Egészség

6 árulkodó jel a lábadon, amit muszáj észrevenned az egészséged érdekében

Létrehozva: 2024.08.02.

Mivel az év nagy részében nadrággal, szoknyával és harisnyával takarjuk a lábainkat, könnyen előfordulhat, hogy megfeledkezünk ellenőrizni egészségüket – hacsak nem érzünk fájdalmat...

Különösen nyáron, ebben a sokáig tartó forróságban olyan tüneteket észlelhetünk lábainkon, amiket korábban figyelmen kívül hagytunk. A boka körüli duzzanatoktól és a látható vénáktól kezdve a görcsökig és a szőrhullás foltjaiig a lábaink létfontosságú jelzéseket adhatnak egészségünkről.

lábak, láb, foot, feet, illusztráció
Fotó: Pexels

Íme hat jel a lábadon, amelyeket érdemes figyelembe venni – és érdemes orvoshoz fordulni velük kapcsolatban.

 

Megduzzadt boka

Néhány ember vastagabb bokával születik, ezért ha úgy tűnik, hogy a lábszáraid mindig is "összeolvadtak" a bokáiddal anélkül, hogy a bokánál befelé süllyednének, akkor nincs okod aggódni.

De ha megduzzad a lábfejed és a lábszárad – ami hirtelen vastagabbá teszi a bokádat is – azt az ezeken a területeken felhalmozódó folyadék, az úgynevezett ödéma okozhatja.

Az orvosok szerint nagyobb eséllyel alakulhat ki ödéma, ha sok időt töltünk ugyanabban a testhelyzetben állva vagy ülve, vagy túl sok sós ételt eszünk.

 

Fájó vádli

Mindannyiunkkal előfordul néha, hogy görcsöt kap a vádlink, ami elképesztően kellemetlen érzés. De ha járás vagy edzés közben fájdalmat érzünk a vádliban – a lábak zsibbadtságával vagy gyengeségével, a kékes bőrrel, valamint a lábakon vagy a lábakon lévő sebekkel, amelyek nem gyógyulnak jól – az perifériás artériás betegség (PAD) jele lehet.

 

Ezer tűszúrás

Rendkívül gyakori, hogy sok ülés után felállva mintha ezer tűvel szurkálnák a lábainkat, görcsbe rándul és elzsibbad. De a zsibbadásra, bizsergésre vagy égő érzésre a lábakban és a lábakban figyelni kell, mert a cukorbetegség jele is lehet. Mindenképpen ellenőrizzünk rendszeresen a vércukorszintünket és változtassunk étrendünkön, ha a probléma fennáll huzamosabb ideig.

 

Gödrök a lábakon

A cellulitisz – amikor a combján és a derekán a bőr gödröcskés vagy narancsbőrös – rendkívül gyakori jelenség, és nem kell aggódni vagy szégyellni.

 

Látható erek

A lábak erei megduzzadtnak, kanyarognak és a bőr alatt megemelkedtek?

Ez azt jelentheti, hogy varikózisai vannak .

Néha más tüneteket okoznak a lábakban, például:

  • Fájdalom, vagy nehézlábérzés
  • Bőrelváltozások, például viszketés, színváltozás vagy száraz, hámló bőr
  • Duzzadt boka vagy láb

Bárki kaphat visszértágulatot, de gyakrabban fordul elő nőknél és idősebbeknél, túlsúlyos embereknél vagy várandós nőknél.

 

Szőrhullás

Ha szőrhullást észlel a lábán, ez a korábban említett perifériás artériás betegség (PAD) újabb jele lehet - írja beszámolójában a The Sun.

 

Egyéb tünetek, amelyekre figyelni kell, a következők:

  • Zsibbadás vagy gyengeség a lábakban
  • Törékeny, lassan növekvő lábkörmök
  • Nyílt sebek a lábakon, amelyek nem gyógyulnak be
  • Változó bőrszín a lábakon, például a szokásosnál sápadtabb vagy kékebb lesz
  • Fényes bőr
  • Férfiaknál merevedési zavar
  • A lábad izmai zsugorodnak

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek