Egészség

Ezt garantáltan nem akartad tudni: ezt teszi a testeddel a cukor

Létrehozva: 2024.08.13.

Jó nekünk, ha édesszájúak vagyunk? Aligha!

Mindenki szeret nassolni, vagy egy nehéz nap után megjutalmazni magát egy kis édességgel – azonban épp itt az ideje, hogy áttérjünk olyan finomságokra, amik nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak cukrot! Hogy miért? A Mindmegette összeszedte, milyen káros hatásai vannak a túlzott cukorbevitelnek. Előre szólunk: ennek nem fogsz örülni!

cukor, kockacukor, Pixabay
Felejtsd el a cukrot!  Fotó: Pixabay

1. Gyorsabban öregszik a bőröd

A finomított cukorban nem csak fontos tápanyagok és rostok nincsenek, de fokozza a férfihormonok termelését, ami pattanásokat és kollagénhiányt idéz elő a bőrön.

2. Memóriazavart okoz

Egyes kutatások már kimutatták, hogy a túlzott cukorbevitel koncentrációhiányhoz vezet és memóriazavart okoz, ráadásul megváltoztathatja az agyunk azon részeinek működését, melyek a táplálékbevitelért felelősek, ami miatt egyre több és több cukrot kívánunk.

3. Túlpörget

Ha az előzőekben leírtak nem lennének elegek, a sok cukor nagy mennyiségű adrenalin termelődésére készteti a szervezetet. Ez először túlpörget, majd pedig kimerültséget és agresszivitást vagy épp dekoncentráltságot hoz magával. Kell ez nekünk?

4. Étvágygerjesztőként működik

Az extra cukorbevitel miatt fellépő túlzott inzulinműködés elvonja a cukrot a vértől, így a vércukorszint leesik, ez pedig éhségérzetet okoz, falási rohamokat vált ki.

5. Az ingadozó energiaszint csak még jobban kikészít

Amikor cukrot viszünk be a szervezetünkbe, hirtelen megugrik az energiaszintünk. Igen ám, de ennek ára van, ugyanis ezt hamarosan egy mélyrepülés követi, mely szédüléssel és hirtelen jött fáradtsággal jár.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek