Egészség

A táplálkozási szakértő elárulta: ez a négy étel jó az ízületi gyulladásra

KL

Létrehozva: 2024.10.20.

Érdemes kipróbálnod, ha már régóta szenvedsz ezzel.

Az Egyesült Királyságban több millió ember él ízületi gyulladással és egyéb ízületi problémákkal. Ez olyan problémákat okozhat, mint a fájdalom, a gyulladás, az ízületi merevség vagy akár a mozgási nehézségek.

diéta
Ilyen ételeket érdemes fogyasztanod, ha ízületi gyulladásban szenvedsz Fotó: Shutterstock

A téli időben pedig ezek a tünetek súlyosbodhatnak, mivel a hideg hőmérséklet fokozhatja a fájdalomérzékenységet, lelassíthatja a vérkeringést és akár izomgörcsöket is okozhat. Bár az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, vannak módszerek a fájdalom csökkentésére és egyéb tünetek enyhítésére.

Mint sok más betegség esetében, az ízületi gyulladás hatásainak minimalizálására az egyik ilyen módszer az étkezésre való odafigyelés. Ezt szem előtt tartva Trevor Roberts, a Nutra Ingredients táplálkozási szakértője négy gyulladáscsökkentő reggelit ajánlott, amelyek segíthetnek az ízületi fájdalmak csökkentésében és az általános egészségi állapot javításában.

Zabpehely

Trevor szerint a mandulával és dióvajjal felturbózott zabpehely „okos választás” reggelire. Azt mondta:

A zabkása a legjobb választás a reggeli mellé: »A zab magnéziumban gazdag, ami létfontosságú a D-vitamin aktiválásához, hogy segítse a kalcium felszívódását. A zab kiváló választás reggelire, mivel magas rosttartalma segít szabályozni a vércukorszintet, ami megakadályozhatja a gyulladás kiújulását és csökkentheti az ízületi gyulladásos fájdalmakat«.

Smoothie tál

Megfelelően elkészítve a turmix tálak sokoldalúak és tápanyagdúsak lehetnek.

− A tejtermékek beiktatása kalciumot biztosít, ami a csontok egészségének kritikus összetevője, míg a bogyós gyümölcsök, diófélék és magvak antioxidánsokban gazdagok, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt az ízületekben - magyarázta a szakértő.

Tojás és spenót

Trevor azt tanácsolta, hogy a tojás és a spenót kombinálásával készítsünk ízletes reggeli wrapet, amely minimalizálhatja az ízületi gyulladás tüneteit.

A tojás természetes forrása a D-vitaminnak, amely létfontosságú a kalcium felszívódásához, míg a spenót K-vitamint, kalciumot és magnéziumot biztosít - mindezek elengedhetetlenek a csontok szilárdságához és az ízületek működéséhez

- mondta a táplálkozási tanácsadó, aki hozzátette, hogy a leveles zöldeket gyakran figyelmen kívül hagyják az emberek pedig tele vannak az ízületek egészségéhez nélkülözhetetlen vitaminokkal.

Lazac és avokádó pirítós

A lazac és az avokádó teljes kiőrlésű pirítóson nemcsak finom, de számos egészségügyi előnye is van.

− A lazacban található omega-3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek az ízületi fájdalmak enyhítésében, míg a teljes kiőrlésű kenyér hozzájárul a gyulladás általános csökkentéséhez - fejtette ki Trevor Roberts.

A szakember elárulta, ha ízületi gyulladásban szenvedsz, akkor érdemes az olyan ételeket kerülni, a pékárukat, a vörös húsokat, a kávét, illetve a cukros italokat is - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek