recept

Eljött a szezonja: mutatjuk a nagymama legkiválóbb szilvás gombócát

Létrehozva: 2024.07.17.

Összefut a nyál a szánkban.

A praktikus háziasszonyok mindig odafigyelnek arra, hogy éppen milyen zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja. A szerencsésebbeknek kertjük van, saját veteményesük, saját gyümölcsfáik, így mindig saját, hazai finomságokkal lephetik meg a családot. Akinek azonban nincs kertje, az se búslakodjon! Ilyenkor a piacokon  remek termékeket lehet venni a hazai termelőktől. Lassan megkezdődik a szilvaszezonja, ez pedig azt jelenti, hogy kezdhetjünk helyet készíteni a gyomrunkban a szilvás gombócoknak. A Mindmegette mutatja a legklasszikusabb receptet! 

Nincs is jobb a szilvás gombócnál 

HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg sárga burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 db tojás
  • 10 db szilva
  • 10 szem kockacukor
  • fahéj
  • porcukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl olaj


ELKÉSZÍTÉS

  1. A szilvás gombóc elkészítéséhez a burgonyát héjában megfőzzük sós vízben, majd ha megpuhult, forrón megpucoljuk és összetörjük.
  2. A burgonyát a liszttel, a zsírral, a tojással és egy csipet sóval gyorsan összegyúrjuk.
  3. A szilvákat bevágjuk és kimagozzuk, majd egy kockacukrot és kevés fahéjat teszünk a közepükbe.
  4. A tésztát lisztezett felületen fél centi vastag téglalapra nyújtjuk és 10 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabra ráhelyezzük 1 szilvát, majd a tésztát összehajtjuk és gombóccá gyúrjuk úgy, hogy a tészta mindenhol befedje a szilvát.
  5. Ezután forrásban lévő sós vízben kifőzzük 15 perc alatt. Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk olajon, majd belehempergetjük a gombócokat.


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek