Banán

Ha ezt látod a banánon, még véletlenül se edd meg!

L.A.

Létrehozva: 2024.09.17.

Erre érdemes mindig figyelni!

A nagyon érett banánnak számos felhasználási módja van, hiszen turmixokba, süteményekbe tökéletes – de nem árt résen lenni! Van olyan banán, amit már inkább ki kell dobni.

Vigyázz a túlérett banánnal!  Fotó: Pexels

A nem túl érett, még zöldes színű banánokat éppúgy fogyaszthatod, mint azokat, amelyeknek a héja már barnulni kezdett. A sötét szín biztos jele annak, hogy folyik az enzimképződés, ez pedig azt jelenti, hogy a klorofill lebomlik, az antioxidánsok is jelen vannak. Ráadásul ez a változás sokkal puhábbá, édesebbé teszi a gyümölcsöt, tehát az érett banán fogyasztása nem tilos.

Mikor kell kidobni?

Ha túl sokáig tárolod a banánt, a húsa túlságosan puha lesz, sőt akár pépessé is válhat. Ha kellemetlen szagot áraszt, valószínűleg itt az ideje kidobni. 

Az érett banánt fogyasztás előtt érdemes alaposan szemügyre venni még akkor is, ha tökéletesnek tűnik. Vágd fel, és nézd meg a gyümölcs húsát: a nigrospora nevű gomba felelős azért, hogy a magok vörös árnyalatúvá válnak. Ha ilyennek látod a gyümölcsöt, miután felvágod, jobb, ha azonnal kidobod. A nigrospora penészgomba az egészséges emberekre nem veszélyes, de a legyengült immunrendszerű emberekre káros lehet. Az ő esetükben a fertőzött gyümölcs elfogyasztása olyan tünetekhez vezethet, mint a láz és a gyomorpanaszok, légzési problémák –írja a mindmegette.hu.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek