Egészség

Figyelmeztetnek a szakértők: ez a nyári trend növeli a rák kockázatát

KL

Létrehozva: 2024.07.04.

Újabb veszélyes őrültség terjed a közösségi médiában.

Az influenszerek azt állítják, hogy van egy új titkos összetevő az ideális barnaság eléréséhez - de a szakértők nincsenek meggyőződve arról, hogy ez a szervezetünkre is jó hatással van.

nap, napfény, napsütés, időjárás
A nem megfelelő fényvédő használata miatt sokan kivannak téve ennek a betegségnek Fotó: Unsplash.com

Most hogy itt a nyár, rengetegen indulnak nyaralni a világ minden tájára, hogy a jól megérdemelt pihenőjüket töltsék. A szakértők azonban most éles figyelmeztetést adtak ki egy veszélyes online trend miatt, amelyről több mint 43 millió posztot tettek közzé.

Az "UV-index" néven ismert gyógymód a "nem megfelelő" fényvédő faktor használatát és az intenzív napozást foglalja magában – és állítólag tökéletes módszer a rák kockázatának csökkentésére. A Look Fantastic bőrápolási gurui elmagyarázták: 

 

Az UV (ultraibolya sugárzás) index egy egytől tízig terjedő skála, amely megmondja, hogy mennyire erős a napsütés egy adott napon. A 3-7 közötti UV-értékek a "közepes" és a "magas" közötti tartományba sorolhatók, a 8-as érték felett pedig a "nagyon magas", és akár veszélyesnek is minősülhet...

 

Ez az egyik oka annak, hogy a legújabb TikTok barnulási trend annyira veszélyes. A magas UV-index és a nem megfelelő fényvédő használata miatt sokan vannak kitéve a 2000-es évek szoláriumtrendjének következményeit idéző maradandó bőrkárosodás veszélyének.

Most, amikor a melanoma bőrrák évente 2000 emberéletet követel az Egyesült Királyságban, ez még soha nem volt ennyire fontos. Egy korábbi interjújában Angela Mavalla gyógyszerész és "skinfluencer" is így nyilatkozott: 

− A napvédő krémek rendszeres használata bizonyítottan csökkenti a bőrrák, köztük a melanoma, a laphámrák és a bazálsejtes karcinóma kialakulásának kockázatát.

Az NHS legalább 30-as faktorú fényvédő használatát javasolja a veszélyes UVB-sugarak elleni védelemhez. Hangsúlyozza, hogy nincs "egészséges módja" a barnulásnak, és arra ösztönzi az embereket, hogy a bőrrák elleni védelem érdekében még felhős időben is használjanak naptejet - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek