Recept

4 diós desszert, amit mindenképp készíts el idén ősszel

Bors

Létrehozva: 2024.09.16.

Ezekkel a süteményekkel garantált lesz a sikered.

Már alig várjuk a kuckózós időt? Nincs is jobb, mint beburkolózni egy plédbe és ezekből a finomságokból eszegetni4

Diós pozsonyi

Elkészítési idő: 70 perc + hűtés + pihentetés

Egy darab: 250 kcal

Hozzávalók (20 darabhoz):

A tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 150 ml tej
  • 400 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 3 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 150 g vaj
  • 50 g sertészsír
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 75 ml tej
  • 170 g darált dió
  • 80 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 50 g mazsola
  • 1 db citrom
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió

1 A tésztához az élesztőt morzsoljuk a meglangyosított tejbe, hagyjuk felfutni. Vegyítsük el a lisztet a porcukorral és a sóval, majd gyúrjuk hozzá a felkockázott vajat és a zsírt. Adjuk hozzá a felhabzott élesztős tejet a 2 db tojássárgájával együtt, és gyúrjuk össze. Folpakba csomagolva tegyük hűtőbe 30 percre.

2 A töltelékhez melegítsük fel a tejet. Keverjük hozzá a diót és a kétféle cukrot, a mazsolát, a megmosott citrom lereszelt héját, egy kevés fahéjat és frissen reszelt szerecsendiót. Hagyjuk kihűlni.

3 Osszuk a tésztát 20 gombócra. Vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyiket ovális alakúra. A töltelékből formázzunk 20 db apró rudacskát, és hosszanti irányban helyezzünk egyet-egyet a tésztalapok közepére. Tekerjük fel a lapokat, a végeiket sodorjuk csúcsosra, és formáljunk belőlük kiflit. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

4 Válasszuk szét a tojást. A sárgáját verjük fel, kenjük meg vele a kifliket, és pihentessük őket 30 percig. Kenjük meg mindet a fehérjével is, és pihentessük újabb 25-30 percig. Toljuk a kifliket a 190 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranyszínűre 20-25 perc alatt.

Walnut slices with chocolate
 

Diós-mogyorós-csokis szelet 

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Egy szelet: 395 kcal

Hozzávalók (20 szelethez):

A tésztához:

  • 450 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 150 g porcukor
  • 2 ek. darált dió és törökmogyoró
  • 1½ tk. szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • 30 ml sütőrum
  • 45 g méz
  • 75 g puha vaj

A krémhez:

  • 1 doboz (kb. 400 g) konzerv cukrozott sűrített tej
  • 200 g étcsokoládé
  • 100 g darált törökmogyoró
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 5 g méz
  • A tálaláshoz:
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • durvára vágott dió- és törökmogyoróbél

1 A tésztához egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a darált diót és mogyorót, valamint a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a tojásokat, a rumot, a mézet és a puha vajat. Dolgozzuk sima tésztává, csomagoljuk folpakba, és tegyük be a hűtőbe 60 percre.

2 A pihentetett tésztát osszuk 3 egyenlő adagra. Vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ki mindegyiket vékony lappá. Terítsük őket egy-egy sütőpapírral bélelt nagy tepsi hátára, és egyszerre süssük meg 180 fokon 8-10 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

3 A krémhez a sűrített tejet vízgőz felett melegítsük meg. Keverjük el benne a durvára vágott csokoládét, és hagyjuk hűlni. A darált mogyorót vegyítsük el a kakaóporral és a sóval, majd keverjük el a csokis sűrített tejjel és a mézzel.

4 Az egyik tésztalapot kenjük meg a krém felével, illesszünk rá egy másik lapot, erre simítsuk a krém másik felét. Illesszük rá a harmadik lapot. A mázhoz olvasszuk össze forró vízgőz felett a felaprított csokit és a vajat. Simítsuk a süteményre, hintsük meg a durvára vágott dióval és mogyoróval, végül hagyjuk megdermedni.

Fotó: Tyukodi Laszlo

Diós linzer 

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés

Egy darab: 185 kcal

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 100 g dióbél
  • 200 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • 125 g porcukor
  • 175 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g sárgabaracklekvár
  • porcukor a szóráshoz

1 Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót. Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk le. Vegyítsük el a lisztet a darált dióval, a sütőporral, a sóval és az átszitált porcukorral. Végül adjuk hozzá a felkockázott vajat, valamint a tojássárgájákat, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk folpakba, és tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára.

2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle tetszés szerinti alakú kiszúróval 30-40 db lapot. Minden másodiknak szúrjuk ki a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral. Helyezzük az összes tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg 180 fokon 10-12 perc alatt. Vigyázzunk, mert a végén könnyen megégnek! Hagyjuk kihűlni.

3 Az átkevert lekvárral ragasszunk össze egyet-egyet a teli és a lyukas lapokból. Porcukorral meghintve tálaljuk.

+++tipp+++

Még finomabb lesz a tészta, ha ½ db narancs lereszelt héját is hozzágyúrja.

+++finomított cukor nélkül+++

 

Körtés-diós pite 

Elkészítési idő: 90 perc + hűtés

Egy szelet: 550 kcal

Hozzávalók (8 szelethez):

A tésztához:

  • 400 g liszt + a nyújtáshoz
  • 200 g vaj + a formához
  • 80 g nyírfacukor
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 80 g natúr joghurt
  • 1 db kisebb tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 1 kg érettebb körte
  • 4-5 ek. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 50 g darált dió
  • dió- és mandulabél, valamint körteszeletek a díszítéshez

1 A tésztához a lisztben morzsoljuk el a felkockázott vajat. Adjuk hozzá a nyírfacukrot és a tojássárgájákat, majd kezdjük el összegyúrni. Apránként kanalazzunk hozzá annyi joghurtot, amennyivel éppen összeáll a tészta. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk be folpakba, és tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.

2 A körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magházukat vágjuk ki, majd kockázzuk fel a gyümölcshúst. Tegyük lábasba, és öntsünk alá egy kevés vizet. Adjuk hozzá a 4-5 ek. mézet (a körte édességétől függően), valamint a fahéjat, és pároljuk félpuhára. A keményítőt egy kevés vízben keverjük simára, csorgassuk a körtéhez, és sűrítsük be. Húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni.

3 A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastag körré. Simítsuk egy 24 cm-es kivajazott piteformába úgy, hogy pereme is legyen. A felesleget vágjuk le, gyúrjuk össze, nyújtsuk ki 3 mm vastag téglalappá, és derelyevágóval vágjunk belőle csíkokat.

4 A pite alját szurkáljuk meg villával, és szórjuk meg egyenletesen a darált dióval. Terítsük rá a kihűlt tölteléket. A tésztacsíkokkal rácsozzuk be a tetejét. A szélét és a rácsokat kenjük meg egy kevés felvert tojással. Süssük készre a pitét 180 fokon kb. 40 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd díszítsük körteszeletekkel, dió- és mandulabéllel.

 

Diós habos ostya 4899

Elkészítési idő: 40 perc

Egy darab: 65 kcal

Hozzávalók (35 darabhoz):

  • 5 db tojásfehérje
  • 2 nagy csipet só
  • 400 g kristálycukor
  • 100 g darált dió
  • 100 g ostyalap

1 Verjük fel a tojásfehérjéket a sóval lágy habbá. Kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, és verjük, amíg fényes, sűrű, kemény habot kapunk. Végül forgassuk bele a darált diót.

2 Az ostyalapokat szilikonspatulával, óvatosan kenjük meg a diós krémmel.

3 Tegyük őket nagy tepsibe, és szárítsuk kb. 10 percig a 160 fokra előmelegített sütőben.

4 A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Éles késsel vágjuk hosszú csíkokra. Tálalhatjuk frissen, de jól zárható dobozba téve akár 1-2 hétig is eltartható.

Diós-répás püspökkenyér

Elkészítési idő: 75 perc

Egy szelet: 277 kcal

Hozzávalók (14 szelethez):

  • 3 db tojás
  • 175 g nádcukor
  • 175 ml olaj
  • 140 g sárgarépa
  • 100 g dióbél
  • 1 db bionarancs
  • 175 g liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • ½ tk. őrölt szerecsendió

1 Keverjük habosra a tojásokat a cukorral és az olajjal. A répát hámozzuk meg, reszeljük finomra, a diót vágjuk durvára. A narancsot mossuk meg, töröljük szárazra, a héját reszeljük finomra. Forgassuk a répát, a diót és a narancshéjat a tojásos masszába.

2 Szitáljuk tálba a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket. Dolgozzuk bele a répás keverékbe. Simítsuk sütőpapírral bélelt vekniformába, és süssük meg a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. A formában hagyjuk kihűlni.

Diós-banános muffin 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy darab: 280 kcal

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 250 g finomliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 25 g darált mandula
  • 75 g barna cukor
  • 4 db érett banán
  • 100 g mogyoróvaj
  • 2 db tojás
  • 100 g natúr joghurt
  • 60 g dióbél
  • 125 g porcukor

1 Forgassuk össze az átszitált lisztet, a sütőport, a darált mandulát és a barna cukrot. Hámozzuk meg a banánokat, 3 darabot törjünk össze villával, keverjük hozzá a mogyoróvajat, a tojásokat és a joghurtot. A negyedik banánt aprítsuk fel. Forgassuk össze a lisztes és a mogyoróvajas keveréket, a felaprított banánt és a durvára vágott dió felét.

2 Osszuk szét a masszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Szórjuk a tetejére a maradék diót, kissé nyomkodjuk is a tésztába. Süssük aranybarnára a muffinokat 200 fokon kb. 18 perc alatt. Közben keverjük simára a porcukrot egy kevés vízzel, és locsoljuk a még meleg muffinokra.

(FANNY)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek