A praktikus háziasszonyok mindig odafigyelnek arra, hogy éppen milyen zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja. A szerencsésebbeknek kertjük van, saját veteményesük, saját gyümölcsfáik, így mindig saját, hazai finomságokkal lephetik meg a családot. Akinek azonban nincs kertje, az se búslakodjon! Ilyenkor a piacokon remek termékeket lehet venni a hazai termelőktől. Lassan megkezdődik a szilvaszezonja, ez pedig azt jelenti, hogy kezdhetjünk helyet készíteni a gyomrunkban a szilvás gombócoknak. A Mindmegette mutatja a legklasszikusabb receptet!
HOZZÁVALÓK
40 dkg sárga burgonya
só
40 dkg liszt
10 dkg sertészsír
2 db tojás
10 db szilva
10 szem kockacukor
fahéj
porcukor
20 dkg zsemlemorzsa
1 dl olaj
ELKÉSZÍTÉS
A szilvás gombóc elkészítéséhez a burgonyát héjában megfőzzük sós vízben, majd ha megpuhult, forrón megpucoljuk és összetörjük.
A burgonyát a liszttel, a zsírral, a tojással és egy csipet sóval gyorsan összegyúrjuk.
A szilvákat bevágjuk és kimagozzuk, majd egy kockacukrot és kevés fahéjat teszünk a közepükbe.
A tésztát lisztezett felületen fél centi vastag téglalapra nyújtjuk és 10 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabra ráhelyezzük 1 szilvát, majd a tésztát összehajtjuk és gombóccá gyúrjuk úgy, hogy a tészta mindenhol befedje a szilvát.
Ezután forrásban lévő sós vízben kifőzzük 15 perc alatt. Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk olajon, majd belehempergetjük a gombócokat.