Tuti tipp

Ha ezt teszed, sokkal tovább marad friss a kenyér, penészedni sem fog

K. C.

Létrehozva: 2024.10.05. 12:30

Szakértők árulták el a kenyér tárolásának legjobb módját!

Annak érdekében, hogy pénzt takaríthass meg és ne pazarold tovább az otthon lévő kenyeret, a szakértők leplezték a tökéletes tárolás titkát, amivel sokkal tovább friss fog maradni, sőt még penészedni sem fog. 

kenyér
Fotó: Unsplash.com

Mivel a megélhetési költségek világszinten emelkednek, ezzel megnehezítve a háztartások mindennapjait, mondhatni minden falat kenyér számít. Szakértők szerint pedig három kulcsfontosságú tényezőre kell odafigyelni. Kiemelték a vágást, a tárolási környezetet és a csomagolást, amik döntő fontosságúak ahhoz, hogy a kenyér hosszabb ideig friss maradjon. Sőt egy sütőipari csapat szerint a nyers rizs váratlan segítője lehet a kenyér frissen tartásának. 

„Amikor a kenyered kihűlt, és készen állsz arra, hogy belevágj, gondolkodj, mielőtt cselekszel! Ha az egyik végén kezded el szeletelni, akkor mindig lesz egy nyitott véged. Ez pedig azért nem jó, mert így elpárolog a nedvesség a kenyérből. Ha azonban a kenyeret középen kettévágod, az egyik feléből vágsz egy szeletet, majd a két felet összenyomod egymáshoz, mielőtt becsomagolnád, akkor nem lesz nyílt felület,  ami azt jelenti, hogy kisebb az esélye a nedvesség elpárolgásának” – árulta el az első tippet a szakember. 

Vannak, akik helyhiány miatt vagy a frissesség meghosszabbítására törekedve a kenyeret a hűtőben tárolják. A pékszakértők azonban elárulták, hogy ez csak akkor előnyös, ha a kenyeret a fagyasztás után meg akarod pirítani.

„A hűtés, de nem a fagyasztás arra ösztönzi a kenyérben lévő folyadékot, hogy tovább vándoroljon a kenyér felszínére, ahol elpárolog, és ennek hatására a kenyér gyorsan szikkadni kezd” - fejtette ki a szakember. 

Továbbá azt javasolták, hogy a penészedés megelőzéséhez a legjobb megoldás, ha a kenyeret főzés nélküli rizzsel lezárt edényben tároljuk. Erre a következtetésre egy kísérletből jutottak, amelyben három, különböző módon tárolt bagettdarabot vizsgáltak.

Az egyiket rizzsel töltött műanyag zacskóban, a másikat mikroperforált celofánzacskóban, az utolsót pedig rizst tartalmazó üvegedényben tartották. Öt nap elteltével a King Arthur Baking csapata arról számolt be, hogy a perforált zacskóban lévő kenyér 24 órán belül megrohadt.

Hozzátették: „A műanyag zacskóban lévő bagett, bár még mindig puha volt, kezdett penészedni. Az üvegedényben lévő, rizsréteg tetején ülő bagett azonban, ugyanolyan puha volt, mint a műanyagban lévő társa, nem mutatta a penészedés jeleit. Ez a tárolási módszer hosszabb ideig tartja ehetően a kenyeret, mivel a rizs magába szívja a nedvességet, így a kenyér kevésbé lesz vonzó a penészspórák számára, és hosszabb ideig marad friss.”

(VIA)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek