Desszert

4 álomszép desszert, amivel bárkit leveszel a lábáról

Létrehozva: 2024.09.21. 12:00

Már a látványuk miatt is lenyűgözőek ezek az édességek, ha pedig meg is kóstoljuk őket, akkor az ízük maga az álom…

Fűszeres sütőtöktorta

Fotó: Nemeth Andras Peter


 

Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű kerek tortához):

A sütőtökös piskótához:

2 db L-es tojás

200 g kristálycukor

100 g étolaj

200 g finomliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt szerecsendió

½ teáskanál őrölt gyömbér

1 csipet só

200 g sütőtökpüré

A kakaós piskótához:

6 evőkanál cukrozatlan kakaópor

150 g finomliszt

150 g kristálycukor

1/3 teáskanál szódabikarbóna

1/3 teáskanál sütőpor

1 csipet só

½ teáskanál vaníliaőrlemény

1 db L-es tojás

6 evőkanál író

6 evőkanál víz

2 evőkanál étolaj

A főzött krémhez:

7 evőkanál finomliszt

250 ml tej

1 teáskanál vaníliaőrlemény

250 g puha vaj

250 g barna cukor

1 csipet só

A díszítéshez:

ehető virágok

apró marcipán sütőtökök


Elkészítés:

1. Két tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalukat kenjük le vajjal. Az egyiknek az oldalát liszttel, a másikat kakaóporral szórjuk meg.

2. A sütőtökös piskótához keverjük össze a tojásokat a cukorral, majd az olajjal. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj, szerecsendió, gyömbér, só). Több részletben dolgozzuk össze a cukros-tojásos masszával, végül vegyítsük bele a sütőtökpürét is. Töltsük a liszttel szórt oldalú formába, és süssük 180 fokos sütőben 35-40 percig. Rácson, a tortakarikában hűtsük ki.

3. A kakaós piskótához keverjük össze a száraz hozzávalókat (átszitált kakaópor, liszt, cukor, szódabikarbóna, sütőpor, só, vaníliaőrlemény). Adjuk hozzá a tojást, az írót, a vizet és az olajat. Elektromos habverővel dolgozva magas fokozaton keverjük három percig. Öntsük bele a kakaóporos oldalú formába, és süssük 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre. Ezt is rácson, a formában hűtsük ki.

4. Ha kihűltek a piskóták, vegyük ki a formából, vízszintesen felezzük meg a lapokat, így lesz négy tésztalapunk.

5. Készítsük el a krémet: egy lábasban keverjük össze a lisztet a tejjel, és főzzük kevergetve sűrűre. Keverjük hozzá a vaníliaőrleményt, hagyjuk kihűlni.

6. Közben a vajat, a barna cukrot és a sót elektromos habverővel keverjük három percig. Adjuk hozzá a kihűlt főzött krémet, és még öt percig keverjük maximális fokozaton.

7. A tortalapokat töltsük be a krémmel, úgy gazdálkodjunk, hogy jusson az oldalára és a tetejére is. Végül díszítsük kis marcipántökökkel és ehető virágokkal - írta a Vidék íze.

Elkészítési idő: 100 perc


 

Női szeszély tart

Fotó: Nemeth Andras Peter


 

Hozzávalók:

A tésztához:

240 g liszt

½ csomag sütőpor

1 csipet só

60 g vaj

4 db tojássárgája

2 evőkanál tejföl

100 g kristálycukor

1 kezeletlen citrom reszelt héja

A töltelékhez:

300 g eperlekvár

50 ml eperlikőr

apróra vágott menta

A habhoz:

6 db tojásfehérje

4 csepp vaníliakivonat

6 evőkanál porcukor

A díszítéshez:

eper

menta

ehető virágok

Elkészítés:

1. A lisztet, a sütőport, a sót és a felkockázott vajat szórjuk egy aprítógépbe és pár nyomással morzsásítsuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgájákat, a tejfölt, a kristálycukrot, a reszelt citromhéjat, és forgassuk addig a gépben, míg össze nem áll a tészta. Formázzuk cipóvá, csomagoljuk átlátszó fóliába, és legalább fél órára rakjuk be a hűtőszekrénybe pihenni.

2. Egy muffinsütő tepsi mélyedéseit kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel. (Ha szilikonos formát használunk, azt nem kell így előkészíteni, rögtön mehet bele a tészta.) Az áthűlt tésztát nyújtsuk 4-5 mm vastagra. Vágjuk akkora köröket ki belőle, hogy ki tudjuk bélelni a muffinsütő forma mélyedéseit. Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük 10-15 percig.

3. Amíg sül a tészta, az eperlekvárt forraljuk össze az eperlikőrrel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az összevágott mentát. Ezt az ízesített lekvárt kanalazzuk az elősütött tésztakelyhekbe.

4. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot a vaníliakivonattal és a porcukorral. Töltsük habzsákba, nyomjuk rá a lekvárral töltött kosárkák tetejére.

5. Toljuk vissza a sütőbe, és 10-15 percig süssük még a habbal együtt is. Hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt díszíthetjük még szeletelt eperrel, ehető virágokkal, friss mentalevelekkel.

Elkészítési idő: 60 perc+hűtés


 

 

Fűszeres, fehér csokis körterolád

Fotó: Nemeth Andras Peter 


 

Hozzávalók: 

A fehér csokis krémhez:

200 g fehér csokoládé

100 g + 300 g tejszín

20 g glükóz vagy akácméz

3 kardamommag összeroppantva

1 db fahéjrúd

1 db csillagánizs

1 db vaníliarúd 

A karamellizált körtéhez:

2 db körte

50 g nádcukor

20 g vaj

1 csipet őrölt fahéj

A francia piskótához:

90 g finomliszt

3 db tojás

90 g kristálycukor

½ teáskanál őrölt fahéj

A díszítéshez:

25 g vaj

2-3 levél réteslap

30 g porcukor

50 g sótlan pisztácia 

Elkészítés:

1. Először a fehér csokoládés krémet készítsük el. A csokit vágjuk apróra, és öntsük egy nagy tálba. Egy kis lábasban főzzük össze a 100 g tejszínt a glükózzal (mézzel) és a fűszerekkel. A forró tejszínt öntsük a csokira, és egy szilikonspatulával keverjük simára. Végül keverjük hozzá a 300 g tejszínt is, és tegyük 3 órára a hűtőszekrénybe.

2. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk ki a magházat, a gyümölcsöt vágjuk apró kockákra. A nádcukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a vajat, a körtekockákat és az őrölt fahéjat, és még 5-10 percig karamellizáljuk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy pici vizet. Hűtsük le, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

3. A piskótához melegítsük elő 180 fokra a sütőt. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. A tojást és a cukrot gőz fölött verjük addig, míg a térfogatuk a duplájára nő, és a hőmérsékletük kb. 50 fokosra melegszik. A gőzről levéve verjük tovább addig, míg a tojáshab szobahőmérsékletűre hűl, és a hab a habverőről lassan, szakadás nélkül folyik le. A lisztet és a fahéjat öntsük óvatosan a tojáshabra és finoman keverjük össze egy szilikonspatulával.

4. Öntsük sütőpapíros tepsire, és kenjük egy centi vastagra, 180 fokos sütőbe, és süssük 15 percig. A sütőből kivéve borítsuk nedves konyharuhára, a sütőpapírt húzzuk le róla. A piskótát konyharuhával együtt tekerjük fel, és így hagyjuk kihűlni.

5. Összeállítás, díszítés: a fűszereket vegyük ki a fehér csokis krémből, és a masszát elektromos habverővel habosítsuk ki. A piskótát tekerjük ki és vágjuk le a széleit, hogy szabályos négyszöget kapjunk. Kenjük meg egy réteg krémmel, majd szórjuk meg a körtekockákkal, amelyekből néhányat tegyünk félre a díszítéshez. Ezután tekerjük fel a krémes piskótát. A maradék krémet kenjük a rolád külsejére, simítsuk el és tegyük a hűtőbe.

6. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. A vajat olvasszuk fel, kenjük meg vele a réteslapokat. Hajtsuk félbe a lapokat, lazán gyűrjük meg, porcukorral szórjuk meg, tegyük rá egy tepsire, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt süssük szép világosra. Tálalás előtt tegyük a rolád tetejére a ropogós réteslapokat, majd szórjuk rá a félretett körtekockákat és a durvára tört pisztáciát.

Előkészítés: 100 perc+hűtés 

1 adag: 390 kcal


 

Csokoládélikőrös torta

Fotó: Nemeth Andras Peter


 

Hozzávalók:

A tésztához:

5 db tojás

200 g cukor

100 g vaj

100 g fehér csokoládé

100 g finomliszt

fél kávéskanál sütőpor

50 g durvára darált/tört pekándió

A karamellhez:

20 g vaj

100 g cukor

40 g tejszín

Az angolkrémhez:

5 tojássárgája (kb. 100 g)

100 g cukor

100 g tejszín

vaníliaőrlemény

A csokoládélikőrös mascarponehabhoz:

4 g zselatinpor

20 g víz

100 g mascarpone

20 g porcukor

200 g tejszín

30 g csokoládélikőr

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Két 18 cm-es tortakarikát vagy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A tojások sárgáját habosítsuk ki a cukorral. A vajat gőz fölött vagy mikrosütőben olvasszuk össze a fehér csokival, majd adjuk a habos tojássárgájához és keverjük el. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, a liszthez adjuk hozzá a sütőport, és a fehérjehabbal felváltva keverjük a tojásos-csokis masszához, ügyelve, hogy minél kevésbé törjük össze a tojáshabot. Végül óvatosan forgassuk a tésztába a darált vagy tört pekándiót is.

2. A piskótamasszát oszlassuk el a két tortaformában, majd 160 fokon süssük körülbelül 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy megszilárdult-e a tészta, majd hagyjuk a formában kihűlni.

3. A karamellhez olvasszuk össze a vajat a cukorral, és ha már szép borostyánszínű, öntsük fel a tejszínnel. Vigyázat, mert ilyenkor csaphat a karamell, és össze is kapja kissé a forró cukrot a hideg tejszín. Forraljuk tovább, amíg szépen egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet nem kapunk.

4. Az angolkrémhez hevítsük a hozzávalókat gőz fölött, folyamatosan kavargatva 80 fokra (csípősre). Akkor jó, ha az ujjunkat beletéve csípi azt a meleg keverék. Amikor éppen csak elkezd sűrűsödni, már vegyük is le a gőzről, különben tojásrántottánk lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a krémet.

5. A mascarponehabhoz áztassuk a zselatinport a vízbe. A mascarponét habosítsuk ki a porcukorral, majd folyamatosan verve csorgassuk hozzá a tejszínt. Ha kész a hab, egy kézi habverővel keverjük bele a csokoládélikőrt, és a mikróban folyósra melegített (vigyázat, nem szabad forralni) zselatint.

6. Vízszintesen vágjuk ketté a piskótalapokat, így összesen 4 lapunk lesz. Az alsó lapot tegyük ki a tortakarikába, és vékonyan kenjük meg az angol krémmel, erre kerül a mascarponekrém harmada. Folytassuk így a rétegezést a második és a harmadik piskótalappal is, végül helyezzük az utolsó réteg krémre a negyedik piskótalapot. Kicsit nyomkodjuk le, majd emeljük le a tortakarikát. A kifolyt tortakrémet egy kenőkéssel csak annyira simítsuk el a torta oldalán, hogy kilátszódjék a piskóta, de mégis egyenletes legyen.

7. A kihűlt karamellt csorgassuk a torta tetejére, úgy, hogy az oldalán is lefolyjon, és pekándióval megszórva, kissé lehűtve tálaljuk.

Elkészítési: 90 perc

1 adag: 310 kcal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek