Recept

Megszereztük az olimpikonok kedvenc ételeinek receptjeit! Te tudod, mi Egerszegi Krisztina kedvence?

Bors

Létrehozva: 2024.08.05.

Módosítva: 2024.08.05.

Hogyan töltik fel energiával magukat a magyar olimpikonok és milyen finomságokat esznek, amikor éppen nem egy hatalmas kihívásra készülnek? Ismerjük meg híres sportolóink kedvenc ételeit.

Egerszegi Krisztina

ötszörös olimpiai bajnok úszó

20231124_1004_at
Egerszegi Krisztina Fotó: Török Attila

Kolbászos rakott kel

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kisebb kelkáposzta
  • 400 g sütőkolbász
  • 1 szál száraz füstölt kolbász
  • 100-150 g rizs
  • 200 ml tejföl
  • zsiradék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. Forraljunk sós-szódabikarbónás vizet. Míg felforr, szedjük levelekre a kelt. Forrázuk pár percig, utána csöpögtessük le.
  2. A rizst a szokásos módon főzzük meg. A sütőkolbászt nyomjuk ki a beléből, és pirítsuk át egy serpenyőben pici zsiradékon, adhatunk hozzá kis vizet, nehogy leégjen.
  3. Zsírozzunk ki egy kisebb tepsit vagy sütőtálat, és rakjuk össze az ételt: rakjuk alulra a kellevelek harmadát, erre jön a rizs és a kolbásztöltelék fele. Takarjuk be a kellevelekkel, és simítsuk rá a maradék rizst és húst. Végül fedjük be az utolsó harmadnyi kelkáposztával.
  4. A tejfölt kis sóval kavarjuk ki, kenjük rá a tetejére. Rakjuk ki a felkarikázott kolbásszal, és 200 fokos sütőben süssük össze.

Elkészítési idő: 75 perc
1 adag: 440 kcal

Tudtad?

A legendás úszónő gyerekkorában nem szerette a rakott kelt, de ma már ez az egyik kedvence, és gyakran készíti a családjának is - írja a Fanny magazin.

Habos mákos tészta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200-250 g száraztészta
  • 1 liter tej
  • 100 g vaj
  • 5 db tojás
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ db citrom
  • 200 g darált mák
  • 1 üveg meggybefőtt

Elkészítés:

  1. A tésztát főzzük meg a tejben, majd forgassuk össze a vaj felével. Egy tálban keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Vegyítsük bele a mákot.
  2. A fehérjékből verjünk habot, forgassuk össze a mákos masszával, végül óvatosan keverjük össze a kifőtt tésztával és a leszűrt meggyel.
  3. Egy tepsit vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, a maradék vajat morzsoljuk  a tetejére. Közepesen forró sütőben süssük pirosra. Kínáljuk langyosan, kockára vágva.
    Elkészítési idő: 65 perc
    1 adag: 440 kcal

Tótka Sándor

olimpiai bajnok kajakozó

Gőzgombóc szilvalekvárral

Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 200 ml langyos tej
  • 1 csipet só
  • 60 g vaj

A töltelékhez és a tálaláshoz:

  • sűrű, cukormentes szilvalekvár
  • 50 g vaj
  • 1-2 evőkanál darált mák
  • vaníliamártás

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból dagasszunk lágy, könnyű tésztát a hozzávalókból. A megolvasztott, langyos vajat csak akkor dagasszuk bele, ha a tésztát már szép fényesre kidolgoztuk. Takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen a duplájára kelni. 
  2. Utána nyújtsuk ki lisztezett deszkán, és vágjuk egyforma négyzetekre. Tegyünk mindegyikbe szilvalekvárt, és formázzunk  belőle gombócot. Kelesszük ismét 15 percet.
  3. Forraljunk sós vizet. Zsírozzunk ki egy párolóbetétet, tegyünk bele annyi gombócot, amennyi egy rétegben elfér (lazán rakjuk, mert gőzölés közben meg fog nőni), és gőzöljük körülbelül negyedórát, aztán jöhet a következő adag.
  4. A gombócokat végül forgassuk meg olvasztott vajban. Tálaljuk vaníliamártással, kis darált mákkal meghintve.
    Ha nem fér be egyszerre az összes gombóc a párolóbetétbe, akkor figyeljünk arra, hogy a nyersek nehogy túlkeljenek. Legjobb, ha már rögtön formázás után hideg helyre tesszük a második adagot, és csak a kifőzés előtt tíz perccel hozzuk szobahőmérsékletre.
    Elkészítési idő: 40 perc+kelesztés
    1 adag: 370 kcal

Kovács Sarolta

bronzérmes öttusázó

Tökéletes pizzatészta

Hozzávalók:
A pizzatésztához (6-8 db pizzához)

  • 1 kg pizzaliszt (00-ás típus)
  • 650 ml víz 
  • 20 g cukor 
  • 9 g porélesztő 
  • 20 g só 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
    Feltéthez:
  • 150 ml tejföl 
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 300 g reszelt sajt 
  • 8 szelet főtt füstölt tarja 
  • 8 szelet sonka 
  • 24 karika kolbász 
  • 24 karika szalámi 
  • 150 g füstölt sajt 
  • 4 marék kukorica

Elkészítés:

  1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. Adjuk hozzá a meglangyosított vizet, a cukrot, az élesztőt, a sót és az olívaolajat. Keverjük össze, és alaposan dagasszuk ki. Osszuk hat vagy nyolc részre, formázzuk a darabokat cipóvá, és a gyúródeszkán letakarva hagyjuk állni szobahőmérsékleten egy órát. Utána rakjuk át két órára a hűtőszekrénybe. 
  2. A fokhagymát törjük át, keverjük össze a tejföllel. A pizzatésztákból nyújtsunk nagyobb tányér méretű korongokat. Kenjük le mindegyiket a fokhagymás tejföllel, majd szép sorban rakjuk ki a húsokkal (tarja, sonka, kolbász, szalámi) és a füstöltsajt-szeletekkel. Szórjuk rá a kukoricát, majd hintsük meg reszelt sajttal.Tegyük 230 fokos sütőbe, és tíz perc alatt készre sütjük.
    Elkészítési idő: 30 perc+kelesztés

Tudtad?

Az öttusázó rajong a tésztáért és a pizzáért, így a tokiói olimpia után a bronzérem megszerzése után is egy óriási pizzával ünnepelt.

Szilágyi Áron

háromszoros olimpiai bajnok kardvívó

Szilágyi Áron
Szilágyi Áron Fotó: Dömötör Csaba

Bolognai spagetti

Hozzávalók (4 személyre):  

  • 100 g húsos szalonna
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kis zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg nagyon érett, édes paradicsom
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 500 g darált hús (lehetőleg sertés és marha keveréke)
  • 100 ml száraz fehér bor
  • 100 ml tej
  • 200 ml marhahúsalaplé (vagy víz)
  • 70 g sűrített paradicsom
  • bors
  • 400 g spagetti
  • parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A szalonnát és a zöldségeket (vöröshagyma, répa, zeller, fokhagyma) vágjuk nagyon apróra. A paradicsomot mártsuk forró vízbe, hámozzuk meg, vágjuk össze.
  2. Egy nagy lábasban olvasszuk össze a vajat az olívaolajjal, dobjuk rá a szalonnát, pirítsuk két percig, majd adjuk hozzá a zöldségeket, sózzuk, és dinszteljük kevergetve 10 percig.
  3. Tegyük rá a húst, állítsuk nagyra a hőfokot, és pirítsuk kevergetve 10 percig, fakanállal törjük szét a nagyobb húsdarabokat, közben állandóan kaparjuk fel, nehogy leégjen. Ha már szépen megpirult, öntsük rá a bort, és továbbra is kevergessük nagy lángon.
  4. Amikor a bor már elfőtt, jöhet rá a tej és az alaplé (vagy a víz), az összevágott nyers paradicsom meg a sűrítmény. Sózzuk és borsozzuk. Nagyon-nagyon kicsi lángon, lefedve főzzük egy órán át. Közben ha kell, időnként önthetünk alá kis vizet.
  5. A spagettit a csomagoláson található előírás szerint bő, sós vízben főzzük ki, keverjük össze a szósszal, szedjük tányérokra, parmezánt forgácsoljunk rá.

TRÜKK

Az igazi mártást négy-öt órán keresztül főzik. Ha van rá időnk, érdemes nekünk is így csinálni, sokkal selymesebb lesz.

Elkészítési idő: 85 perc
1 adag: 720 kcal

Szalagos fánk (ez kell)

Hozzávalók:

  • 30 g friss élesztő
  • 300-350 ml langyos tej
  • 600 g finomliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 tojássárgája
  • 50 ml rum
  • 1 csipet só
  • 1 kezeletlen narancs vagy citrom reszelt héja
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 l étolaj a sütéshez
  • porcukor és baracklekvár a tálaláshoz
  1. Futtassuk fel az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejből és a többi hozzávalóból dagasszunk lágy, hólyagos tésztát dagasztógéppel. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. Azzal is dagasszuk ki. Kifejezetten lágy lesz a tészta, nem fog összeállni gombóccá, nem válik el az edény falától. Borítsuk át egy kiolajozott kelesztőtálba, takarjuk le, és körülbelül egy óra alatt kelesszük a duplájára. 
  2. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkalapra. Húzogassuk a kezünkkel, és lapogassuk, jó ujjnyi vastagra. Egy fánkszaggatóval szaggassuk ki. A lisztezett deszkán helyezzük egymástól távolabb  a korongokat, takarjuk le, és még fél órát hagyjuk kelni.
  3. Egy lábasba vagy egy serpenyőbe töltsünk annyi olajat, hogy 3-4 cm magasan álljon az edényben. Forrósítsuk fel 170 fokra. A tésztakorongok tetejét az ujjunkkal középen nyomjuk be (itt lesz majd egy mélyedés a lekvárnak), és úgy tegyük a felforrósított olajba, hogy ez a rész nézzen lefelé (eredetileg ez volt felül, amikor kelesztettük). Fedővel takarjuk le, és süssük másfél percig. Vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a fánkokat, és takarás nélkül süssük még másfél percig.
  4. Szedjük papírtörlőre, majd még melegen hintsük meg porcukorral, és egy-egy kanál baracklekvárt tegyünk a közepükbe.

Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés

TRÜKK

A szép és finom szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű és nehéz lesz, és nem alakul ki a szalag sem.

Tudtad?

A kardvívót édesanyja bármikor le tudja venni a lábáról egy hatalmas tálca szalagos fánkkal, amiről persze nem hiányozhat a rengeteg porcukor sem!

Kásás Tamás

háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

230416_0040_FI
Kásás Tamás Fotó: Földi Imre

Tejszínes-gombás szélesmetélt

Hozzávalók (4 személyre)

  • 200 g csiperkegomba (fehér vagy barna)
  • 200 g laskagomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 100 g parmezán sajt
  • 250 g szélesmetélt
  • 1 ek olívaolaj
  • bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 1/2 tk rozmaring
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 200 ml tejszín

Elkészítés:

  1. A csiperkét vágjuk cikkekre, a laskát aprítsuk hasonló méretűre, és tegyük egy tálba. A fokhagymát hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre, a petrezselymet vágjuk finomra, a parmezánt reszeljük le.
  2. Egy lábasba melegítsünk vizet, sózzuk, ha felforrt, helyezzük bele a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett időpont alatt főzzük készre.
  3. Amíg a tészta fő, egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk bele a gombát, kezdjük el magas hőmérsékleten pirítani, ha színt kapott, adjuk hozzá a fokhagymát, a hőmérsékletet vegyük alacsonyabbra, pirítsuk pár percig, sózzuk, borsozzuk.
  4. Ha a fokhagyma picit megpárolódott, ízesítsük kakukkfűvel, rozmaringgal, majd öntsük fel fehérborral. Pár perc párolás után öntsük fel a tejszínnel, ha újra felforrt, adjuk hozzáa lereszelt parmezánt, a petrezselymet, és keverjük össze. Legvégül adjuk hozzá a főtt széles metéltet, alaposan forgassuk össze.
  5. Tálaljuk reszelt parmezánnal, olívaolajcseppekkel, díszítsük apróra vágott petrezselyemmel.

Elkészítési idő: 30 perc

Tudtad?

Az egykori vízilabdázó szívéhez közel áll az olasz konyha, de mivel teljes értékű növényi étrendet követ, így ezt a gombás-tésztás finomságot növényi tejszínnel készíti el.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek