Betegség

Elárulta a szakértő: ezzel a 4 módszerrel előzhetjük meg az agydaganat kialakulását

L.A.

Létrehozva: 2024.07.01.

Egy agydaganatspecialista elárulta, mit tesz minden nap, hogy csökkentse a betegség kockázatát.

Az agydaganat egy igazán kegyetlen betegség, 100 betegből csak körülbelül 17-en élik túl a diagnózist követő öt vagy annál több évet. Bár a legtöbb agydaganat oka nem ismert, a szakértők szerint vannak olyan életmódbeli változtatások, amelyekkel csökkenthető a kockázat.

orvos, doktor, sztetoszkóp, betegség, egészség
Illusztráció / Fotó: @Pexels

A birminghami The Harborne Kórház klinikai neuroonkológus tanácsadója, Dr. Sara Mead elmondta, milyen szokásokat követ, hogy segítsen megőrizni az agy egészségét.

1. Elég alvás

Ha minden este jól alszunk, az segíthet az agyunknak, mivel Dr. Meade szerint mindannyian jobban működünk, ha egészséges alvásmintát követünk.
Az egészséges felnőtteknek ajánlott körülbelül hét-kilenc órát aludniuk éjszakánként.

Bár mindenkinek kissé eltérő az alvásigénye, ami az alvás hosszát illeti, a jó minőségű alvás létfontosságú az egészséges elme és a kognitív funkciók fenntartása szempontjából

- mondta a szakértő.

Bár még több kutatásra van szükség az alvás és a rákkockázat közötti közvetlen kapcsolatról, Meade hozzátette:

A rossz alváshigiéniával rendelkezők gyakran túlsúlyosak, rosszul táplálkoznak, rosszul dolgoznak, így gyakran mindez kéz a kézben jár. Rossz ítélőképességhez, rossz döntéshozatalhoz vezethet.

2. Kiegyensúlyozott és egészséges étrend

A szakember szerint az egészséges táplálkozás a jó egészség megőrzésének egyik fő alappillére. Az olyan dolgok fogyasztása, mint az olajos halak, fontos omega-3 zsírsavakat biztosít, amelyek segítik az agy egészségét, valamint a kevésbé zsíros és cukros ételek fogyasztása segít fenntartani az egészséges testsúlyt.

Dr. Meade azonban hangsúlyozza, hogy nem valószínű, hogy egyetlen élelmiszer határozottan befolyásolná a kockázatot.

Nincs erős bizonyíték arra, hogy egy bizonyos dolgot kell ennünk az agydaganat elkerülése érdekében. Minden a helyes táplálkozásról és a normál testsúly fenntartásáról szól az általános egészség érdekében

- mondta.

3. Friss levegő és testmozgás

A szakértő szerint az élvezetes, aktív dolgok végzése létfontosságú az agy jó egészségéhez, s ő maga is igyekszik minden nap tenni valamit a testi és lelki egészségéért.

Ez lehet úszás, ami a kedvenc hobbim a fittség és a jó közérzet szempontjából, egy séta a családommal, a kutyával vagy egy barátommal, vagy akár olyan egyszerű dolog is, mint 20 percet pihenni és kávézni egy kollégával

- magyarázta.

Az olyan tevékenységekkel való foglalkozás, amelyek örömet okoznak, segít csökkenteni a stresszt és elősegíti a pozitív életszemléletet. Ez pedig segít fenntartani a jó fizikai és mentális egészséget. Bár az aktív életmód hiánya nem jelent specifikus agyrákkockázatot, ez általánosságban alkalmazható az összes rákos megbetegedés kockázatának csökkentésére.

4. A stressz csökkentése

A stressz kordában tartása természetesen létfontosságú az egészséges elme megőrzéséhez. És bár nincs elég bizonyíték arra, hogy a stresszesebb embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki rák, Dr. Meade szerint a stressz kezelése hozzájárul a jobb életminőséghez. Ő úgy tudja csökkenteni a stresszt maga körül, hogy előre tervez, de ez mindenkinél más és más, hogy mi segít levezetni a stresszt vagy kezelni - írja a Ladbible.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek