Egészség

Egészségesebb vagy, mint a népesség nagy része, ha sikerül teljesítened ezt a légzési tesztet!

H. A.

Létrehozva: 2024.10.23. 15:30

Hatalmas vihart kavart a médiában ez a teszt, amely segít kideríteni, mennyire egészséges a tüdőd.

Nagy figyelmet kapott egy videó a közösségi médiában, amelyben egy olyan légzéstesztet mutatnak be, amelynek segítségével kiderül, mennyire egészséges a tüdőd. 

Ezzel a teszttel kiderül, mennyire egészséges a tüdőd! / Fotó: Pexels

A felvételt Gideon Horner, a "lélegzetvétel" szakértője tette közzé az Instagramon: a posztban, amelyben a légzőgyakorlatok szorongásra gyakorolt előnyeit dicsérte, Horner visszatartotta a lélegzetét, mialatt az időzítő A-ból B-be jutott.

Ha vissza tudod tartani a lélegzeted, amíg a gömb A-ból B-be jut, jobb tüdőkapacitással és CO2-toleranciával rendelkezel, mint a lakosság 95 százaléka

- jelentette ki a kihívás előtt Horner.

A videó alá vegyes reakciók érkeztek: akadt, aki kijelentette, hogy küszködött a feladat teljesítése során, míg mások minden gond nélkül vissza tudták tartani az adott ideig a lélegzetüket.

A légzési kapacitás egyébként egyénenként rendkívül eltérő, és az orvosok nem tekintik a tüdő általános egészségégi állapotának jó jelzésének. Tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos ember 30-90 másodpercig képes visszatartani a lélegzetét, bár ez egyénenként változó. Az ezt befolyásoló tényezők közé tartozik az életkor, a dohányzás, az általános edzettség, és különösen a kényelmetlenség iránti tolerancia. Összességében tehát az orvosok nem tekintik az egyén lélegzetvisszatartási képességét a légzőszervi egészség jó mutatójának. A lélegzet visszatartása ráadásul nem éppen kockázatmentes: azok, akik elnyomják a természetes légzési vágyukat, akár el is ájulhatnak, ami fizikai sérülésekhez vezethet, valamint lehetséges a rohamok fellépése, esetleg az agykárosodás is - írja a Daily Mail.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek