Test és lélek

Most te is megtalálhatod, a sör csodaszere azonnal leviszi a lázad

Bors

Létrehozva: 2024.10.06. 13:30

Az ókori Egyiptomban a gyógyítók emésztési zavarokra, köhögésre, aranyérre, fájdalomcsillapítóként és skorpiócsípésre is használták ezt a varázslatos gyógynövényt. Meglepő tények a komlóról.

A komló a sör alapanyaga, az értékes illóolajon kívül a komlótobozok több mint 150 különféle összetevőt tartalmaznak, ennek köszönhetően antibakteriális hatású és jelentős az antioxidáns, ásványi anyag és vitamintartalma. A Fanny magazin összeállításából megtudjuk, mire jó ez a csodaszer.

A komló szeptembertől található meg a természetben

Lássuk mire jó!

A komlóban található cseranyagok a hasmenés és túlzott bélgázképződéssel járó megbetegedések ellen kiváló gyógymód. A keserűanyagok, a humulon és lupulon fokozzák a gyomorgyógyító hatását. A komló teája a változókor kellemetlen tüneteit is csillapítja, görcsoldó, csökkenti a hangulatingadozást, enyhíti az alvászavart, emellett normalizálja a szívműködést, csökkenti a koleszterinszintet. Teáját vízhajtó és vesekő-képződést megelőzőként is ihatjuk. Általános nyugtató és enyhe altató hatású növény. Csökkenti a központi idegrendszer kórósan fokozott ingerlékenységét, enyhíti az izomfeszülést és a stressz okozta vegetatív panaszokat, különösen, ha az emésztőrendszert érintik. Ilyen például, amikor azt érezzük, hogy gombóc van a gyomrunkban, tehát az ideges eredetű étvágytalanság, hányinger, hasmenés és gyomorpanaszok. A népi gyógyászatban külsőleg borogatásként fekélyek és gennyesedések esetén használják. A rosszindulatú daganatok kezelésekor kiegészítőként érdemes alkalmazni.

Mit csináljunk vele?

A komlónak nem csak a termése, de a friss, zsenge hajtása is rendkívül értékes, ezért érdemes salátákba tenni vagy akár desszertekbe csempészni. Ha nem tudunk aludni, vagy gyomorpanaszaink vannak, akkor a teáját érdemes kortyolgatnunk. Ehhez 2 dl forrásban lévő vizet öntsünk rá 2 teáskanálnyi szárított komlóra, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le és kortyolgassuk el. Naponta egy-két csészényit igyunk belőle, ízesítés nélkül. Autóvezetés és odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt inkább ne igyuk, mert elálmosít, emiatt balesetveszélyes lehet. A fürdővízbe is önthetünk a főzetből, ennek remek nyugtató, elalvást segítő hatása van.

 

A sör is orvosság?

A kutatók nem véletlenül készítenek gyógyszert a sör legfontosabb alapanyagából a komlóból. Megfigyelték, hogy az erjesztés során keletkező keserű anyagok számos jótékony hatással bírnak. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a sör mértékletes fogyasztása jó hatással lehet a cukorbetegségre és még a súlycsökkentésre is. Ráadásul 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben, és naponta egy fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag tartalma az alkohollal kombinálva növeli az enzimek aktivitását, javítják a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere

folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek képződését. A sör nátriumban szegény, zsírokat nem tartalmaz, azonban 92 %-ban vízből áll, így a hidratáltsághoz is hozzájárul. Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túlzásba vitt alkoholfogyasztással épp az ellenkező hatásokat érhetjük el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek