A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhában.
A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhában, rendszeresen és folyamatosan használjuk, mégsem fordítunk rá elég figyelmet. Pedig nagyon fontos lenne, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát, és amennyiben szükséges, akkor cseréljük le. Most a Mindmegette leplezte le mikor jön el ennek az ideje.
A vágódeszkák idővel elhasználódnak, barázdák, repedések, horzsolások keletkezhetnek rajtuk. Az imént említett sérülések könnyen csapdába ejthetik az apró ételdarabkákat és a folyadékot, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára. Ezekből az apró résekből könnyen átkerülhet a mosogatószivacsra a rések tartalma, amit észrevétlenül továbbvihetünk a következő edény felületére. Rendszeresen ellenőrizzük a deszka állapotát, és ha repedéseket, mély karcokat látunk rajta, akkor azonnal cseréljük le!
számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, melyik típusú vágódeszka a jobb. A műanyag vágódeszkák esetében megállapították, hogy a kés használata során rengeteg mikroműanyag lemorzsolódik, amelyek bekerülnek az ételbe, és így bejutnak a szervezetünkbe.
Ezzel szemben a fa vágódeszka nemcsak jobb, de higiénikusabb választás is, mint a sima műanyag felületek. A kísérletek szerint a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont alig jelentek meg kórokozók. A fa vágódeszka ugyanis képes önmagát fertőtleníteni az anyagában található csersavak miatt.