Férfias kedvencek.
Körömpörkölt, pacal, gulyás – ezekkel a kiadós ételekkel garantáltan levehetjük a férfiakat a lábukról, írja a Fanny magazin. Ráadásul ők maguk is szívesen nekiállnak elkészíteni őket!
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
1. A szalonnát vágjuk apró kockára, a hagymát fokhagymát, pucoljuk meg, és szintén vágjuk kockára, a paprikát, és a paradicsomot mossuk meg és ezeket is kockázzuk fel.
2. Készítsünk pörköltalapot: a szalonnát zsíron olvasszuk, majd adjuk hozzá a hagymát, és kicsivel később a fokhagymát, dinszteljük pár percig, adjuk hozzá a paprikát, ezzel is dinszteljük pár percet, hintsük meg a pirospaprikával, és alaposan keverjük el.
3. Adjuk hozzá a paradicsomot, a felcsíkozott előfőzött pacalt, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, őrölt köménnyel, keverjük össze, majd öntsük fel a vörösborral, forralkunk rajta egyet, és ha szükséges öntsük fel annyi vízzel, hogy pont ellepje.
4. Lefedve, alacsony lángon gyöngyöztetve főzzük készre, nagyjából két óra alatt. Főzés során ügyeljünk arra, hogy ne párologjon el a folyadék, ezért időnként ellenőrizve pótoljuk, ha kevés.
5. Tálaljuk melegen, friss kenyérrel, de főtt burgonyával savanyúval is kivaló tartalmas fogás azoknak, akik szeretik.
Elkészítési idő: 165 perc
Egy adag: 166 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
1. Hártyázzuk le a szüzet, vágjuk kis ferde szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kicsit állni, míg előkészítjük a zöldségeket.
2. A két vöröshagymát vágjuk kisebb cikkekre, a paprikákat csumázzuk ki, szeleteljük hosszúkás darabokra. a paradicsomot is vágjuk cikkekre. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra.
3. Egy tepsit vagy egy lapos, tűzálló tálat kenjünk ki vastagon zsiradékkal, szórjuk bele a hagymát. Erre jön a paprika, a paradicsom és a fokhagyma. Locsoljuk meg egy kis olvasztott zsírral, és forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk.
4. A tetején rendezzük el a feldarabolt szüzet. A kolbászt karikázzuk fel, a szalonnát vágjuk pici kockákra, mindezt szórjuk rá a rakottas tetejére.
5. Fedjük le alufóliával, és süssük 180 fokos sütőben körülbelül 40 percig. Ha letelt az idő, vegyük le róla a takarást, és pirítsunk rá magasabb hőmérsékleten 10-15 percig. Párolt rizs illik mellé.
Elkészítési idő: 85 perc
Egy adag: 450 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
1. Készítsünk egy szalonnás-lecsós pörköltalapot. A felkockázott szalonnát süssük meg a zsíron, tegyük rá a felaprított vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát. Pár perc múlva tegyük hozzá az aprított paprikát és paradicsomot, erős lángon süssük zsírjára.
2. Vegyük le a tűzhelyről, keverjük el benne az őrölt pirospaprikát. Rakjuk rá a feldarabolt körmöt, pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel az alaplével, és kezdjük el főzni, közben fűszerezzük még őrölt köménnyel, babérral, majoránnával, sóval és borssal. Főzzük egy órán át. Utána öntsük hozzá a vörösbort, ha kell, adjunk még hozzá vizet, és főzzük kis lángon legalább 1,5-2 órán át.
3. Akkor kész, ha puha a köröm, és vastag, sűrű, ragacsos a szaftja. Sós vízben főtt burgonyát és kovászos uborkát adjunk mellé.
Elkészítési idő: 210 perc
A körmöt olyan hentesnél kell beszerezni, aki nem bárddal vagdossa, hanem csontfűrésszel fel tudja aprítani (sajnos muszáj darabolni, mert egyben nem fér bele az edényeinkbe). Ha bárddal vágják, akkor tele lesz csontszilánkkal, kényelmetlen lesz a fogyasztás.
Hozzávalók:
A pecsenyéhez:
A körethez:
Elkészítés:
1. Az egészben hagyott oldalast hintsük meg sóval, borssal, masszírozzuk is bele. Egy kisebb tepsit vastagon kenjünk ki zsírral. Szórjuk az aljára a cikkekre vágott vöröshagymát meg a gerezdekre bontott fokhagymát.
2. Fektessük rá az előkészített húst. Öntsünk alá kevés vizet, takarjuk le alufóliával. 150 fokos sütőben süssük másfél órán át. Vegyük ki a tepsit, vegyük le róla a fóliát, és toljuk vissza a 190 fokra felemelt hőmérsékletű sütőbe. Pirítsuk még fél órán át a húst.
3. A körethez kockázzuk fel a húsos szalonnát, egy nagy serpenyőben pirítsuk a zsírjára. Tegyük hozzá a kockákra vágott vöröshagymát, süssük zsemleszínűre. Tegyük rá az áttört fokhagymát, és süssük együtt két-három percig. Ekkor adjuk hozzá a kockákra vágott paprikákat, főzzük pár percig takaréklángon.
4. Adjuk hozzá a fűszereket (őrölt pirospaprika, kömény, kakukkfű, só, bors), öntsünk rá kevés vizet. A paradicsomot kockákra vágjuk, ezt is hozzáadjuk, és együtt addig főzzük, míg jól be nem sűrűsödik.
5. A galuskákat bő sós vízben kifőzzük, rászedjük a lecsóra, összekeverjük.
Előkészítés: 45 perc Sütés: 2 óra
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a lisztet. Kezdjük el fakanállal összekeverni, közben adjunk annyi vizet hozzá, hogy lágy, éppen nem folyó masszát kapjunk. Nem szabad túlkeverni, nem baj, ha kicsit csomós a tészta.
2. Forraljunk bő, sós vizet, szaggassuk bele a nokedlit (szaggatóval vagy deszkáról). Fakanállal keverjük át, majd főzzük addig, míg a víz újra fel nem forr, és a kis nokedlik fel nem jönnek a víz tetejére (pár perc az egész). Ekkor öntsük tésztaszűrőbe, és hideg víz alatt alaposan öblítsük le.
3. Borítsuk egy tálba, és keverjük össze egy kis zsiradékkal, így nem fognak összetapadni a szemek.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
1. Vágjuk apró kockákra a húsos szalonnát, egy fazékban pirítsuk ki az evőkanálnyi zsíron. Tegyük hozzá a felaprított vöröshagymát, dinszteljük átlátszóra. Rakjuk rá a zúzott fokhagymát, és süssük egy percig együtt.
2. Tegyük rá a felkockázott paradicsomot és paprikát, rotyogtassuk addig, míg el nem fő belőle a felesleges zsiradék. Húzzuk le a tűzről, keverjük el benne az őrölt pirospaprikát.
3. Tegyük hozzá a felkockázott húst, rakjuk vissza a tűzre, kicsit pirítsuk együtt. Öntsük fel az alaplével, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, őrölt babérral. Kezdjük el főzni. Ha már félig puha a hús, mehetnek a levesbe a meghámozott, felaprított leveszöldségek. Főzzük tovább, és ha már ezek is szinte puhák, tegyük hozzá az apróra vágott krumplit, és azzal főzzük készre.
Elkészítési idő: 75 perc