Egészség

Kíváncsi vagy meddig fogsz élni? Ez a kétperces teszt elárulja

KL

Létrehozva: 2024.10.09. 18:30

Nagyon megosztó az emberek véleménye, miszerint akarják-e tudni, mikor fog bekövetkezni a haláluk.

Szinte mindenkit foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon meddig fog tartani az élete. Pláne ebben a felgyorsult világban, amikor a modern technikának köszönhetően bármi gyorsan kideríthető.

Egészség mozgás sportolás
Ez a teszt megmutatja, meddig fogsz élni Fotó: Pixabay

Egy szakértő szerint van egy egyszerű teszt, ami otthon is elvégezhető, és abból következtetni lehet a várható élettartamra. Az NBC News orvosi munkatársa, Natalie Azar doktornő az amerikai Today című műsorban mutatta be az „ülve-állva tesztet”. Ebből az egyszerű gyakorlatból kiderülhet, hogy az 51 és 80 év közötti emberek mekkora valószínűséggel halnak meg idő előtt. 

Az ülve-állva teszt, vagy más néven SRT, rálátást nyújt a szív állapotára, a strapabíróságra, a mozgékonyságra, a törzs- és a lábak erejére, valamint arra, hogy mennyire vagyunk rugalmasak.

A teszthez nincs szükség különleges felszerelésre, csak annyi hely kell, hogy le tudj feküdni, és csak a lábad és a hasad erejét használva fel tudj ugrani. Kezdj egy tökéletes tízes pontszámmal, de minden alkalommal, amikor egy kis segítségre van szükséged a felálláshoz vagy az üléshez, vonja le egy pontot. Ha alacsony pontszámot érsz el az rosszat. Dr. Azar egy 2012-es kutatásra hivatkozva így nyilatkozott: 

A tanulmány megállapította, hogy minél alacsonyabb az elért pontszám, hétszer nagyobb az esélye annak, hogy meghaljon a következő hat évben

Az Európai Kardiológiai Társaság közzétett egy tanulmányt, amelyben 2 002 résztvevőnek - akiknek 68 százaléka férfi volt - figyelték meg az ülés-emelkedés tesztben (SRT) nyújtott teljesítményét.

Az SRT-vel értékelt mozgásszervi fittség jelentőségteljes előrejelzőt tudott adni az 51-80 éves alanyok élettartamával kapcsolatban. A legalacsonyabb, nulla és három közötti pontszámot elérőknél akár hatszor nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a legmagasabb, nyolc és tíz közötti pontszámot elérőknél. A legalacsonyabb pontszámú csoportba tartozó résztvevők megdöbbentő 40 százaléka hunyt el a vizsgálatot követő 11 éven belül.

Megjegyezték azonban, hogy jellemzően a legalacsonyabb pontszámot elérő egyének gyakran idősebbek voltak, mint a magasabb pontszámot elérők - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek