Fogyás

Újra divat a fitneszlabda, így fogyhatsz vele rengeteget

N.T.

Létrehozva: 2024.10.14.

Fitneszlabda, gimnasztikai labda, ülő labda, fitt ball labda, fittlabda – valójában egy és ugyanazt jelentik, egy jó tornaeszközt, amit többféleképpen és többféle céllal is használhatunk. Eláruljuk, hogyan válasszunk!

1. Javítja a tartást

A sokoldalú sporteszköz remek társ az edzésben: otthoni tornához, gyógytornához és rehabilitációhoz is jó választás, de használhatjuk nyújtáshoz, jógához és pilateshez, funkcionális edzéshez, és még relaxációhoz is. A gyerekek mozgásfejlesztésében is hatásos lehet, továbbá a szülés előtt és után álló kismamáknak, és az idősebb korosztálynak is tökéletes mozgáskellék - írja a Fanny magazin

fitnesz, fitneszlabda
 

2. Az egészség támogatója

A labdán végzett gyakorlatok nem terhelik a csontokat és az ízületeket, rendszeres használatával megerősödhetnek a tartó- és mélyizmok, javulhat az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció, növelhető az állóképesség, és a test rugalmassága is.

3. Az ülőmunkások barátja

Használatával megelőzhetők a mozgásszervi problémák, illetve ellensúlyozhatjuk az ülés káros hatásait. Kezdetben 30 percet használjuk, ennyi idő elég, hogy elfáradjanak az izmok, majd fokozatosan növeljük az időtartamot.

4. A méret a lényeg

A legfontosabb szempont, hogy a labda a testmagasságunknak megfelelő legyen. Akkor jó, ha rajta ülve a térd és az alsó lábszár, illetve a felső lábszár és a törzs nagyjából derékszögben, vagy ahhoz közeli szögben állnak. Általában háromféle méret elérhető átmérő szerint: az 55 cm-es 150-160 centis, a 65 cm-es 165-180 centis, a 75 cm-es pedig 180 centi feletti magassághoz illik.

5. Állítsa az íróasztalhoz

Ha az íróasztal mellett használnánk, lényeges, hogy a labdán ülő magasságunk illeszkedjen az íróasztal méretéhez: talpunk legyen a talajon, a felső lábszárunk férjen el kényelmesen, a könyökünk pedig támaszkodjon a felület széléhez.

6. Nélkülözhetetlen egy jó pumpa

A labdához kapható kettős működésű pumpa megkönnyítheti a felfújást és a leeresztést is. Ellenőrizzük a leírást, és mindig az abban szereplő méretre fújjuk, ne tovább. A szelep segítségével állíthatjuk a keménységet, illetve ráüléssel ellenőrizzük a szögeket.

7. Véd a kidurranástól

A legtöbb labda kidurranás elleni védelemmel van ellátva, ennek ellenére nem árt figyelni a rendeltetésszerű használatra és a terhelhetőségre. Ha mégis kihasadna, fokozatosan engedi ki a levegőt, így nem kell tartani a balesetektől.

8. Óvja az elemektől

Strapabíró védőhuzattal megóvhatjuk a labdát a talaj miatti felületi kopástól, főleg, ha főként ülésre használjuk a kelléket. Ez a kiegészítő ráadásul még kényelmesebbé, és látványossá is teszi a labdát.

1. Mozgás a négy fal között

A hűvösebb hónapokban anélkül is átmozgathatjuk magunkat, hogy elhagynánk a lakást. Ehhez szinte fillérekből szerezhetünk edzéshez alkalmas kellékeket, néha pedig elég egy kis leleményesség az alakformálás eszközeinek kialakításához. Például egy konyhai szék, a kanapé vagy ágy széle is lehet a tornagyakorlatok kelléke, egy strapabíró, telepakolt dobozzal pedig a step padot is helyettesíthetjük.

2. Palackokból is lehet súlyzó

Évtizedes hagyománya van a különféle palackokkal való edzésnek, amiben a súly maga a víz, de akár homok vagy aprószemű kavics is lehet. Egy 1,5 literes üveget nézve ugyanennyi, azaz 1,5 kilót nyom majd a „súlyzónk”, a homok nedvességtartalmától és szemcseméretétől függően 2,5-3 kg-ot, kavicsokkal pedig akár 3-4 kg-os nehezéket is létrehozhatunk. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy elvégezzük a megfelelő gyakorlatokat.

3. Nyújtsa ki magát!

Az egyre népszerűbb különféle ellenállású gumiszalagok költséghatékony eszközök, amiket izomerősítésre, izomnövelésre és nyújtáshoz is igénybe vehetünk. Az egész testet megdolgoztató, sokoldalúan alkalmazható szalagok nem foglalnak helyet, és kezdők is könnyedén használhatják, főleg, hogy a legtöbb termék csomagolásán ajánlott gyakorlatok ábrái is megtalálhatók. Jó alternatívái vagy kiegészítői a súlyzós edzésnek.

4. Ugrálja le a zsírt

Az ugrálókötél remek alakformáló eszköz, az ugrálás pedig amellett, hogy jó zsírégető az izmokat is edzi, erősíti. Alkalmazni leginkább akkor tudjuk otthon, ha földszinti lakásban, vagy házban lakunk, és nincs kit zavarjunk a szökdelés dübörgő zajával. Ezt az eszközt szinte bárhol beszerezhetjük, egyszerű diszkontban, játék- vagy sportboltban, és a fonott zsinórtól kezdve a műanyagon át egészen a fémhuzalosig számtalan verzió közül választhatunk.

5. Erősítse az izmokat

Léteznek olyan kisebb méretű labdák, amik szintén remek kiegészítői lehetnek az otthoni mozgásnak. A soft ball névre hallgató eszköz változatos módon használható, átmérőjük általában 25 cm, méretük miatt könnyen a karok és lábak közé fogható. Ezt a labdát puhára kell fújni, a vele végzett gyakorlatok pedig a testtartás javításában és izomerősítésben lehetnek segítségünkre, különös tekintettel a mélyizmokra.

6. Le az úszógumikkal!

Az iskolásévek elmúlásával el is feledkezünk a hulahoppkarikáról, pedig amellett, hogy könnyen és jó áron beszerezhetjük, csodásra varázsolhatjuk az alakunkat. A karikával, főleg, ha az súlyozott, zsírt égethetünk és kidolgozhatjuk a hasizmainkat, emellett megerősíthetjük a törzs egyéb izmait is. Ha kezdők vagyunk, sajátítsuk el az alapokat videók segítségével, az összerakható elemekből álló eszközöket pedig állítsuk kisebb méretre.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek