Lélek

A napsütés ereje: ezért vagyunk valójában boldogabbak nyáron

Bors

Létrehozva: 2024.08.10.

Kincset ér a napsugár, ily módon hat a lelki egészségre!

Mindannyian ismerjük az érzést: amikor süt a nap, egyszerűen jobb a kedvünk, máshogy indulunk neki a napnak, és derűsebben is vészeljük át, mint a borús időjárást. Ez egyáltalán nem véletlen!

Fotó: Pexels

A napfény elengedhetetlen ahhoz, hogy testileg és lelkileg egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat. A téli hónapokban, amikor rövidek a nappalok, és gyakran hetekig nem bújik ki a napfény a felhők közül, levertebbek, melankólikusabbak vagyunk. Ezzel szemben nyáron már a reggeli sugarak is képesek feltölteni. 

Egyenlő a boldogsággal?

A napfénnyel kapcsolatban az első dolog, ami eszükbe juthat, az a D-vitamin. A szervezetünk napfény hatására állítja elő ezt a ma már hormonként számon tartott vegyületet, ami létfontosságú például a csontok épségét, és az immunrendszer megfelelő működését tekintve, de fontos szerepet tulajdonítanak neki a lelki egészség szempontjából is. Számos tudományos kutatási eredmény számolt már be arról, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben áll a depresszió és szorongás megjelenésével. A napfény erejét tehát mentális jóllétünk érdekében nagyon is érdemes kihasználni, nyugtató, stresszcsökkentő és ellazító hatása egyfajta mentális relaxációt jelenthet a szervezetnek. A napfény hatására az agyunkban nő a szerotonin és endorfin szintje is, amit a köznyelvben leginkább boldogsághormonokként ismerünk és emlegetünk. Ezek a neurotranszmitterek javítják és szabályozzák a hangulatot, ugyanakkor oldják a szorongást, enyhítik a fájdalmat, természetes fájdalomcsillapítóknak is szokás nevezni őket. Ezért is tapasztalhatunk a nyári hónapokban könnyedebb, felszabadultabb kedélyállapotot, sőt ilyenkor a napfényhiányból eredő szezonális depresszió is enyhül. A napfény a dopaminszintet is serkenti, ez a szintén boldogsághormon az agyban a jutalomközponthoz kapcsolódik, az öröm és motiváció érzését fokozza. 

Nyugtató ciklikusság

A természetes fény hatására, amit nyáron nagyobb dózisban és hosszabban kapunk, a szervezet cirkadián ritmusa, azaz belső órája is jobb szinkronban áll a nappal-éjjel ciklikusságával. Míg napközben ún. éber hormonok, például kortizol termelődik, aminek köszönhetően aktívak, éberek lehetünk, úgy éjszaka az alvó hormon, vagyis a melatonin termelődése indul be. Ez többek között az pihenés minőségére is jótékonyan hat, a megfelelő alvás pedig segít a szorongás csökkentésében, hozzájárul az érzelmi stabilitáshoz és a kognitív funkciók javításához, és nélkülözhetetlen a mentális egészség, valamint a stresszel való hatékony megküzdés szempontjából is. A napfény szükséges ahhoz, hogy a cirkadián ritmus ne boruljon fel, ha ez megtörténik, depresszív tünetek mellett akár a bipoláris zavar kialakulásában is része lehet. A világosság és sötétség váltakozása tehát nemcsak a mindennapi ritmust fenntartásában, de a nyugalom megőrzésében is fontos. 

Nem árt odafigyelni

A nyári napfény, a napsütéses órák magas száma, a hosszú nappalok az életmódunkat is jótékonyan befolyásolhatják. Ilyenkor sokkal több időt töltünk a lakáson kívül, a természetes fénynek köszönhetően motiváltabbak, aktívabbak, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk. Emellett ebben az időszakban keressük az új impulzusokat és élményeket, nyitottabbak, kíváncsiak vagyunk, intenzívebb a szociális életünk, mindez alapjaiban hat pozitívan a pszichénkre. Habár a napsütés csupa jótékony hatással rendelkezik, érdemes megtartani a megfelelő egyensúlyt. Többek között a bőrünk védelmére érdekében: kerüljük a túl sok közvetlen napon való időtöltést, ami a leégés és az UV-sugarak káros hatásain túl, napszúrást is előidézhet. 

Napfürdőzzünk!

Fontos tudni, hogy a napfürdőzés nem jelent egyet a napozással, célja nem a barnulás, hanem a napsütés jótékony tulajdonságainak kihasználása. Ez a módszer a napfény közvetlen élvezetét jelenti, gyakran egészségügyi és rekreációs célzattal javasolják az orvosok. Habár előnyei bőven akadnak, érdemes betartani néhány dolgot, hogy kiküszöböljük a nem kívánatos következményeket:

Tegyük a napfürdőzést a reggeli vagy kora délelőtti, illetve késő délutáni órákra, amikor nem kell tartani a nap erős és káros sugaraitól.

Ezekben az időszakokban is gondoskodjunk a bőrünknek megfelelő védelemről! Ha viszont kifejezetten a D-vitamin termelése a cél, ajánlott fényvédők nélkül, a bőrfelületünk minimum 20%-át, például a vállakat és mellkast szabadon hagyva a napon tartózkodni. De nagyon fontos, hogy maximum 10-15 percet töltsünk fényvédő nélkül a napon.

Akiknek érzékeny a bőrük, és alapvetően nincsenek hozzászokva a közvetlen napsütésben való időtöltéshez, fokozatosan szoktassák hozzá magukat ehhez a gyakorlathoz. 

A legjobb, ha nem csak mozdulatlanul ülünk a napon, hanem mozgunk. Tornázzunk, jógázzunk, sétáljunk, kerékpározzunk, akár meditáljunk. Ezekkel a tevékenységekkel a napfény pozitív hatásait elmélyültebben élvezhetjük. 

(FANNY)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek