Barkácsolás

Így frissítheted fel a tapétát az otthonodban szakember segítsége nélkül

Létrehozva: 2024.09.07.

Ne aggódjunk, ha légbuborékok maradtak a tapéta alatt, vagy ha idővel leválik a falról, esetleg foltos lett. Ilyenkor sem szükséges szakember segítségét kérni, hiszen a hibákat mi is könnyedén kijavíthatjuk!

A Fanny magazin segít benne, hogy pikk-pakk meglegyen a javítás.

felújítás ház festés
Fotó: Pexels / Pexels

1.

Vágjuk V alakban 

Ha buborékok maradtak a tapéta alatt, egyszerűen nedvesítsük meg a területet, majd egy éles sniccerrel vágjuk be a buborékot V-alakban, vagy a tapéta mintázatát követve. Egy késsel nyomjuk be a ragasztót a vágás alá, majd egy nedves szivaccsal oszlassuk el, hogy teljesen kitöltse a buborék alatti teret. Végül hengerrel simítsuk le.


 

2.

Szúrjuk ki őket!

A száradás után megjelenő légbuborékokat úgy is eltüntethetjük, hogy egy fecs­kendőbe ragasztóoldatot töltünk, majd a buborék alá befecskendezzük. Simítsuk le a ta­pétát hengerrel, a felesleges ragasztót pedig nyomkodjuk ki a résen, végül töröljük le nedves szivaccsal.


 

3.

Simítsuk ki a ráncokat

Ha a tapéta ráncosodik, nem volt elég az ázási idő. Ebben az esetben az egész szakaszt érdemes kicserélni, hogy az eredmény esztétikus legyen. Óvatosan emeljük fel a ráncos részt, és kenjünk rá vékony réteg tapétaragasztót. Helyezzük vissza a tapétát, majd egy henger segítségével simítsuk le újra.


 

4.

Feljön az illesztésnél

Ha a tapéta szétnyílik az illesztéseknél, nedvesítsük meg enyhén a területet, majd óvatosan emeljük el a faltól. Kenjünk egy vékony réteget a ragasztóból a tapéta hátoldalára, nyomjuk vissza a tapétát a helyére, és a széleket hengerrel simítsuk le. Végül egy szivaccsal töröljük le a felesleges ragasztót.


 

5.

Száradás után csörög

Ha a száraz felületen végigsimítunk körmünkkel, és csörgő hangot hallunk, akkor az legtöbbször a ragasztás elégtelenségére utal. Ilyenkor valószínű, hogy nem megfelelő minőségű ragasztót választottunk, vagy túl hígítva kentük fel a tapétára. A probléma megoldása csak az újratapétázással szüntethető meg.


 

6.

Vissza a helyére!

Arra is van megoldás, ha a tapéta leválik a falról. Nedvesítsük meg a lehámló részt, majd óvatosan emeljük fel a faltól a tapétát. Egy kis ecsettel, amelyre vékony réteg ragasztót vittünk fel, kenjük be a visszaillesztendő felületet. Hengerrel simítsuk le, végül tisztítsuk meg a maradék ragasztótól egy nedves ronggyal.


 

1.

Tüntessük el a foltokat!

Bárkivel megeshet, hogy a konyhában tevékenykedve kiömlik egy ital vagy sütés közben kifröccsen az olaj. Ilyenkor azonnal távolítsuk el a foltot, mert amikor már beivódott a falba, nehezebb a tisztítás. Nedvesítsünk be egy puha szivacsot, tegyünk rá néhány csepp mosogatószert, és óvatosan dörzsöljük át a szennyeződést! Hagyjuk, hogy megszáradjon.


 

2.

Firkanyomok a falakon

Van megoldás arra is, ha a gyerek a falon élte ki kreativitását. A ceruzanyomokat egy „mágikus szivacs” segítségével egyszerűen eltávolíthatjuk. Csak nedvesítsük be a szivacsot, és dörzsöljük át a foltot, mintha kiradíroznánk. Akár fehér, akár színes falon is alkalmazhatjuk, de előtte érdemes egy kisebb látható helyen kipróbálni.


 

3.

Búcsút intünk a penésznek!

A falon megjelenő penész nemcsak csúnya, de egészségtelen is. Soha ne dörzsöljük száraz ronggyal vagy szivaccsal, mert ez elősegíti a penész terjedését. Ehelyett használjunk nedves, penészeltávolító szerrel átitatott szivacsot a tisztításhoz. Ha vegyszermentes megoldást keresünk, próbálkozhatunk ecettel is.


 

4.

Látványos sérülésekre

Előfordulhat, hogy valamivel felsértettük a festéket. A kisebb, kevésbé látványos sérüléseket és lyukakat hibajavítóval tüntethetjük el a fehér falról. Finom ecsetvonásokkal vigyük fel a területre, majd száradás után dörzsipapírral simítsuk el a javított részt.


 

5.

A kapcsolók környékén

A piszkos vagy zsíros ujjlenyomatokat nem érdemes mosogatni a villanykapcsolók környékén lévő, mert ezzel csak kárt teszünk a festékben vagy a tapétában. Tegyünk a falra műanyag tapétavédőt a villanykapcsoló és a konnektor köré; ezzel eltüntethetjük a foltokat, ráadásul megvédjük az újabb foltoktól.


 

6.

Kétszer egymás után

Ha más megoldás nem segít, érdemes kipróbálni a folttakaró festéket. Ez hatékonyan eltünteti a falra került borfoltokat, valamint a sütés közben kicsapódott zsírt és olajat is. Előnye, hogy a későbbi szennyeződésektől is megvédi a falat, mivel a felület mosható és speciális védőréteggel rendelkezik. Fontos, hogy a festéket két rétegben vigyük fel, hogy a foltok biztosan ne látszódjanak meg a falon.


 

7.

Foltozzuk be ezeket!

Ha a tapétánk piszkos lett, vagy megsérült, először egy vonalzó és sniccer segítségével vágjunk ki egy négyzet alakú darabot a sérült tapétából, majd a maradék tapétából is vágjunk ki egy új darabot, ami kicsit nagyobb, mint a javítani kívánt terület. Ezután kenjünk tapétaragasztót a kivágott részre, és simítsuk rá a helyére az új tapétadarabot.


 

8. (könyvajánló)

Összetört szívek

Andy saját összetört szívének tengerén sodródik. Minden, amit a nőkről, az együtt lakásról és a barátságokról gondolt, olyan szinten alakult át, hogy rá sem ismer.  A felbomlott párkapcsolat rejtvényét próbálja megfejteni. Ha megvan a megoldás, talán sikerül visszacsábítania magához Jent.

Dolly Alderton: Jó alapanyag

5990 Ft, 21. Század Kiadó


 

Szöveg: Reiter Georgina


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek