Fogyás

23 kilót fogyott a háromgyerekes édesanya, egyetlen trükkel sikerült 3 ruhaméretet váltania

Bors

Létrehozva: 2024.09.29. 14:30

Három gyerek szülése után, 42-es méret helyett újra 36-os ruhákat hord. Purákné Kis Bettina fő szempontja az volt a fogyásnál, hogy közben egészséges életvitelt alakítson ki, ami a családja számára is követendő példa lehet…

Betti mindig is arra vágyott, hogy édesanya legyen. Viszont abban is biztos volt, hogy a várandósággal járó plusz kilóktól meg fog szabadulni, mert nem csak a fizikai, hanem a lelki jólétét is meghatározza, hogy tetszik-e magának, amit a tükörben lát.

Három gyerek szülése után, 42-es méret helyett újra 36-os ruhákat hord Fotó: Fanny magazin

20 kilót hízott a terhességei alatt

18 éves kora körül hízott meg először, amikor szép lassan felcsúszott rá tíz kiló.

Nagyon zavart a túlsúly, próbáltam testmozgással leadni, de nem ment

 – idézi fel a korábbi időszakot a Fanny magazinnak. – Kiderült, hogy PCOS van a háttérben. Ekkor voltam 21 éves, és eldöntöttem, hogy szeretnék változtatni. Egy elég szigorú étrendbe vágtam, amivel le is fogytam. Utólag visszagondolva nem javasolnám senkinek azt a két hónapos diétát, mert biztos, hogy nem egészséges az ilyen szintű ételmegvonás. Igazából annyira szerettem volna a fogyást, hogy már az ennivalót sem kívántam. Szerencsére a fogyással egyidőben a hormonális betegség is elmúlt, hisz egy évre rá sikerült teherbe esnem. Nem ettem túl magam a várandóság alatt, de azt fogyasztottam, amit épp megkívántam, akár fagyit, pizzát. Húsz kilót szedtem fel összesen, ahogy a következő két terhességem alatt is. A gyerekeink két, négy és hatévesek. Viszont a születésük között nem adtam le maradéktalanul a pluszokat, így a harmadik baba érkezése után 25 kilós felesleg volt rajtam.

Purákné Kis Bettina fő szempontja az volt a fogyásnál, hogy közben egészséges életvitelt alakítson ki, ami a családja számára is követendő példa lehet… Fotó: Fanny magazin

Otthon tornázik

Mivel minden gyermekét legalább egy évig szoptatta, olyan fogyási módszert keresett, ami egészséges. Lassanként változtatott a szokásain, így szép lassan, fokozatosan olvadt le róla a túlsúly. 

Nem szerettem tükörbe nézni, engem nagyon zavart, ahogy kinéztem

 – árulja el. – Éreztem, hogy nehéz vagyok, ami sok volt a térdemnek, csípőmnek is. Természetesen tudtam, hogy a szülés ezzel jár, de nem akartam beleragadni. Nekem ez előre került a fontossági sorrendben. Sokszor látom anyukáknál, hogy minden más előbbre szorul. Hajlamos az ember 2-3 gyerek után kevesebb időt szánni magára, bekapkodni a gyerekek maradékát. Sokszor nem fogjuk fel, hogy abban a pár falatban is sok kalória tud lenni. Figyelek arra, hogy hetente legalább ötször sportoljak. A picik mellett nem tudok eljárni sehova, de minden reggel tornázok otthon legalább fél órát, és csak utána kezdek bele a házimunkákba. Ha veszem elő a polifoam-ot, a gyerekek már tudják, hogy anya tornázik. Van, hogy ők is beszállnak egy-egy percre, vagy játszanak, szaladgálnak, rajtam ugrándoznak. 

„Fel tudok menni a hegyre a gyerekeimmel”

Bettit olyannyira beszippantotta az egészséges életmód, hogy beiratkozott egy táplálkozási tanácsadói iskolába, sőt a sport vonalán is képezni szeretné magát, hogy később ezzel foglalkozhasson.

Nem vásárolok divatos diétás termékeket, inkább a természetes alapanyagokat keresem, hiszen minden megtalálható ezekben, amire szükségünk van

 – mondja. – Figyelek arra, hogy minden nap együnk zöldséget, gyümölcsöt, frissen, főzött vagy fermentált verzióban is. Amit lehet, a piacon szerzek be, mert ott sokkal frissebb árut lehet kapni. Elégedett vagyok azzal, amit elértem, de még van rajtam 3-4 kiló, amit szeretnék leadni. Az, hogy jól érzem magam, szeretek a tükörbe nézni, büszkék rám a gyerekeim, a férjem, ez mind rengeteg pozitív gondolattal jár, ami hatással van az egész életemre. Persze tudom, hogy van, aki telten is el tudja magát fogadni, de én mindig is szerettem csinos lenni. Nekem fontos, hogy fitt anyuka legyek, aki tud rohanni a gyerekek után, hogy például, amikor kirándulunk, én is fel tudjak menni a hegyre. Felüdülő érzés, hogy fizikailag jó állapotban vagyok, ami minden másra is kihat.

Kis szokás, nagy eredmény

Betti szerint az apró változtatásokon is sok múlik. 

– Szoktam javasolni, hogy legyen előre elkészítve az ételünk legalább egy napra előre. Sokszor közbejön valami, és ha nincs idő főzni, akkor kénytelenek vagyunk azt előkapni, ami épp van, és általában ez nem a legjobb megoldás. Szintén rengeteget számít az olaj, zsiradék elhagyása. Rengeteg kalória van benne, és a szervezetnek nincs szüksége olyan sok olajra. Sokan itt rontják el a diétájukat, hogy nem számolnak azzal, hogy egy evőkanál olajban majdnem 100 kalória van. Én szinte mindent airfryerben készítek, illetve például a hagymát vizen pirítom le, így is ugyanolyan finom lesz. Az egész családnál próbálom bevezetni, hogy nem kell mindenhez kenyeret enni, hanem mondjuk, lehet a vacsora fasírt rizzsel és zöldségekkel. De ha eszünk is, jó minőségű kovászos kenyeret választunk. Húst és tejterméket ritkán fogyasztunk, a feldolgozott élelmiszereket igyekszem kerülni. Szerencsére a férjem is támogat, és nyitott arra, hogy változzon az étkezése, hisz ő is fontosnak tartja az egészséges életmódot. Gond nélkül megeszi a salátát, vagy egy zabpelyhes reggelit. 

„A családom azt eszi, amit én”

Betti igyekszik pici koruk óta egészséges étrendre nevelni a gyerekeit. Hisz a példamutatásban, így biztos benne, hogy a saját életvitelével adja át nekik a legtöbbet.

– Amikor a hozzátáplálás korába értek, a lehetséges kereteken belül, figyeltem arra, hogy rendszeresen kóstoljanak új ízeket – magyarázza. – Ez, azóta sem változott, sokat kísérletezünk, természetes számukra, hogy megkóstolják az ételt, és nyugodtan mondhatják, ha valami nem ízlik nekik. Van, amelyik szereti az avokádót, van, amelyik nem. A kisfiam szereti nyersen a répát, a kislányom csak savanyítva hajlandó megenni. A legkisebb a legválogatósabb. Sokáig nem merte bevenni a szájába az epret, mert nem mert ráharapni. Amikor meg megkóstolta, két pofára tömte. Ha minél kisebb korban megtapasztalják, hogy változatosan esznek, akkor ez a későbbiekben is működni tud. Nyilván szeretik az édességet is, de ugyanúgy kedvelik az egészséges dolgokat. Nemrég elmentünk vendégségbe és a kislányom nem is kért a süteményből, csak fügét és dinnyét evett. A zöldségeket pedig sokszor belecsempészem a főételekbe. Például a bolognaiba reszelek répát, teszek bele vöröslencsét is, körülbelül a fele zöldségből van, és imádják. 


Bettina kedvenc receptjei

Csokis-mogyoróvajas zabkása: (1 adag):

Hozzávalók: 12 g 70%-os étcsokoládé, 10 g mogyoróvaj, 40 g zabpehely, 100 g eper. 

Elkészítés: A zabpelyhet háromszoros vízzel felrakjuk főzni. Amikor besűrűsödött, kiöntjük a tányérba. Még melegen rárakjuk a felkockázott csokit és a mogyoróvajat. Ezután jöhet az eper is. Az epret nyugodtan cseréljük le más bogyós gyümölcsre (pl. áfonya, málna). Ha a kalóriabevitelünkbe belefér, nyugodtan rakhatunk rá akár banánt is. Ha szeretnénk, hogy édesebb legyen, tegyünk a főzés során a kásába egy kis kalóriamentes édesítőt.

Értékek: 314,46 kcal, fehérje: 10,772g, zsír: 12,34g, szénhidrát: 61,844g rost: 8,328g

Húsgombócleves (3 adag):

Hozzávalók: 500 g darált pulykahús, 1 db M tojás (53 g), 50 g zabpehelyliszt, 100 g vöröshagyma, 300 g répa, 150 g karalábé, 400 g krumpli, 10 ml citromlé, 200 ml zabtej, fűszerek: só, bors, petrezselyem, tárkony, sómentes vegeta.

Elkészítés: Rakjunk fel ~ 4l vizet főni. Amíg a víz melegszik, a répát, karalábét és krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, majd mehet bele a forró vízbe. Ezután elkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összekeverjük a tojással és a liszttel, majd teszünk hozzá 1 kk sót, illetve ha van otthon friss petrezselymed azt is rakj bele, mert még finomabb lesz! Ha alaposan összekevertük, kis gombócokat formázunk. Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek a húsgolyókat belerakjuk a vízbe. Amikor a golyók megfőttek hozzáöntjük a zabtejet és a citromlevet, valamint fűszerezzük sóval, borssal, sómentes vegetával és ha szereted, mehet bele egy kis tárkony is. Még főzzük kb 5 percet és készen is vagyunk. 

Értékek: (1 adagban) 466,83kcal, fehérje: 38,976g zsír: 9,07g szénhidrát: 14,273g rost: 2,3g

Vöröslencsefasírt (16db):

Hozzávalók: 150 g vöröslencse, 350 g cukkini, 100 g zabpehelyliszt, fűszerek: só, bors, kömény, bazsalikom, majoránna, rozmaring.

Elkészítés: A vöröslencsét beáztatjuk minimum 2 órára. Addig a cukkinit lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk. Ha letelt a két óra akkor a vöröslencsét egy aprítógép segítségével összedolgozzuk, hogy egy massza legyen belőle. Ezt követően a vöröslencsét, a cukkinivel és a liszttel összekeverjük. Ha nagyon híg a massza, adhatunk hozzá még lisztet, de akkor az értékei nyilván változni fognak, ezt vedd figyelembe. (Emiatt fontos, hogy a cukkini levét kinyomkodjuk alaposan). Ezután jöhetnek a fűszerek: só, bors és amilyen ízvilágot szeretsz, nyugodtan játssz az ízekkel (ami én használok: majoránna, bazsalikom, kömény, rozmaring).  Amint összeállítottuk, fasírtokat formázunk és 190 fokon 15 percig sütjük az airfryerben.

Értékek: (1 db) 61,9kcal, fehérje: 3,27g zsír:0,659g szénhidrát: 9,80g rost: 1,89g
 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek