Egészség

Kávézol? Van egy rossz hírünk! El sem hiszed, hányféleképpen teszi tönkre a fogaidat

KL

Létrehozva: 2024.09.01.

Jobb, ha mindenki tisztában van a következményekkel!

Egy fogorvos figyelmeztetést adott ki minden kávérajongónak, mondván: a kedvelt italuk sajnos egy cseppet sem tesz jót a fogaknak.

Ezt érdemes tudni a kávéfogyasztásról Fotó: pexels

Payal Bhalla kifejtette, hogy a kávé savas jellege a fogzománc eróziójához vezethet, ami érzékenységet és szuvasodást okozhat. A szakember arra is rámutatott

Vízhajtó tulajdonságai hozzájárulhatnak a szájszárazsághoz és a csökkent nyáltermeléshez, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát. A nyál döntő szerepet játszik a száj egészségének fenntartásában a savak semlegesítésével, valamint az ételmaradékok és a káros baktériumok kimosásával.

Megjegyezte, hogy a szájszárazság nem csak fogszuvasodáshoz vezet, de rossz leheletet is okoz. És ha már kávé: az esztétikai károkozásról is szót ejtett:

− A tanninok felelősek a kávé sötét színéért, és megtapadhatnak a zománcon, ami elszíneződéshez és foltokhoz vezet a fogakon magyarázta Bhalla.

Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani: ha cukrot vagy édesítőszert adunk a kávéhoz, tovább rontjuk a fogunk állapotát, kiváltképp, ha mindezt lassú, kényelmes kortyolgatással párosítjuk.

A kávé lassan kortyolgatva hosszan tartó cukorhatásnak teszi ki fogakat. Ez több időt biztosít a szájban lévő baktériumoknak, hogy a cukorból táplálkozzanak, és savakat termeljenek, amelyek károsíthatják a zománcot

− fejtette ki a szakember.

Azoknak, akik még nem állnak készen arra, hogy lemondjanak a reggeli koffeinbevitelről, Bhalla ad néhány tanácsot. A fogorvos azt ajánlja, hogy korlátozzuk a kávé fogakkal való érintkezését úgy, hogy gyorsabban isszuk meg azt, továbbá érdemes szívószálat is használni, valamint kávézás után kiöblíteni a szánkat vízzel, hogy segítsen semlegesíteni a savasságot és kimosni a foltokat okozó vegyületeket.

A rendszeres fogmosás szintén kulcsfontosságú, a szakértő arra buzdította az embereket, hogy „gyakorolják a jó szájhigiéniát, beleértve a rendszeres fogmosást, fogselyem használatát és a fogorvosi ellenőrzéseket” − írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek