Tippek

Tökéletes tízóraik: 5 egészséges és ízletes recept, amit a gyerekek is imádnak

N.T.

Létrehozva: 2024.08.26.

A gyerekek a suliban sokszor elcserélik egymás közt a tízórait, ha az éppen nem a fogukra való. Ezekért a finomságokért biztosan megy majd a licit, hiszen laktatóak és mennyeiek!

Sonkába töltött rántotta

Hozzávalók (4 darabhoz):
4 db tojás
4 evőkanál tejszín

fehér bors
2 szelet bacon
8-12 szelet, viszonylag vastagra szeletelt gépsonka

Elkészítés:
1. A négy tojást üssük egy keverőtálba. Kanalazzuk hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval és őrölt fehér borssal. Villával vagy kézi habverővel keverjük nagyon habosra.
2. A bacont csíkozzuk fel, egy serpenyőben pirítsuk ki a zsírt belőle. A szalonnapörcöket vegyük ki, erre most nem lesz szükség. A felforrósított zsírra öntsük rá a habosra vert tojást, és kevergetve süssük meg. Hagyjuk kihűlni.
3. A sonkaszeleteket tekerjük ki, halmozzuk egy csíkban a szélükre a rántottát, tekerjük  fel. Felezzük vagy negyedeljük. A kis hengereket dobozoljuk be, csomagoljuk péksütemény, paradicsom és zöldpaprika kíséretében - írja a Fanny magazin

Elkészítési idő: 10 perc 
1 adag: 210 kcal

Sonkába töltött rántotta Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Töltött bundás kenyér

Hozzávalók (4 darabhoz):
8 szelet kenyér
16 szelet sajt
1 db kápiapaprika
1 db zöldpaprika
1 kis csokor újhagyma
4 db tojás
zsiradék

Elkészítés:
1. Minden kenyérre tegyünk két-két szelet sajtot. A paprikákat csumázzuk ki, negyedeljük. Az újhagymát vágjuk tízcentis darabokra, hosszában hasítsuk fel. A zöldségeket oszlassuk el a sajtos kenyerek tetején. Fektessünk mindegyik szendvicsre megint két-két szelet sajtot, végül nyomjuk rá a felső kenyérszeletet is.
2. A tojásokat egy tálban habosra keverjük, finoman sózzuk. Óvatosan mártsuk bele a kész sajtos kenyereket, majd felforrósított zsiradékban süssük meg mindkét oldalát. Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. 

Elkészítési idő: 30 perc 
1 adag: 520 kcal

Töltött bundás kenyér Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Extra szendvics pizzás csigából

Hozzávalók (7-8 darabhoz):
A csigákhoz:
350 g liszt
15 g élesztő
1 evőkanál cukor
200 ml tej
3 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor friss vagy 1 teáskanál szárított bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom

Az összeállításhoz (4 darabhoz):
125 g krémsajt
1 nagy marék saláta
100 g füstölt házikolbász
4-6 db színes paradicsom
8 szelet sajt

Elkészítés:
1. A zsemlékhez szitáljuk egy tálba a lisztet. A közepébe vájjunk kis mélyedést, morzsoljuk bele a friss élesztőt. Szórjuk rá a cukrot, öntsünk rá kevés langyos tejet. Húzzunk a tetejére egy kis lisztet, és hagyjuk negyedórát állni, hogy felhabosodjon a kovász.
2. Közben az olívaolajba keverjük bele a fűszereket: az összevágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a sűrített paradicsomot és a sót (körülbelül egy bő teáskanálnyit).
3. A tejet langyosítsuk meg, készítsük oda a dagasztótálhoz. Öntsük az élesztős liszthez a fűszeres olajat, a tej nagy részét, és kezdjük el dagasztani. Gyúrjunk szép, közepesen lágy, fényes tésztát, dagasszuk addig, míg el nem válik az edény falától. Ha szükséges, adjunk még hozzá langyos tejet.
4. Formázzunk cipót belőle, takarjuk le, és kelesszük egy órán át meleg helyen. Utána mérleg segítségével osszuk 8-10 egyforma gombóccá. Sodorjuk egyesével hosszú rúddá, mindegyikből csavarjunk csigát.
5. Sorakoztassuk sütőpapírral fedett tepsire, jó távol egymástól, mert még nőni fognak. A tepsit könnyű ruhával takarjuk le, és még hagyjuk kelni egy fél órát. Végül 170 fokos sütőben süssük készre. 
6. Ha kihűlt, vágjuk félbe a csigákat. Vastagon kenjük meg a krémsajttal. Halmozzuk rá a salátát. Erre jön a vékonyan a felszeletelt kolbász, a felkarikázott paradicsom, a tetejére a sajt. Végül tegyük rá a csigák levágott felső részét. Csomagoljuk szorosan átlátszó fóliába, ne essen szét az iskolatáskában.

Elkészítési idő: 60 perc+kelesztés
1 adag: 430 kcal

Extra szendvics pizzás csigából Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Sajtos kifli szalámival

Hozzávalók (4 adaghoz):
A sajtos kiflikhez:
1 teáskanál cukor
15 g élesztő
kb. 150 ml tej
300 g liszt
50+50 g vaj
1 teáskanál só
100 g félkemény sajt
1 db tojás
Az összeállításhoz:
1 kávéskanál mustár
50 g puha vaj
1 db kígyóuborka
150 g paprikás szalámi

Elkészítés:
1. Egy kisebb tálban keverjük folyósra a cukrot az élesztővel. Öntsük rá a langyos tejet, szórjunk bele három evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni. Utána a többi lisztet szitáljuk egy nagy tálba, öntsük hozzá a felhabosodott kovászt, tegyünk bele 50 g langyos olvasztott vajat, szórjuk bele a sót és dolgozzuk ki szép hólyagosra a tésztát. Formázzunk belőle cipót, hagyjuk megkelni. 
2. A megkelt tésztát nyújtsuk nagy körlappá. Vágjuk négy cikkre (de ne húzzuk még szét). Kenjük meg 50 g olvasztott vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal, végül tekerjünk kiflit a cikkekből.
3. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Ismét hagyjuk kelni vagy 20 percet, végül 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
4. Kavarjuk ki a mustárt a vajjal. Vágjuk félbe a kifliket. Mindegyik felét kenjük meg a mustáros vajjal. Az uborkát vékonyan karikázzuk fel, végül a szalámival váltakozva, jó sűrűn rakjuk ki vele az alsó kiflifeleket, majd nyomjuk rá a tetejét. 

Elkészítési idő: 70 perc+kelesztés
1 adag: 390 kcal

Sajtos kifli szalámival Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Burgonyás puffancs fasírttal

Hozzávalók:
A burgonyás puffancshoz (8-10 darabhoz):
15 g élesztő
½ evőkanál cukor
300 g liszt
2 db közepes főtt krumpli, áttörve
3 evőkanál olívaolaj
½ evőkanál só
A tetejére:
1 db tojás

Az összeállításhoz (4 darabhoz):
400 g darált hús
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1 db tojás
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1 gerezd fokhagyma

bors
2 evőkanál mustár vagy ketchup
friss saláta
4 db paradicsom
zsiradék
Elkészítés:
1. Keverjük össze az elmorzsolt élesztőt a cukorral, öntsünk rá egy deci langyos vizet, és hagyjuk felfutni. Utána gyúrjuk össze a többi hozzávalóval és annyi langyos vízzel, hogy közepesen szoros tésztát kapjunk.
2. Formázzunk belőle cipót, és hagyjuk megkelni. Utána lisztezett felületen nyújtsuk vastagra, és egy 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval vágjunk köröket ki belőle. Rakjuk sütőpapíros tepsire, és hagyjuk megkelni. Kenjük le felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg.
3. A darált húst gyúrjuk össze a zsemlemorzsával, az egész tojással, az összevágott petrezselyem zöldjével, a zúzott fokhagymával, és fűszerezzük sóval és borssal. Utána nagy fánkszaggató segítségével formázzuk meg. Végül kevés zsiradékon közepes hőfokon mindkét oldalát süssük meg. 
4. A puffancsokat vágjuk ketté, kenjük meg mustárral vagy ketchuppal. Mindegyikre tegyünk friss salátát, szeletelt paradicsomot, és egy-egy húspogácsát. Ha nem tízórai lesz belőle, hanem otthon esszük, süssünk mellé sült krumplit is. 

Elkészítési idő: 75 perc+kelesztés 
1 adag: 430 kcal
 

Burgonyás puffancs fasírttal Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek