Ezzel a két hétköznapi alapanyaggal csillogóvá varázsolhatod a tűzhelyedet!
Szinte mindenki tűzhelyén akadnak olyan makacs foltok, amelyeket a napi főzéseket követően, egy kisebb takarítással nem lehet eltávolítani. Amennyiben makulátlan tűzhelyre vágysz, a házi praktikák sora szinte végtelen: a Mindmegette nemrég kettőt osztott meg ezek közül.
Kezd egy olyan konyhai alapanyaggal, amely minden háztartásban megtalálható: a citrommal. Egyenlő arányban keverj össze citromlevet ecettel, és máris kész a természetes zsíroldó szer. Permetezd az oldatot a tűzhelyre, hagyd állni kb. 15 percig. Előfordulhat, hogy az égők körüli erős szennyeződések eltávolítására a citromos-ecetes keverék nem lesz elég. Szórj az égett foltokra szódabikarbónát, és finoman súrold át szivaccsal vagy puha kefével. A citromot félbevágva közvetlenül is dörzsölheted az üveg- vagy fém főzőlapokat, hogy extra fényt kapjon a felület.
Ha kifogytál a citromból, próbáld ki az olajat. Furcsán hangzik, és úgy tűnhet, hogy csak tovább növeled a káoszt, de egy kis mennyiségű növényi olaj – főleg az olívaolaj – fellazítja a zsírfoltokat. Ezután már elég lesz enyhe tisztítószeres vagy ecetes ronggyal áttörölni a tűzhelyet.