Test és lélek

A magyarok kedvence: ezzel a trükkel lesz tökéletes az aranygaluska

Létrehozva: 2024.10.11.

Mutatjuk, mi a titok.

Ha neked is mindig kiszáradt másnapra az aranygaluska, pedig hermetikusan lezárt dobozban tároltad, akkor itt a Mindmegette receptje, amivel elbúcsúzhatsz ettől a problémától!

A magyarok imádják az aranygaluskát 

Az aranygaluska, ez a cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta sokak kedvence, az őszi-téli időszakban gyakran kerül az asztalra egy kiadós bableves vagy gulyás után, második fogásként. Ám másnapra - ha marad, ugye - sokszor kiszárad a tészta, és már a bőséges mennyiségű mártás sem tudja eléggé feljavítani. Ebben a receptben némi almával turbózunk a tölteléken, amitől szaftosabb lesz a végeredmény, a sodót pedig az alma legjobb barátjával, fahéjjal tesszük ellenállhatatlanná. 
Itt a szezon, érdemes kipróbálni ezt az almás-diós változatot is!

Hozzávalók (8 személyre):

A tésztához:  

  • 50 dkg liszt  
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor  
  • 3 dkg vaj  
  • 2,6 dl tej  
  • 1 csomag instant élesztő  

Az összeállításhoz és a tetejére:

  • 8-10 dkg vaj
  • 1 evőkanál barna cukor  
  • A töltelékhez:
  • 3 reszelt alma
  • 15 dkg darált dió  
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj  
  • 1 csipet őrölt gyömbér  
  • 2 evőkanál cukor  

A sodóhoz:

  • 3 dl tej  
  • 1,5 dl tejszín  
  • 2 tojássárgája  
  • 2 evőkanál keményítő  
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 3-4 evőkanál cukor  
  1. A kelt tészta összes hozzávalóját egy tálba rakjuk, és kidagasztjuk. Ha már szépen összeállít, és elválik az edény falától, akkor cipóvá formázzuk, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle.  
  2. Egy kivajazott sütőtálba tesszük a kiszaggatott tészta felét, megkenjük olvasztott vajjal. Az almát tálba reszeljük, összekeverjük a darált dióval, a gyömbérrel, a fahéjjal és a cukorral, egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. Erre a rétegre jön a kiszaggatott tészta másik fele. Lekenjük a tetejét vajjal, megszórjuk barna cukorral. 170 fokos sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
  3. Elkészítjük az öntetet: egy vastag talpú edényben felforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy kis tálban a tojássárgájákat összekeverjük a keményítővel, a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral (ha túl sűrű, pici vizet adhatunk hozzá). Ha felforrt a tej és tejszín keveréke, lassan, folyamatos keverés közben hozzáöntjük, és takaréklángon sűrűre főzzük. Hidegen kínáljuk az aranygaluska mellé. 
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek