Főzés

A sztárséf árulta el: így lesz tökéletesen finom a tészta!

H. A.

Létrehozva: 2024.10.23. 12:00

A tésztaételek készítése során könnyedén becsúszhatnak olyan hibák, amelyek elrontják az ízeket.

A tészta sokak egyik kedvenc étele, amelyet bárki el tud készíteni - gondoljuk mi. Azonban, Jamie Oliver szerint a tésztaételek készítése során könnyedén becsúszhatnak olyan hibák, amelyek elronthatják az ízeket. A Mindmegette nemrég összegyűjtötte a sztárséf tanácsait arról, mire érdemes odafigyelni a tészta főzése során.

tészta
Így lesz tökéletesen finom a tészta! / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Mekkora edény? Mennyi tészta?

Ha azt szeretnénk, hogy a tészta ne tapadjon össze főzés közben, akkor mindig nagyobb méretű edényt válasszunk a főzéshez. Továbbá azt is érdemes tudni, hogy 75 gramm száraztésztából lesz egy adag főtt tészta.

Ezért ne hagyd ki a sót!

Azért fontos megsózni a főzővizet, mert a főzés során a víz és a só olyan oldatot képez, amely megakadályozza, hogy a tészta elveszítse jellegzetes ízét. Jamie szerint így a tészta a főzés végén kevésbé lesz vizes és unalmas, a belőle készült étel pedig sokkal aromásabbá válik. 

Az olasz háziasszonyok alapszabálya az, hogy egy liter tésztavízhez, egy teáskanál sót kell adni. Ennek mennyisége akkor kevesebb, ha a tészta főzővizét felhasználjuk a szószhoz

Csak részben kell a fedő

Ha tésztát főzünk, akkor nem kell az edényre fedőt tenni, legfeljebb az első percekben, amíg a víz felforr, ugyanis ez felgyorsítja a folyamatot, de miután a tészta is a vízbe kerül, már nem kell lefedni a lábast. És még egy fontos tanács Jamie Olivertől: mindig csak akkor tegyük a tésztát az edénybe, ha már forr a víz!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek