A szilva gazdag íze, telt aromája sok süteményben, édességben visszaköszön. A klasszikus desszertek mellett mi magunk is nyugodtan kísérletezhetünk új szilvás finomságok megalkotásával.
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
150 g liszt
100 g darált törökmogyoró
½ tk szódabikarbóna
120 g vaj + a formához
100 g kristálycukor
2 db tojás
125 ml portói vörösbor
A töltelékhez:
100 g mézeskalács
500 g szilva
3 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
A mázhoz:
2 ek tej
1 ek sütőrum
6 ek porcukor
1. Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, keverjük hozzá a mogyorót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a vajat, a cukrot, a tojások sárgáját és a bort. Dolgozzuk sima tésztává, csomagoljuk folpakba, és pihentessük 120 percig a hűtőben.
2. A tészta egyharmadát tegyük félre, a kétharmadát nyújtsuk ki vastagabb körré, és béleljünk ki vele egy mélyebb, vajjal kikent kerek kapcsos formát. Az alját szórjuk meg a lereszelt mézeskaláccsal, és villával szurkáljuk meg. Rendezzük el rajta a kimagozott szilvát, hintsük meg a cukor és a fahéj keverékével.
3. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra. Rácsformában helyezzük a szilvára. Végül kenjük meg a felvert tojásfehérjével. Süssük aranybarnára a süteményt 165 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt.
4. A felmelegített tejet keverjük ki a rummal és a porcukorral, kenjük meg vele a süteményt, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy szelet: 258 kcal
Hozzávalók (14 darabhoz):
A tésztához:
1 db nagyobb burgonya
10 g instant élesztő
200 ml tej
350 g liszt
1 csipet só
2 ek kristálycukor
100 g vaj + a kenéshez
A töltelékhez:
100 g darált mák
1 tk őrölt fahéj
40 g kristálycukor
600 g szilva (friss vagy fagyasztott)
A mázhoz:
80 g vaj
4 ek méz
4 ek rum
1. A megmosott burgonyát héjában főzzük puhára, még melegen hámozzuk meg, reszeljük le. Az élesztőt szórjuk a meglangyosított tejbe, és 10 percig hagyjuk állni. A tejet adjuk a reszelt burgonyához, adjuk hozzá a sóval és cukorral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a megolvasztott vajat. Dolgozzuk sima tésztává, és pihentessük meleg helyen.
2. A tésztát osszuk 14 egyenlő darabra, formáljunk belőlük golyókat, majd lapítsuk el mindet. Helyezzük őket egy vajjal kikent nagy tepsibe.
3. A töltelékhez a darált mákot keverjük össze a fahéjjal és a cukorral. A keverék kétharmadát szórjuk a tésztakörökre. Rendezzük el rajtuk a megtisztított, kimagozott és felaprított szilvát, valamit egy újabb réteg mákos keveréket.
4. A mázhoz a vajat olvasszuk meg, keverjük el a mézzel és rummal. A máz felével kenjük meg a süteményeket. Végül süssük aranybarnára 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. A még meleg ökörszemeket kenjük meg a maradék vajas-rumos mázzal, végül hagyjuk hűlni.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy darab: 289 kcal
Hozzávalók (8 szelethez):
150 g vaj + a formához
90 g barna cukor
2 db tojás
½ tk szódabikarbóna
1½ tk őrölt gyömbér
só
150 g mandulaliszt + a formához
8 db nagyobb szilva
60 g aprított mandula
1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a vajat a barna cukorral. Egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A mandulalisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, a gyömbérrel és 1 csipet sóval, majd forgassuk bele a vajas keverékbe. Simítsuk a masszát kivajazott, mandulaliszttel megszórt, 18 cm-es, kapcsos tortaformába. A tetejét rakjuk ki a megmosott, félbevágott, kimagozott szilvával a képen látható módon, majd szórjuk meg az aprított vagy szeletelt mandulával.
2. Süssük készre a 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt. Mielőtt kivennénk a tortát a formából, pihentessük benne legalább 15 percig.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy szelet: 400 kcal
Hozzávalók (10 szelethez):
270 g liszt + a nyújtáshoz
½ tasak sütőpor
1 csipet só
100 g vaj
180 g kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
1 db tojás
½ db biocitrom
1 ek tejföl
700 g szilva
2 ek búzadara
1 tk őrölt fahéj
5 db tojásfehérje
3 ek porcukor
1 ek citromlé
1. A tésztához szitáljuk tálba a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a sót, a felkockázott, puha vajat, 80 g kristálycukrot, valamint 1 tasak vaníliás cukrot, és az egészet morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojást, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tejfölt. Alaposan gyúrjuk össze, majd folpakba csomagolva legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe.
2. Közben a szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki. Egy 20 × 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Fektessük bele a lisztezett felületen kinyújtott tésztát, hintsük meg a búzadarával, majd a vágott felükkel felfelé osszuk el rajta a szilvákat. A maradék kristály- és vaníliás cukrot keverjük el a fahéjjal, és szórjuk a szilvára.
3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, valamint a citromlével, és simítsuk a habot a szilvákra. Süssük a sütit a 190 fokos sütőben 25-30 percig, vagy amíg a fehérjehab szép aranybarnára sül. Hagyjuk kihűlni, majd a tálalás előtt óvatosan szeleteljük fel egy hideg vízbe mártott késsel.
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy szelet: 320 kcal
Tipp: A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tojáshab összeesik!
Hozzávalók (16 szelethez):
A tésztához:
250 g liszt
3 ek olaj
1 db tojássárgája
só
vaj a tepsihez
A töltelékhez:
750 g szilva
100 g törökmogyoróbél
100 g zsemlemorzsa
A tetejére:
50 g vaj
150 ml tej
1 db tojássárgája
50 g méz
2 ek vaníliás cukor
100 g szeletelt mandula
porcukor a tálaláshoz
1. Szitáljuk tálba a lisztet, öntsünk hozzá 125 ml langyos vizet és 3 ek olajat. Adjuk hozzá a tojássárgáját és 1 csipet sót. Dolgozzuk az egészet sima tésztává. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpakba, és pihentessük meleg helyen kb. 30 percig. A töltelékhez a szilvát mossuk meg, magozzuk ki.
2. A tésztát osszuk két részre. Mindkettőt nyújtsuk ki vékony téglalappá, tegyük át tiszta konyharuhára, majd kézzel húzogassuk szét kissé. A hosszabbik oldal mentén egy csíkban halmozzuk a tésztalapokra a szilvadarabokat. Szórjuk meg a darált vagy durvára vágott mogyoróval és a zsemlemorzsával. A konyharuha segítségével, óvatosan tekerjük fel a lapokat, a végeket kissé nyomjuk össze. Tegyük mindkettőt kivajazott tepsibe, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig.
3. Közben a megolvasztott vajat keverjük el a tejjel, a tojássárgájával, a mézzel és a vaníliás cukorral. Locsoljuk a keveréket a rétesekre, szórjuk meg őket a szeletelt mandulával, és süssük készre további 20 perc alatt. Porcukorral meghintve tálaljuk.