Spórolás

12+1 tipp, hogy a hűtő ne fogyasszon sok áramot

L.A.

Létrehozva: 2024.10.11. 13:15

Ha ezeket betartod, kevesebb lesz a villanyszámlád.

A hűtő elengedhetetlen egy háztartásban, és ha jól használod, áramot és pénzt spórolhatsz meg vele!

Nem mindegy, mennyit fogyaszt a hűtő!  Fotó: Pexels

1. Hűtőnyitogatás

Sokszor a nyitott hűtő előtt gondolkodva találjuk ki, mit is kellene főzni vagy enni. A készüléknek ez maga a pokol, hiszen ilyenkor felmelegszik a benti levegő, ezért a készülék teljes erővel újra hűtésre kapcsol – ezért csak akkor nyisd ki, ha tényleg ki akarsz venni belőle valamit!

2. Meleg étel

Soha ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a készülék belső hőmérsékletét, ezért plusz energiát kell a gépnek felhasználnia az újbóli lehűléshez.

3. A hely

Ne legyen teljesen a falhoz tolva a hűtő, a készülék ugyanis a hátsó részén adja le a hőt, és ha a készülék ezt nehezebben tudja megtenni, akkor akár 10%-kal is növekedhet a fogyasztása – írja a mindmegette.hu.

4. Tömítés

Ellenőrizd néha az ajtó tömítését! Az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, ezért helyezz egy papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Teszteld le: ha könnyedén ki tudod húzni a papírt, akkor a tömítés cserére szorul.

5. Leolvasztás

Évente legalább egyszer olvaszd le a fagyasztót! 5 mm jégréteg esetén akár 30%-kal is megnő az energiafogyasztás.

6. A pakolás

Az hűtőajtó felső részén magasabb a hőmérséklet, mint a lejjebb lévő polcokon. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tedd, majd alá a csokit és a majonézt. Az ajtó alsó felén pedig az italokat tárold!

7. A lekvár

A második legmelegebb hely a hűtőben a felső polc. Itt átlagosan 8 Celsius fok uralkodik, amely tökéletes hely a sajtok számára, a füstölt sonkának és a lekvárnak.

8. így tárold a tejterméket!

A tejet, joghurtot, túrót és pudingot a középső polcon kell tárolni, mivel itt körülbelül 5 fok a hőmérséklet. Ez a baktériumoknak túl hideg ahhoz, hogy szaporodjanak.

9. Ne hűtsd túl a hűtőt!

Az élelmiszerek számára általában elegendő, ha a hűtőszekrényben 5 fok van. Akár néhány fok különbség is tud magasabb villanyszámlát csinálni.

10. Napsütés

Nem jó, ha a betűző nap sugarai sokáig érik a készüléket. Ilyenkor ugyanis a külső hőhatásokat is semlegesítenie kell.

11. Takarítás

Időnként takarítsd le a hűtőt, a kondenzátorra és a hűtőrácsra rakódó por ugyanis akár 25 százalékkal is képes csökkenteni a hatásfokát.

12. Élelmiszerek halmozása

Ne pakold szorosan egymás mellé az élelmiszereket, különben a hideg levegő nem tud szabadon áramolni közöttük.

+1. Tűzhely

Soha ne tedd tűzhely vagy fűtőtest mellé a hűtőt. Minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál kevesebb áramot fogyaszt: minden egyes Celsius-fok 6%-kal több áramfelvételt jelent.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek