Lakásfelújítás

Most megéri felújítani: így juthatsz extra milliókhoz hozzá

Bors

Létrehozva: 2024.07.15.

Július 1-jétől elindult az új otthonfelújítási támogatás! Érdemes minél hamarabb pályázni, mivel korlátozott a rendelkezésre álló keretösszeg, és enyhítettek az eddigi feltételeken. Valkó Hiteles András jelzáloghitel specialistát kérdeztük a részletekről.

Erre is lehet majd fordítani

Jó hír, hogy a melegvíz-rendszer és gázfűtésrendszer korszerűsítése mellett bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is. A műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott, sőt az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került - írja a Fanny magazin.

It's,Raining,Money
Most megéri felújítani: így juthatsz extra milliókhoz hozzá Fotó: lassedesignen /  Shutterstock 

Beszámít az önerőbe

A beruházás költségvetésének maximuma legfeljebb 7 millió forint lehet, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes hitel. Tehát a hitelhez önerő is szükséges: a maximális beruházás esetén 1 millió forint saját megtakarítással kell rendelkezni. A saját forrásba pedig beszámíthatóvá vált a lakástakarék-pénztári megtakarítás is.

Csökken a törlesztő!

A futamidőt a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelték. Ennek következtében a havi törlesztőrészlet 25-36 ezer forintról 14-25 ezer forintra csökkent.

Számoljunk az életkorral!

Az igénylő a kölcsön lejáratakor még nem töltheti be a 75. életévét, így ha kihasználjuk a teljes futamidőt, akkor 63 éves kor előtt kell beadnunk az igénylést. Másik feltétel, hogy a jövedelme elegendő legyen a kölcsön törlesztőrészletének fedezetére. Ha nem felel meg az előírásnak, bevonhat egy adóstársat, aki teljesíti az életkori és jövedelmi feltételeket.

A vége a lényeg

A 30 százalékos energia-megtakarítást nem kötelező a támogatásból elérni, hiszen ezt az el nem számolható, saját forrásból kialakított korszerűsítésből is elérhetjük. Javasolt viszont legalább 40 százalékos energetikai javulást elérni, mivel ezáltal további 5 százalékkal növelhető a támogatás mértéke.

Ez jó hír a családoknak

A vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához a keresők jövedelme mellett a lakásban élők számát is figyelembe veszik. Ez azt jelenti, hogy a bevételt a keresők és az egy háztartásban élő, eltartott gyermekek létszámával kell osztani.

Az igénylés menete

Első lépésként ellenőrizzük, hogy a ház építési engedélyének időpontja 1990. december 31. előtt van-e rögzítve. Ráépítés, bővítés vagy átalakítás esetén is az alapépület jogerős használatbavételi engedélyének időpontja számít.

Osszunk és szorozzunk!

Nézzük meg, melyik kategóriába sorolják a lakóhelyünket. Ott, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75%-át nem éri el, 3,5 millió forintra, ahol a jövedelem az országos átlag 75 és 110% között van, ott 3 millió forintra, és ahol ez meghaladja a háztartások bevételeit, ott 2,5 millió forintra számíthatunk.

Tervezzük meg előre!

Az igénylés beadása előtt keressünk fel egy tanácsadót, aki segít a korszerűsítés megtervezésében. Ehhez az épület meglévő állapotáról kérnünk kell egy energetikai tanúsítványt, majd a tervezett állapotról is kell készíteni egy úgynevezett elő-tanúsítványt

Regisztrált vállalkozó

Hamarosan elérhető lesz egy vállalkozói lista, ahol rákereshetünk a lakókörnyezetünkben működő ÉMI által regisztrált kivitelezőkre. Ha nem regisztrált vállalkozót választunk, 75% helyett maximum 50 százalék előleget lehet lehívni a pályázati pénzből.

Szerezzük be időben!

A jelentkezéshez szükséges munkáltatói jövedelemigazolás, az ingatlan tulajdoni lapja, az igénylő érvényes személyi igazolványa és a lakcímkártyája, nemleges igazolás adótartozásról, több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok), az ingatlan energetikai tanúsítványa.

Adjuk le az igénylést!

A kész költségvetési tervvel július 1-től adhatjuk be igényünket az MFB Pont Plusz helyszíneken, a Gránit Bank, az MBH és az OTP kijelölt fiókjaiban. A pályázatokat beérkezési sorrendben dolgozzák fel, és az igényelt összegeket a támogatási keret kimerüléséig folyósítják.

Kezdődhet a munka!

Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes kamatmentes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió forint.

Két évünk van erre

A munkálatokat a kölcsön rendelkezésre tartási ideje alatt, azaz 2 éven belül kell befejezni, ezt egyetlen alkalommal, legfeljebb 6 hónappal meghosszabbíthatjuk. Összesen tehát 2-2,5 év áll rendelkezésre a beruházások befejezésére.

Papíron a valóság

Miután elvégeztük a munkálatokat, hitelesített, záró energetikai tanúsítványt kell kérnünk, amivel bizonyíthatjuk a beruházással elért energetikai javulást.

Valamit valamiért

Lehetőségünk van arra, hogy a Hitelesített Energiamegtakarítást (HEM) átadjuk a kereskedőnek, ebben az esetben elengedhetik az energetikai tanúsítvány díját.

Őrizzük meg a számlákat

A korszerűsítés végén a záró energetikai tanúsítványt kell benyújtani, valamint be kell mutatnunk az anyag- és munkadíj költségekről kiállított számlákat. Ezt követően a támogatás utalásra kerül, ami közvetlenül csökkenti a hiteltartozás összegét.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek