Ha neked is mindig kiszáradt másnapra az aranygaluska, pedig hermetikusan lezárt dobozban tároltad, akkor itt a Mindmegette receptje, amivel elbúcsúzhatsz ettől a problémától!
Az aranygaluska, ez a cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta sokak kedvence, az őszi-téli időszakban gyakran kerül az asztalra egy kiadós bableves vagy gulyás után, második fogásként. Ám másnapra - ha marad, ugye - sokszor kiszárad a tészta, és már a bőséges mennyiségű mártás sem tudja eléggé feljavítani. Ebben a receptben némi almával turbózunk a tölteléken, amitől szaftosabb lesz a végeredmény, a sodót pedig az alma legjobb barátjával, fahéjjal tesszük ellenállhatatlanná. Itt a szezon, érdemes kipróbálni ezt az almás-diós változatot is!
Hozzávalók (8 személyre):
A tésztához:
50 dkg liszt
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 tojássárgája
4 evőkanál cukor
3 dkg vaj
2,6 dl tej
1 csomag instant élesztő
Az összeállításhoz és a tetejére:
8-10 dkg vaj
1 evőkanál barna cukor
A töltelékhez:
3 reszelt alma
15 dkg darált dió
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
2 evőkanál cukor
A sodóhoz:
3 dl tej
1,5 dl tejszín
2 tojássárgája
2 evőkanál keményítő
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál cukor
A kelt tészta összes hozzávalóját egy tálba rakjuk, és kidagasztjuk. Ha már szépen összeállít, és elválik az edény falától, akkor cipóvá formázzuk, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle.
Egy kivajazott sütőtálba tesszük a kiszaggatott tészta felét, megkenjük olvasztott vajjal. Az almát tálba reszeljük, összekeverjük a darált dióval, a gyömbérrel, a fahéjjal és a cukorral, egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. Erre a rétegre jön a kiszaggatott tészta másik fele. Lekenjük a tetejét vajjal, megszórjuk barna cukorral. 170 fokos sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Elkészítjük az öntetet: egy vastag talpú edényben felforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy kis tálban a tojássárgájákat összekeverjük a keményítővel, a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral (ha túl sűrű, pici vizet adhatunk hozzá). Ha felforrt a tej és tejszín keveréke, lassan, folyamatos keverés közben hozzáöntjük, és takaréklángon sűrűre főzzük. Hidegen kínáljuk az aranygaluska mellé.