Halálozás

Ilyen egyszerű? Mostantól akár egy mozdulattal megmondható, meddig él valaki

B. V.

Létrehozva: 2024.10.01. 18:30

A programot néhány tudós dolgozta ki a halálozást figyelembe véve.

Óriási felfedezést tehetett pár tudós, aki rájött, hogy egy szimpla szájpálcikával vett nyálmintából ki lehet számítani, meddig él valaki. Tudósok szerint ugyanis  lehetséges a molekuláris öregedés számszerűsítése az epigenom bizonyos helyeken történő jellemzésével. Épp ezért az elmúlt évtizedben rengeteg ilyen "epigenom órát" hoztak létre, amelyeket időrendi és életmódbeli tényezők alapján vettek figyelembe. Így jött létre a CheekAge, vagyis az arcból gyert minta alapján megállapítható öregedés.

A számoknak jelentőségük lehet az emberek életében. De vajon mit üzenhetnek?
Egy szájminta segítségével kimutatható meddig élünk Fotó: Nikolay132 /  Shutterstock 

Egy folyóiratban megjelent tanulmány szerint a CheekAge pontosan megjósolhatja a halálozás kockázatát. Úgy fejlesztették ki, „tanították”, hogy a metiláció hányadát körülbelül 200 000 helyen korrelálták az egészségre és életmódra vonatkozó általános pontszámmal, ami a fiziológiai öregedés feltételezett különbségeit tükrözi, írja a DailyStar.

Első tanulmányozója Dr. Maxim Shokhirev volt. Ő és munkatársai statisztikai programozást használtak annak megállapítására, hogy milyen jól jelezte előre a CheekAge az 1921-ben és 1936-ban született és az Edinburghi Egyetem Lothian Birth Cohorts (LBC) programja által egész életen át tartó 1513 férfi és nő bármilyen okból bekövetkező halálát. A halálozási adatok a Skót Nemzeti Egészségügyi Szolgálat központi nyilvántartásból származnak.

De ez minek is köszönhető? Annak, hogy az arcsejteken edzett epigenetikus óránk előrejelzi a mortalitást a vérsejtekben lévő metilóm mérése során.

Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű, nem invazív arcpálcika értékes alternatíva lehet az öregedés biológiájának tanulmányozásában és nyomon követésében

 - nyilatkozta Dr. Shokhirev.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek