vakáció

Tudnak-e a magyarok viselkedni külföldön? Mutatjuk a turista etikettet

Létrehozva: 2024.07.01.

Nem mindig tudjuk, hogyan viselkedjünk külföldön.

Egy külföldi utazás során izgatottak várjuk, hogy megismerkedjünk az adott ország kultúrájával. Csorba Katalin protokoll szaktanácsadót kérdezte a Fanny Magazin az illemszabályokról, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Nem minden magyar tudja, hogy kell külföldön viselkedni 

1. Kávé tej nélkül

Amikor egy igazi olasz pizzériában járunk, ne lepődjünk meg, ha elutasítják a kiszolgálást, ha ketchupot vagy parmezán sajtot kérünk a pizzánkra. Az olaszoknál szinte elképzelhetetlen, hogy ezeket az összetevőket egy jó pizzával kombinálják. Kiadós ebéd után pedig ne rendeljünk capuccinót, szerintük ugyanis a tej alapú italok nehezítik az emésztést. Inkább kortyoljunk egy finom eszpresszót!

2. Kicsit késve érkezzünk

Ha meghívást kapunk egy spanyol otthonba, soha ne érkezzünk pontosan, mert könnyen előfordulhat, hogy a házigazdát még felkészületlenül találjuk. A személyes tér kisebbnek tűnhet más kultúrákhoz képest, és általános, hogy a barátok és családtagok öleléssel és mindkét arcra adott puszival üdvözlik egymást.

3. Itt van a szieszta ideje!

Görögországban a legtöbb üdülőhelyen komolyan veszik a szieszta idejét, ami 14 és 17 óra között van. Ilyenkor a helyiek pihennek, az üzletek pedig általában zárva tartanak. Ebben az időszakban ne hangoskodjunk, inkább kövessük mi is a helyiek példáját, és pihenjünk egy kicsit mi is.

4. Várjuk ki a sorunkat!

Az angolok különösen nagyra értékelik a türelmet, ezért kifejezetten udvariatlannak számít, ha megpróbálunk előretolakodni a sorban. Tömegközlekedéskor, például a metró mozgólépcsőjén, mindig álljunk a jobb oldalra, hogy azok, akik sietnek, könnyedén el tudjanak haladni mellettünk.

5. Lényeges a precizitás!

Németországban nagy hangsúlyt fektetnek a pontosságra, legyen szó üzleti megbeszélésről, vagy baráti találkozásról. Az időben való érkezést a tisztelet és a megbízhatóság jelének tekintik, ezért ne sértsük meg őket azzal, hogy késve érkezünk.

6. Nem illik megkérdezni

A horvátok vendégszeretőek, ezért udvariatlanság visszautasítani, ha megkínálnak valamivel. Köszönjük meg nekik a saját nyelvükön, egyszerűen egy „Hvala” -val. Beszélgetéskor kerüljük a közelmúlt háborús eseményeit, mivel ez még mindig sokak számára fájdalmas emlékeket idézhet elő. Emellett ne használjuk a "balkáni" kifejezést az országra utalva, mert a horvátok nyugat-európainak vallják magukat.

7. Nézzünk a szemébe!

Az ajándékozás fontos része a francia kultúrának, ezért ha meghívást kapunk vacsorára, ne érkezzünk üres kézzel. A háziasszonynak egy csokor virág, a házigazdának egy üveg bor tökéletes ajándék. A franciák mindenkivel koccintanak az első korty ital elfogyasztása előtt, miközben tartják a szemkontaktust.

8. Fordítva működik

Amikor Bulgáriában járunk, ügyeljünk arra, hogy a bólogatás és a fejrázás gesztusai éppen az ellenkezőjét jelentik, mint a többi európai országban. Tehát a bólogatás a nemet, míg a fejrázás az igent jelenti. Ugyanez a szokás érvényes más balkáni országokban is, például Albániában és Macedóniában is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek