Kerékpár

Biciklivel munkába? 15 tipp, hogy ősszel is biztonságosan közlekedj kétkeréken

B.

Létrehozva: 2024.09.23. 12:30

Attól, hogy véget ért a nyár, még nem kell lemondani a kerékpározásról, az egyik legegészségesebb sportról!

A legszínesebb évszakban is kiélvezhetjük ezt a tevékenységet akár munkába járáshoz, akár szabadidős tevékenységekhez.

Attól, hogy véget ért a nyár, még nem kell lemondani a kerékpározásról, az egyik legegészségesebb sportról! Fotó: Pexels

Naprakész állapotban

Tanácsos minden használat előtt átnézni a biciklit, ellenőrizni annak felszereltségét, és azt, hogy működik-e a kerékpárlámpa, a csengő, a fék, a helyén van-e a lánc - írja a Fanny magazin.

Időjáráshoz igazítva

A kora őszi, szinte még nyárias napokon gondtalanabbul pattanhatunk biciklire, de ahogy rövidülnek és hűvösödnek a nappalok, úgy érdemes a körülményekhez igazítani a mozgásformát, és felkészülni a hűvösebb fuvallatokra.

Megfelelő ruházatban

Örök szabály a réteges öltözködés, az egyre hidegebb időben pedig az ízületek védelméről is gondoskodhatunk: thermobéléssel ellátott ruházatot vagy egyéb melegítő rétegeket is viselhetünk. Nem árt, ha van nálunk szél- és/vagy esőálló dzseki, mellény. Ha nagyobb túrára készülünk, szakboltban speciális kerékpáros öltözetet és aláöltözőt is beszerezhetünk.

A lábbeli is számít

A legjobb, ha vízhatlan cipőt választunk, főleg, ha kirándulásra indulunk. Az ilyen cipők nemcsak az esőtől védenek: jó hőtartók, ami segít megvédeni az ízületeket, és nem hagyja lehűlni a lábfejet, ami miatt a testünk többi része is fázhat. Viselhetünk kamáslit, azaz lábszárvédőt is.

Kiegészítő tartozékok

Praktikus a kulacs, és az átlátszó védőszemüveg, ami a bogarak mellett az esetleges csapadéktól is megóvhat. Ha biztonságosabbnak érezzük, szerezzünk be jól tapadó biciklis kesztyűt. Egy egyszerű kézi pumpa, segítség lehet, ha nincs a közelben benzinkút, és leereszt a gumi.

Lényeges a kivilágítás

Az őszi, gyakran zavaros látásviszonyok, illetve a rövidülő nappalok miatt fontos a megfelelő kivilágítás. A biciklire elöl és hátul mindenképp szereljünk fel messziről is jól látható fényforrást, illetve szerezzünk be plusz fényvisszaverőket is a macskaszem mellé.

Milyenek az útviszonyok?

Ősszel néha naponta más-más útviszonyokra kell számítani. Nedves és vizes utak, a lehulló levelek miatti csúszós felületek, a nyirkos idő mind befolyásolja a kerékpározást. Jól tapadó gumikkal csökkenthet a csúszásveszély, egy jó sárvédővel pedig megóvhatjuk a ruházatunk.

Terhek nélkül

Könnyebb és kényelmesebb úgy tekerni, hogy nem húzza a hátunkat táska. A holminkat egy biciklis oldaltáskába, elülső vagy hátsó kosárba is tehetjük, így csak arra kell koncentrálnunk, hogy élvezzük a tevékenységet, akár kirándulni, akár dolgozni járunk.

Védelem a fejnek

Egy jó bukósisak olyan akár a biztonsági öv az autóban, ám a jelenlegi hazai szabályozások szerint lakott területen kívül, 40 km/óra feletti sebesség esetén kötelező csak viselni. Az elővigyázatosság érdekében a mindennapos használatot mégis érdemes megfontolni, és bizonyos szempontok mentén kiválasztani a legmegfelelőbb fejvédőt.

Funkció és kényelem

A sisak megvéd a súlyos fejsérülésektől és csökkenti az ütközés erejét, ezért is kellene része legyen minden bicikliző felszerelésének. A legjobb, ha az alapján választunk, hogy mire és milyen terepen használjuk a biciklit: munkába járáshoz, bevásárolni, szabadidőben, illetve városban, országúton, parkon, erdőn át? Egy bukósisak akkor jó, ha viselve szinte nem is érezzük, hogy rajtunk van.

Biztonsági értékek

Fontos, hogy a sisak megfeleljen az európai biztonsági szabványnak, amit a CE vagy CEN jelölés mutat, illetve biztonsági rendszerrel legyen felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a sisak belsejének kialakítása lehetővé teszi a fej mozgását baj esetén, csökkentve ezzel a fejre ható erőt. Nagy ütközéskor a fejfedő belső része megreped, ezzel elnyeli az ütközési energiát. Válasszuk kifejezetten sisakokra szakosodott gyártó termékét!

Fizikai tulajdonságok

A méretet a fejünk kerülete alapján cm-ben tudjuk meghatározni a homlok szemöldök feletti részén hátra a fülek felett. A felvételkor a következőre figyeljünk: pontosan illeszkedjen, legyen kényelmes, ne szorítson és lötyögjön sehol, ha előrehajolunk, ne essen le, mozgásra, rázásra ne mozduljon el. Az áll és a pánt között maximum két ujjunk férhet be, a hevederek öleljék körbe a fület, a homlokot takarja a sisak, de ne akadályozza a látást.

A gyerekeknek is fontos

A gyermekek biztonsága és testi épsége érdekében fontos őket is felruházni egy ilyen kiegészítővel. Náluk ugyanazok a szempontok érvényesülnek, mint a felnőtteknél, de esetükben még fontosabb, hogy a sisak könnyű legyen. A gyereksisakok a tarkórészen általában meg vannak hosszabbítva a nagyobb védelem miatt.

Hasznos elemek

A legelőnyösebb dolog a mosható belső bélés, amit egy izzasztó út után egyszerűen eltávolíthatunk és megtisztíthatunk. Jó, ha egy kézzel is ki tudjuk nyitni és bezárni a pántot, és, ha beépített villogóval van ellátva a sisak a tarkó feletti részen. Egy levehető napellenző is praktikus lehet elöl, illetve háló a szellőzőknél a rovarok ellen. A női sisakoknál külön hely van kialakítva a copf áthúzására. Számos beépített funkció miatt magasabb lehet az ár. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek