Háztartási tipp

Elfogyott a tojás? Ezzel az öt dologgal könnyedén helyettesítheted!

H. A.

Létrehozva: 2024.09.20. 12:00

Az alábbi egyszerű, hatékony tojáspótlók garantáltan beválnak, ha nincs kedved leugrani a boltba.

Biztosan sokakkal megesett már az, hogy sütés-főzés közben figyeltek fel arra: elfogyott a tojás, vagy épp nincs otthon annyi, amennyire szükség lenne. Ilyenkor kézenfekvő az, hogy gyorsan elszaladunk a boltba venni egy-két dobozzal, van azonban más megoldás is, ha nincs kedvünk útra kelni. A Mindmegette öt olyan egyszerű és hatékony tojáspótlót osztott meg, amelyek garantáltan beválnak majd.

tojás
Ezekkel helyettesítheted a tojást! / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Gyümölcspüré

Almaszósz, tört banán, érett avokádó vagy sütőtökpüré – mind jó választás. A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vedd figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet. Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresel, az almaszósz és a sütőtök a legjobb választás. Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen és egy tojáshoz számolj 1/4 csészényi pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.

Őrölt chia- vagy lenmag

Ha van otthon ezen omega-3 zsírsavban gazdag magvak bármelyike, használhatod őket tojás helyett. Őröld meg a magokat, majd 1 evőkanálnyit keverj el 3 evőkanál vízzel úgy, hogy sűrű masszát kapj. Ez a mennyiség helyettesít 1 tojást. A chia és a len egyaránt diós ízt és sűrű, nehéz textúrát kölcsönöz a pékáruknak. Jó választás kenyerekhez, palacsintához, gofrihoz, muffinhoz és húsételekhez is.

Selyemtofu

A selyemtofu semleges ízű, magas víztartalmú, így könnyebb és krémesebb állagú. Ennek ellenére sűrűbb textúrát ad a süteményeknek, így a kissé töményebb desszertekben jó tojáshelyettesítő, például brownie készítésénél. Helyettesíts minden tojást 1/4 csésze pürésített tofuval.

Szódabikarbóna ecettel

Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatsz. Egyszerűen keverj el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.

Hüvelyesek főzővize

„Víz a babokból" – azaz a különféle hüvelyesek főzővize leszűrve. Nagyszerű helyettesítője a tojásfehérjének, ezért is egyre elterjedtebb alapanyag a vegán étrendben. Általában a konzervhüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó leszűrése után hátramaradt folyadék használható jól. Habcsók, macaron készítésekor tökéletes: 3 evőkanál helyettesít 1 tojást.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek