Kert

Tízből kilenc ember nem tudja a választ a kérdésre: kell-e locsolni a fügét nyáron? Itt a megoldás!

Bors

Létrehozva: 2024.08.04.

Sokan úgy gondolják, hogy nem kell öntözni a fügefát, pedig a forró nyári napokon nekik is szükségük van a vízre és a tápanyagra. Sipos József növényorvos elárulja, milyen gyakran és mennyit kell locsolni ahhoz, hogy bő termést hozzon.

Amíg még fiatal

Az újonnan ültetett fügefákat az első két évben rendszeresen öntözni kell, hogy gyökérzetük megfelelően megerősödjön - írja a Fanny magazin. Tavasztól őszig hetente egyszer mély öntözést igényelnek, különösen homokos és gyorsan száradó talaj esetén. Az intenzív növekedésben lévő növényeknél a nem megfelelő vízellátás visszaszáradáshoz, végső soron pedig a növény pusztulásához vezethet.

Sokan úgy gondolják, hogy nem kell öntözni a fügefát, pedig a forró nyári napokon nekik is szükségük van a vízre és a tápanyagra Fotó: Pexels

A gyümölcsök aprók maradnak

Mire a fügefa eléri a hároméves kort, gyökérrendszere már olyan kiterjedt lesz, hogy nem szükséges gyakran öntözni. Tartós szárazság idején azonban az idősebb fák is rendszeresen igénylik a vizet, különben gyümölcsei aprók maradnak.

Megjelent az első termés

A fügetermés érési időszakában is fontos figyelni az öntözésre. Hazánkban a füge a nyár második felétől egészen ősz elejéig érik, ilyenkor érdemes figyelni, mikor jelennek meg a termések a fán. Amikor még aprók és fejlődésben vannak, intenzívebben öntözzük, hogy a gyümölcsök megfelelő nagyságúra nőhessenek.

Elvégzi majd helyettünk

Akkor sem szabad abbahagyni az öntözést, ha nem vagyunk otthon. Tegyünk egy öntözőzsákot a fügefa köré, majd miután feltöltöttük vízzel, gyártótól függően 4-12 óra alatt csöpögteti ki a teljes vízmennyiséget a fa tövében. Nagy aszályban érdemes az idősebb fákhoz két-három zsákot is tenni, így nagyobb mennyiségű vizet is biztosíthatunk számukra.

Nem jó, ha száraz

Általános szabály, hogy mindig tartsuk a talajt enyhén nedvesen: öntözés előtt ujjunkkal ellenőrizzük a földet, és csak akkor adjunk vizet, ha a talaj felső rétegét nedvesnek érezzük. Száraz, csapadékmentes őszi napokon is figyeljünk erre, és ilyenkor már csak szükség esetén locsoljunk.

Gyűjtsük össze az esővizet!

A legjobb, ha esővízzel locsolunk. Tegyünk egy esővízgyűjtő hordót az eresz alá, de ha nem akarunk erre költeni, néhány vödör is megteszi, és máris öntözhetünk az összegyűjtött esővízzel. Hosszabb szárazság idején, ha nincs esővíz, csapvizet is használhatunk, amelyet legalább egy napig hagyjunk állni.

Számít a méret!

Csak annyi vízzel öntözzünk, amennyit a talaj képes befogadni. A fa méretétől és az időjárástól függően, általában 5-10 liter vizet öntsünk a bokor tövéhez. Ügyeljünk arra, hogy az öntözés során a lombozatát ne érje víz.

Többet árt, mint használ

Vigyázzunk, mert a túl sok mennyiség pangó vízhez vezet, ami a gyökerek károsodását okozhatja a levegőtlen talajban. Emellett erős vegetatív növekedést okozhat, így a füge nagyobb lombozatot fejleszt ki, ami csökkentheti a termés mennyiségét és minőségét.

Vödörben hordjuk a vizet!

Fontos, hogy a víz minél mélyebbre jusson a talajba. A legjobb, ha egy ásóval alakítunk ki a töve köré egy öntözőtányért, és ebbe öntjük a vizet egy vödörrel vagy slaggal, hogy elegendő víz jusson a gyökerekhez.

Cseppenként adagolja

A legtöbben automata öntözőrendszerrel próbálják megoldani az öntözést, de ezzel nem biztosítható a megfelelő vízmennyiség, így a növény könnyebben legyengülhet és hamarabb kiszáradhat. Ha mindenképpen automata öntözésben gondolkodunk, inkább csepegtető rendszert telepítsünk a fák köré.

Hatalmas az étvágyuk

Az öntözés mellett gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról is. A fiatal fügéket augusztus közepéig kéthetente lássuk el nátriummal, káliummal és foszforral. Az idősebb fügék esetében nyár közepéig használjuk ezeket a tápanyagokat, majd csökkentsük a nitrogén mennyiségét, és növeljük a kálium arányát.

Sárgulnak a levelek

Ha azt tapasztaljuk, hogy a levelek sárgulnak és hullanak, valószínűleg nem megfelelő a vízellátás, és a növény nem tudja rendesen felszívni a vizet a talajból. Adjunk az öntözővízhez nitrogén műtrágyát heti egyszer, három héten keresztül. A nitrogén segíti a levelek egészséges növekedését és a megfelelő vízfelvételt.

Takarjuk a talajt!

Különösen száraz időszakokban vagy forró nyári napokon, amikor gyakran kell öntözni a fügefát, érdemes köré szalmát, fűnyesedéket, vagy aprított leveleket szórni. A mulcs réteggel lassíthatjuk a talaj kiszáradását, ezáltal csökkenthetjük az öntözés gyakoriságát.

Könyvajánló: A csend rabságában

Linus Steinman mindössze kilencesztendős, és nem hajlandó megszólalni. Egyetlen társa egy szürkepapagáj, és a náci Németországból menekült meg. A papagáj Linusszal ellentétben beszél, és időről időre rejtélyes számsorokkal rukkol elő. Mit jelenthetnek ezek? Amikor bekövetkezik az elkerülhetetlen bűntény, az exdetektív, akinek szakmai érdeklődését már rég nem volt képes felkelteni semmi, váratlanul szolgálatba helyezi magát.

  • Michael Chabon: A végső megoldás – Egy nyomozás története
  • 4490 Ft, 21. Század Kiadó

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek