A szakértő szerint meglepő hatása lehet a cukormentes kólának.
Valószínűleg mindenki tudja, hogy a cukros üdítők nem tesznek jót az egészségünknek. Éppen ezért sokan a cukormentes verziókat fogyasztják, mint például a cukormentes kólát, de mivel annak is édesnek kell lennie, így a gyártók édesítőszereket raknak bele – sok esetben egészen konkrétan aszpartámot, ami állítólag kétszázszor édesebb, mint a cukor.
Egy Ella Allred nevű szakértő szerint komoly veszélyt rejt az aszpartám, ugyanis amikor bevisszük a testünkbe, a szervezetünk úgy érzékeli, hogy cukrot kap, majd elkezd ennek megfelelően viselkedni, vagyis inzulint termel. Ezzel az a hatalmas baj, hogy az inzulin így nem dolgozik, feleslegessé válik, ez pedig diabéteszhez vezethet.
Ahogy megízleled a cukormentes kóla édességét, a tested egyből felkészül a cukoradagra, és elindítja a hasnyálmirigy inzulintermelését. [...] Az inzulin löket csökkenti a hasnyálmirigy érzékenységét az inzulinra, ez pedig kettes típusú diabéteszhez vezethet. Az inzulin arra készteti a tested, hogy zsírt raktározzon el a tested középső részén, ez pedig megnöveli a szívbetegségek kialakulásának esélyét
– mondta Ella Allred.
A Unilad írja, hogy a szakértő szerint mindössze 20 perc elég ahhoz, hogy a test elkezdjen inzulint termelni ilyen esetben.