Titok

Ezért érdemes fényre sötétedő lencsét választani őszre

Bors

Létrehozva: 2024.10.06. 11:30

Eláruljuk a legnagyobb titkot, amire valószínűleg nem is gondolnál.

A káros UVA és UVB sugarak még egy felhős, őszi napon is veszélyt jelentenek szemeinknek. Szerencsére a fényre sötétedő szemüveglencsék segítségével bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között biztosíthatjuk a maximális látáskomfortot.

Fotó: Pexels

1. Fontos a védelem

Ha szemünk világára nem fordítunk elég figyelmet, végül olyan betegség is felütheti a fejét, mint a makula degeneráció: a központi látás romlik, a látott kép torzul, az egyenes vonalak görbülnek, a kontraszt-élesség csökken.

2. Kettő az egyben

A fényre sötétedő szemüveglencse egyszerre képes biztosítani a klasszikus dioptriás szemüveg és napszemüveg funkcióit egy szemüvegben. Hatékonysága azonban még ezen is túlmutat, mert amellett, hogy kettő az egyben kiszolgálja az igényeket, még az ibolyakék fénnyel és az UV-sugárzással szemben is védi szemünket.

3. Gyorsan reagál

Míg beltéren kivilágosodik, kültéren a napfény hatására besötétül. A folyamat pár másodperc alatt képes módosulni, így a fényre sötétedő szemüveg viselője szinte nem is érzékeli, hogy a lencsék átszíneződnek, csupán arra lesz figyelmes, hogy sokkal tisztább a kép, élesebbek a kontúrok.

4. A méret a lényeg

A legjobb, ha egész napra kényelmes, viselhető szemüveget választunk. Ehhez célszerű mérőszalaggal lemérni a lencse szélességét, amely a lencse legszélesebb pontja mm-ben kifejezve. A hídszélesség, a lencsék közötti rész az orr felett, a szár hossza pedig a szemüveg teljes hosszát jelöli a lencsétől a szár végéig.

5. Próbáljuk fel mindet!

Amikor új szemüveget vásárolunk, szánjunk rá elég időt, ne kapkodjuk el. Számtalan tényező befolyásolja, melyik darab lesz a legmegfelelőbb, így különösen fontos, hogy próbáljunk fel minél több fazont, stílust, és kérjünk egy átfogó konzultációt az optikusunktól, aki tanácsot ad, és minden felmerülő kérdésekre válaszol.

6. Az első a kényelem

A forma mellett elengedhetetlen a kényelem. A pihentető látás érdekében fontos, hogy a szemüveg határozottan a helyén maradjon és ne csúszkáljon. Több órás viselés után sem szabad nyomást éreznünk az érintkezési pontoknál, a fülnél vagy az orrnál.

7. Mindenre van megoldás

Szemüvegesként sok dolgot mérlegelni kell, például, hogy a szemvédelem érdekében egy fényre sötétedő szemüveg, egy dioptriás napszemüveg vagy az ideiglenes kontaktlencse jelenti majd a hosszú távú megoldást. Szerencsére akár multifokális, akár távolra látó, akár olvasó szemüvegünk van, mindegyik verzió elérhető fényre sötétedő lencsével is.

8. Tartsuk tisztán a lencsét

A fényre sötétedő lencse tisztítása pofonegyszerű: a legkisebb szennyeződéseket, például ujjlenyomatokat, egyszerűen töröljük le egy puha, tiszta ronggyal. Kerüljük az oldószereket, valamint a súrolószerek használatát, mert ezek károsítják a lencsék felületét.

9. Minél gyorsabb, annál jobb

Ha bármilyen problémát érzékelünk a látásunkban, forduljunk mielőbb szakemberhez, és semmiképp se hagyjuk ki az éves látásvizsgálatot. Sajnos a felmerülő tünetek önmaguktól már nem múlnak el. Tanácsos időben, akár kora gyermekkorban kiszűrni a szemproblémákat, ellenkező esetben a segítségkérés késleltetése akár visszafordíthatatlan károsodáshoz is vezethet.

Szöveg: Antalfi Krisztina - Fanny

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek