Recept

5 isteni szilvás süti, amit ki kell próbálnod idén ősszel

Létrehozva: 2024.10.27. 12:00

A szilva gazdag íze, telt aromája sok süteményben, édességben visszaköszön. A klasszikus desszertek mellett mi magunk is nyugodtan kísérletezhetünk új szilvás finomságok megalkotásával.

Rácsos szilvatorta

Fotó: Profimedia

Hozzávalók (12 szelethez): 

A tésztához: 

150 g liszt

100 g darált törökmogyoró

½ tk szódabikarbóna

120 g vaj + a formához

100 g kristálycukor

2 db tojás

125 ml portói vörösbor

A töltelékhez:

100 g mézeskalács

500 g szilva

3 ek kristálycukor

1 tk őrölt fahéj

A mázhoz:

2 ek tej

1 ek sütőrum

6 ek porcukor

1. Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, keverjük hozzá a mogyorót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a vajat, a cukrot, a tojások sárgáját és a bort. Dolgozzuk sima tésztává, csomagoljuk folpakba, és pihentessük 120 percig a hűtőben.

2. A tészta egyharmadát tegyük félre, a kétharmadát nyújtsuk ki vastagabb körré, és béleljünk ki vele egy mélyebb, vajjal kikent kerek kapcsos formát. Az alját szórjuk meg a lereszelt mézeskaláccsal, és villával szurkáljuk meg. Rendezzük el rajta a kimagozott szilvát, hintsük meg a cukor és a fahéj keverékével.

3. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra. Rácsformában helyezzük a szilvára. Végül kenjük meg a felvert tojásfehérjével. Süssük aranybarnára a süteményt 165 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt.

4. A felmelegített tejet keverjük ki a rummal és a porcukorral, kenjük meg vele a süteményt, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 80 perc

Egy szelet: 258 kcal

Szilvás-mákos ökörszem

Fotó: Profimedia

Hozzávalók (14 darabhoz):

A tésztához: 

1 db nagyobb burgonya

10 g instant élesztő

200 ml tej

350 g liszt

1 csipet só

2 ek kristálycukor

100 g vaj + a kenéshez

A töltelékhez: 

100 g darált mák

1 tk őrölt fahéj

40 g kristálycukor

600 g szilva (friss vagy fagyasztott)

A mázhoz: 

80 g vaj

4 ek méz

4 ek rum

1. A megmosott burgonyát héjában főzzük puhára, még melegen hámozzuk meg, reszeljük le. Az élesztőt szórjuk a meglangyosított tejbe, és 10 percig hagyjuk állni. A tejet adjuk a reszelt burgonyához, adjuk hozzá a sóval és cukorral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a megolvasztott vajat. Dolgozzuk sima tésztává, és pihentessük meleg helyen.

2. A tésztát osszuk 14 egyenlő darabra, formáljunk belőlük golyókat, majd lapítsuk el mindet. Helyezzük őket egy vajjal kikent nagy tepsibe.

3. A töltelékhez a darált mákot keverjük össze a fahéjjal és a cukorral. A keverék kétharmadát szórjuk a tésztakörökre. Rendezzük el rajtuk a megtisztított, kimagozott és felaprított szilvát, valamit egy újabb réteg mákos keveréket. 

4. A mázhoz a vajat olvasszuk meg, keverjük el a mézzel és rummal. A máz felével kenjük meg a süteményeket. Végül süssük aranybarnára 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. A még meleg ökörszemeket kenjük meg a maradék vajas-rumos mázzal, végül hagyjuk hűlni.

Elkészítési idő: 75 perc

Egy darab: 289 kcal

Gyömbéres szilvatorta mandulaliszttel

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (8 szelethez): 

150 g vaj + a formához

90 g barna cukor

2 db tojás

½ tk szódabikarbóna

1½ tk őrölt gyömbér

150 g mandulaliszt + a formához

8 db nagyobb szilva

60 g aprított mandula

1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a vajat a barna cukorral. Egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A mandulalisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, a gyömbérrel és 1 csipet sóval, majd forgassuk bele a vajas keverékbe. Simítsuk a masszát kivajazott, mandulaliszttel megszórt, 18 cm-es, kapcsos tortaformába. A tetejét rakjuk ki a megmosott, félbevágott, kimagozott szilvával a képen látható módon, majd szórjuk meg az aprított vagy szeletelt mandulával. 

2. Süssük készre a 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt. Mielőtt kivennénk a tortát a formából, pihentessük benne legalább 15 percig. 

Elkészítési idő: 75 perc

Egy szelet: 400 kcal

Habos szilvás szelet

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (10 szelethez):

270 g liszt + a nyújtáshoz

½ tasak sütőpor

1 csipet só

100 g vaj

180 g kristálycukor

2 tasak vaníliás cukor

1 db tojás

½ db biocitrom 

1 ek tejföl

700 g szilva

2 ek búzadara

1 tk őrölt fahéj

5 db tojásfehérje

3 ek porcukor

1 ek citromlé

1. A tésztához szitáljuk tálba a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a sót, a felkockázott, puha vajat, 80 g kristálycukrot, valamint 1 tasak vaníliás cukrot, és az egészet morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojást, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tejfölt. Alaposan gyúrjuk össze, majd folpakba csomagolva legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe. 

2. Közben a szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki. Egy 20 × 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Fektessük bele a lisztezett felületen kinyújtott tésztát, hintsük meg a búzadarával, majd a vágott felükkel felfelé osszuk el rajta a szilvákat. A maradék kristály- és vaníliás cukrot keverjük el a fahéjjal, és szórjuk a szilvára. 

3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, valamint a citromlével, és simítsuk a habot a szilvákra. Süssük a sütit a 190 fokos sütőben 25-30 percig, vagy amíg a fehérjehab szép aranybarnára sül. Hagyjuk kihűlni, majd a tálalás előtt óvatosan szeleteljük fel egy hideg vízbe mártott késsel. 

Elkészítési idő: 50 perc + hűtés

Egy szelet: 320 kcal 

Tipp: A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tojáshab összeesik!

Szilvás rétes

Fotó: Profimedia

Hozzávalók (16 szelethez):

A tésztához:

250 g liszt

3 ek olaj

1 db tojássárgája

vaj a tepsihez

A töltelékhez:

750 g szilva

100 g törökmogyoróbél

100 g zsemlemorzsa

A tetejére:

50 g vaj

150 ml tej

1 db tojássárgája

50 g méz

2 ek vaníliás cukor

100 g szeletelt mandula

porcukor a tálaláshoz

1. Szitáljuk tálba a lisztet, öntsünk hozzá 125 ml langyos vizet és 3 ek olajat. Adjuk hozzá a tojássárgáját és 1 csipet sót. Dolgozzuk az egészet sima tésztává. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpakba, és pihentessük meleg helyen kb. 30 percig. A töltelékhez a szilvát mossuk meg, magozzuk ki. 

2. A tésztát osszuk két részre. Mindkettőt nyújtsuk ki vékony téglalappá, tegyük át tiszta konyharuhára, majd kézzel húzogassuk szét kissé. A hosszabbik oldal mentén egy csíkban halmozzuk a tésztalapokra a szilvadarabokat. Szórjuk meg a darált vagy durvára vágott mogyoróval és a zsemlemorzsával. A konyharuha segítségével, óvatosan tekerjük fel a lapokat, a végeket kissé nyomjuk össze. Tegyük mindkettőt kivajazott tepsibe, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig. 

3. Közben a megolvasztott vajat keverjük el a tejjel, a tojássárgájával, a mézzel és a vaníliás cukorral. Locsoljuk a keveréket a rétesekre, szórjuk meg őket a szeletelt mandulával, és süssük készre további 20 perc alatt. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc + pihentetés

Egy szelet: 346 kcal

Forrás: Fanny magazin

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek