetünk azzal a szabad akaratunkkal, amit önmagunk által előidézett helyzetünk lehetővé tesz. A karma tulajdonképpen a tetteinkkel generált energia. Cselekedhetünk helyesen vagy helytelenül. A helyes tett az, amivel sem magunknak, sem a környezetünknek nem okozunk szenvedést. Az okozott szenvedés lehet szóbeli, mentális és fizikai. A helyes tett elégedetté tesz minket is és a környezetünket is. A helytelen viszont aggodalmat szül. A karma törvénye egyfajta személytelen igazságtévő erőként azt is garantálja, hogy pontosan azt kapjuk, ami érdemeink szerint nekünk adatik. Nem kaphatunk az élettől sem többet, sem kevesebbet, mint amiért megdolgoztunk. Amikor úgy érezzük, az életből kevesebb jut nekünk, mint amit megérdemelnénk, a karma tanítása szerint korábbi cselekedeteink következményeit kell viselnünk.

Olyan, mint egy tartozás

A karma célja, hogy a mérleg nyelve egyensúlyban legyen. Azaz nem az öncélú jó cselekedetek halmozása a karma törvényének tanítása, hanem az, hogy mindig helyesen cselekedjünk. Tehát amikor kell, legyünk racionálisak, ésszerűek és amikor kell, ne agyaljunk, hanem hallgassunk a szívünkre. Ha valakinek szüksége van rá, adakozzunk, de ne szórjuk el a vagyonunkat esztelenül. Ebben a kettősségben egyensúlyt találni jelenti a karma törvényének furfangos talányát. De ne gondoljuk úgy, hogy jó, akkor ez az én karmám, már nincs mit tenni ellene. Valóban, a múltban elkövetett tetteket már nem tudjuk megváltoztatni, de mivel a jelen alakítja a jövőt, igenis tőlünk függ, mi vár majd ránk. Ahogy a mondás tartja: Mindenki a maga sorsa kovácsa. Meg kell tehát érteni, hogy teljes mértékben felelősek vagyunk azért, ami történik velünk majd a jövőben. És ezen most tudunk változtatni, a jelenben. A karma ugyanis nemcsak negatív, hanem pozitív módon is működik: minden jó tett kedvezőbb életkörülményeket teremt számunkra.

Amikor a fagyi visszanyal

A karma, a tettek összessége, a karmikus visszahatás pedig az előidézett eredmény: azonnali és későbbi hatásokra számíthatunk. Amikor a karma visszavág, akkor élőben megtapasztalhatjuk, hogy a karma működik. Lehet, hogy azonnal szembesülünk a magunk által előidézett reakciókkal, de életünk későbbi szakaszában is beérhet a megfelelő karmikus válasz. Egy biztos: a karma visszavág előbb vagy utóbb. Az ok és okozat törvényét mindannyiunknak meg kellene tanulni, és megértenünk, hogy a tettek következményekkel járnak, nincs kibúvó, a karma minden esetben törleszt. A nem tudás nem mentesít minket: működik akkor is, ha nincs semmilyen ismeretünk vagy hitünk a törvényszerűségeiről.

Ez a szimbóluma

A szimbólumoknak fontos szerepük van az életünkben, hihetetlen erővel fejezik ki vizuálisan az adott fogalmat vagy jelenséget. A karma szimbólumaként használt lótusz esetében a magja a karma oka, a lótusz virága a tett eredménye, a hosszú, felfelé törekvő szára pedig a helyes tettek által való kiemelkedés lehetősége. Gyakran egyszerűen a dominó effektusként ismert grafikával ábrázolják az ősi hatás-visszahatás törvényt, máskor pedig a karma szimbóluma a kerék, ami magában foglalja az örök körforgást is. De megjelenhet a végtelen csomó jelképe is, mely Ázsiában gyakran alkalmazott tradicionális motívum. A végtelen csomók az ok és okozat összekapcsolódását szimbolizálják, az örökké tartó karmikus ciklust. Ez valóban érzékletesen ábrázolja a tettek visszahatásainak összetettségét és kibogozhatatlanságát.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek