Aki eddig azt hitte, hogy a fagyos desszertekért csak a gyerekek vannak oda, hatalmasat téved. Nézze csak!
Hozzávalók (4 adaghoz):
600 ml erős, főzött kávé, 100 g nádcukor, 2 ek. Méz, 80 ml behűtött tojáslikőr, 4 db csíkos ostyarúd
Elkészítés:
1. A kávét ízesítsük a nádcukorral, valamint a mézzel, és keverjük addig, amíg ezek teljesen fel nem oldódnak benne. Ekkor öntsük át az egészet egy hideg fémtálba, és tegyük legalább 3 óra hosszára a fagyasztóba.
2. Körülbelül 15 percenként alaposan keverjük át villával, amíg a textúrája nem lesz teljesen szemcsés, kristályos.
3. Hűtsük le azokat a poharakat, amelyekben tálalni fogjuk a desszertet, aztán öntsünk mindegyikbe 20 ml tojáslikőrt. Erre kanalazzuk rá a kávés granitát, és tálaljuk azonnal, az ostyarudakkal díszítve.
Elkészítési idő: 15 perc+ fagyasztás
Kalória: 1 adag 200 kalória - írja a Fanny magazin.
Hozzávalók (12 szelethez):
100 g dióbél, 2 ek. méz + a díszítéshez, 8 db tojássárgája, 150 g porcukor, 500 ml hideg, cukrozatlan habtejszín, 100 g baracklekvár, 200 g őszibarack vagy nektarin + a díszítéshez, friss mentalevelek
Elkészítés:
1. A dióbelet terítsük szét a sütőpapírral kibélelt tepsiben, locsoljuk meg a mézzel, majd süssük a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Figyeljünk oda arra, hogy ne égjen meg, majd hagyjuk kihűlni, és utána aprítsuk durvára.
2. A tojássárgájákat fémtálban keverjük ki a porcukor felével, majd vízgőz fölött hevítsük 70 fokig, közben habosítsuk fel. Ekkor azonnal vegyük le a tűzről, és verjük tovább addig, amíg vissza nem hűl.
3. A hideg tejszínt verjük habbá a maradék porcukorral, majd óvatosan dolgozzuk bele a tojásos masszába. Keverjük a lekvárt, a meghámozott, kimagozott, feldarabolt barackot és az aprított diót az így kapott alaphoz.
4. 22 cm átmérőjű kuglóf-formát béleljünk ki folpakkal. Simítsuk bele a masszát, és tegyük be
a fagyasztóba legalább 5 órára.
5. Tálalás előtt fordítsuk ki a formából, húzzuk le róla a folpakot, és díszítsük vékonyan felszeletelt őszibarackkal vagy nektarinnal, valamint a friss mentalevelekkel.
Elkészítési idő: 50 perc+ fagyasztás
Kalória: 1 adag 307 kalória
Hozzávalók (10-12 darabhoz):
A dinnyés réteghez: 1 kg görög- dinnye, 2 ek. Méz, 100 g porcukor, 1 db lime kifacsart leve, 2 ek. hideg, cukrozatlan habtejszín
A joghurtréteghez: 200 ml natúr görög joghurt, 2 ek. méz
A kivis réteghez: 20 g kristály- cukor, 4 db kivi, 1 ek. méz
Elkészítés:
1. Szeleteljük fel a dinnyét, távolítsuk el a héját és a magokat, majd turmixgépben pépesítsük. Keverjük hozzá a mézet, a porcukrot, a lime kifacsart levét és a tejszínt. A jégkrémformákat félig öntsük fel a keverékkel, és tegyük fagyasztóba.
2. Ha a dinnyés réteg félig meg- fagyott, adagoljuk rá a mézzel elkevert joghurtot a formák 3/4-éig, és tegyük vissza a fagyasztóba.
3. Gyorsforralóban főzzünk szirupot a cukorból 20 ml víz hozzáadásával. A megtisztított kiviket villával nyomkodjuk szét. Keverjük hozzá a mézet, a kihűlt szirupot, és ezt is adagoljuk a formákba. Szúrjunk mindegyikbe pálcikát, és mehet vissza a fagyasztóba min. 6 órára.
4. Tálalás előtt vegyük ki a formákból a jégkrémeket. Ehhez többnyire elég a kezünk melege is, de néhány másodpercre forró vízbe is márthatjuk őket, és rögtön kínálhatjuk is.
Elkészítési idő: 30 perc+ fagyasztás
Kalória: 1 darab 142 kalória
Hozzávalók (16 darabhoz):
A kekszhez: 250 g rétesliszt, 125 g kristálycukor, 1/2 tasak vaníliás cukor, 125 g vaj, 30 ml tej, 1 tk. darált kávé, 100 g étcsoki Az összeállításhoz: 250 ml vanília- és 250 ml eperfagylalt
Elkészítés:
1. Az átszitált réteslisztet keverjük össze a kristály- és a vaníliás cukorral, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává a felkockázott vajjal, a langyos tejjel és a darált kávéval. Végül adjuk hozzá a felaprított étcsokoládét is.
2. Formázzunk a tésztából 32 db diónyi méretű golyót, és tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól néhány centire, és a tenyerünkkel kissé lapítsuk le. 180 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
3. Vegyük ki a fagyasztóból, és kicsit hagyjuk a fagylaltokat megpuhulni. Fagylalt- vagy evőkanállal adagolva kettesével tapasszuk össze velük a kekszeket. A kis szendvicsek oldalán kibuggyanó fagyit simítsuk el. Pihentessük a desszerteket a fagyasztóban legalább 2 órán át.
Elkészítési idő: 70 perc+ fagyasztás
Kalória: 1 darab 229 kalória
Hozzávalók (10 szelethez):
250 g túró, 200 g porcukor, 2 ek. méz, 100 ml cukrozatlan habtejszín (hideg), 100 g málna, 2 db tojássárgája, 1/2 db vanília- rúd, 100 g áfonya
Elkészítés:
1. Botmixerrel krémesítsük a túrót a porcukorral és a mézzel, majd forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt. Osszuk el három egyforma adagra a krémet.
2. Keverjük az elsőhöz a megmosott, szétnyomkodott málnát, és öntsük kb. 8 × 20 × 6 cm-es, téglalap alakú formába. A tojássárgáját gőzfürdő felett habosítsuk fel a kikapart vaníliavelővel, majd adjuk a második adag túrókrémhez, és öntsük ezt is a formába. A megtisztított, szétnyomkodott áfonyát forgassuk a harmadik adag túrókrémbe, és ezt is simítsuk a formába.
3. Az így elkészített rétegzett krémbe szúrjunk 10 db jégkrémpálcikát egymástól 1-2 cm távolságra. Tegyük be a fagyasztóba legalább 6 órára.
4. Tálalás előtt vegyük ki, és 5 másodpercre mártsuk forró vízbe a formát, majd borítsuk ki
belőle a jégkrémet. Szeleteljük fel, majd azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc+ fagyasztás
Kalória: 1 darab 177 kalória