Betegség

Ezek a betegségek nem csak az élsportolókat gyötrik. Lehet, te is érintett vagy!

Bors

Létrehozva: 2024.08.05.

Kóros állapotok, szindrómák, kellemetlen mozgásszervi problémák bárkinél kialakulhatnak, és bár ismerünk néhány sportról elnevezett betegséget, ezek különféle okokból kifolyólag, egyoldalú, rendszertelen vagy helytelen aktivitás miatt, sőt éppen annak hiányában is jelentkezhetnek.

Ezek a betegségek jellemzően sportspecifikusak, vagyis gyakran egy adott sportág idézi elő őket, ezért is kapták róluk elnevezésüket, ennek ellenére rengeteg „átlagembert” is érintenek - írja a Fanny magazin.

Kóros állapotok, szindrómák, kellemetlen mozgásszervi problémák bárkinél kialakulhatnak, és bár ismerünk néhány sportról elnevezett betegséget, ezek különféle okokból kifolyólag, egyoldalú, rendszertelen vagy helytelen aktivitás miatt, sőt éppen annak hiányában is jelentkezhetnek Fotó: Pexels

Teniszkönyök

Fokozott igénybevétel és az alkar túlerőltetése miatt a teniszezőkön kívül, pingpongozóknál, vívóknál, testépítőknél, de valójában bárkinél jelentkezhet ez a probléma. Ezt leginkább egy adott mozgás folytonos ismétlődése idézi elő, például a monoton munkavégzés, vagy a kart naponta megerőltető fizikai munka. Ilyenkor ín-, kötőszöveti- és csonthártyagyulladás is kialakulhat az alkar feszítő izmainál, amelyek fájdalmat okoznak könyéktájon és a kézfejben. További tünetek a kar zsibbadása, érzékenysége, duzzanat, nehéz mozgatás, ügyetlen mozgás, csökkent emelési és szorítási képesség.

Hogyan kezelhető?

Szakember felkeresése után gyógytornával és manuálterápiával kezelhető a teniszkönyök, emellett speciális otthoni gyakorlás is szükséges a javulás érdekében. A gyógyulás pár héttől néhány hónapig tarthat, része lehet a gyógyszeres fájdalomcsillapítás. Műtéti beavatkozás csak súlyos esetekben jön szóba.

Futótérd

Szintén terhelésre jelentkező panasz a futótérd, ami bár gyakran érinti a futókat és ugrókat, mindennapos aktív élet mellett is kialakulhat, sporttevékenységtől függetlenül, akár már fiatalkorban. A gyakori és erős földet éréssel járó mozgásformák túlterhelik a térkalácsban és körülötte található inakat, ízületeket, de akár egy sérülés, vagy helytelenül végzett edzés és a fizikai munka miatti megerőltetés is előidézheti. Tünetei között szerepel a térdkalács környéki hasogató vagy tompa fájdalom, ami vándorolhat, és fokozódhat az olyan mozgások hatására, mint a futás, guggolás, lépcsőzés vagy éppen a sok ülés. A hirtelen terhelés mellett a mozgáshiányból fakadó befeszült combizom is okozhat problémát.

Hogyan kezelhető?

A megfelelő és célzott gyógymód meghatározásához elengedhetetlen, hogy a probléma eredetét pontosan felderítsük. Házi praktikák helyett ezért minél hamarabb keressünk fel szakembert. A kezelés módjai lehetnek a célzott gyulladás- és fájdalomcsökkentő injekciók, az orvosi lézer vagy lökéshullám terápia. A mobilizáció itt is kivételesen fontos, de az izmok erősítése és a nyújtása is alapvető ahhoz, hogy újra szabad és panaszmentes legyen a mozgás. Operáció ritkán szükséges.

Úszóváll

Azokat érinti, akik vagy valamilyen sporttevékenység (úszás, kosár-, röplabda), vagy valamilyen fizikai munka, például szobafestés, szerelés miatt rendszeresen és több időn át a fejük fölé emelve tartják a karukat. Ennek következtében elváltozás alakulhat ki a vállízületben, és környékén. A más néven dobóváll vagy ütközési szindróma a forgatóizomzat, azaz rotátorköpeny négy izma és azok inainak sérülése, ütközése miatt alakul ki, és gyulladást, duzzanatot, akár részleges szakadást is indukálhat. Jellemző panasz a fájdalom a kar fej felé emelésekor és forgatásakor, a beszűkült mozgás, és az ízületi tok gyulladása.

Hogyan kezelhető?

Nagyon fontos a váll pihentetése, és ha nem enyhül a fájdalom, vagy többször visszatér, mindenképpen keressünk fel orvost, aki meghatározza a megfelelő kezelési módot. Ezek közé tartozhatnak a fizioterápiás eljárások, gyulladáscsökkentő készítmények és injekciók, gyógytornász által javasolt gyakorlatsorok, nyújtás és az izmok erősítése. Bizonyos esetekben műtét is indokolt lehet.

Labdarúgó boka

A boka gyakori terhelése, a hirtelen irányváltások és ugrások megviselik ezt a területet, a focisták mellett a kosárlabdázókat, rúgásos küzdősportot űzőket, de még a táncosokat is érintheti. Ezen kívül bárkivel megtörténhet, hogy rosszul lép, elbotlik, elesik. A nem megfelelő lábbeli viselése, mint a magassarkúk vagy a rosszul támasztó, illeszkedő cipők, és a láb ízületeinek terhelésével járó elhízás is előidézhetik a boka sérülését. A panaszok általában a következők: korlátozott mozgástartomány, fájdalom és gyulladás, melyek fokozatosan alakulnak ki.

Hogyan kezelhető?

Első lépésként célszerű röntgenfelvételt készíttetni, majd a vizsgálati eredmények alapján alkalmazhatunk fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, duzzanatot enyhítő készítményeket, fizikoterápiát, végső esetben helyreállító műtétre is szükség lehet.

Lovaglóizom-húzódás

A lovaglóizom a comb elülső és belső részén található, közel a csípőízülethez, öt izom alkotja, melyek mind meglehetősen sérülékenyek, főleg, ha edzetlen állapotban vannak, és hirtelen megerőltetjük őket. Sérülése a focisták, vívók, atléták és kézilabdások, korcsolyázók és sífutók mellett azoknál is megfigyelhető, akiknek alapvetően gyengék a háti- és hasizmai, esetleg valamilyen csípő vagy medencei rendellenesség, a környéken találhatok ízületek károsodása áll fenn. Tünetei leginkább a lokális fájdalom, ami plusz terhelésre erősödik, érzékenység nyomásra, vérömleny, akár nyugalmi fájdalom.

Hogyan kezelhető?

Hirtelen sérülés esetén érdemes azonnal tehermentesíteni az izmot, a fájdalomcsillapítás mellett hűteni, jegelni is lehet, illetve felpolcolni, pihentetni a lábat. Ezzel együtt szakemberrel is célszerű konzultálni. A fájdalmas tünetek enyhítése után minél előbb fontos mozgásba kezdeni nyújtó és rehabilitációs gyakorlatokkal.

Előzzük meg a bajt!

Ha sportolunk, gondoskodjunk a megfelelő bemelegítésről és levezetésről, ne terheljük túl a testünket, figyeljünk oda az adott sport vagy edzőtermi órák során a gyakorlatok helyes kivitelezésére, az eszközök megfelelő használatára, a rendszerességre. Ezen kívül hallgassunk a szervezetünk jelzéseire, és iktassunk be pihenőket is. Ez utóbbit a hétköznapi munkavégzés során is érdemes betartani, például bizonyos időközönkénti könnyű tornával. Ha fájdalmat észlelünk, függesszük fel a megerőltető tevékenységet. Érdemes erősíteni az érintett testrész és terület körüli izomzatot, illetve jó támaszt nyújtó cipőt viselni. Mivel a túlsúly komoly terhelést jelent a térdekre, bokára és ízületekre nézve, tanácsos ezzel a témával is foglalkozni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek