Praktika

Viszlát bolyhos ruhák - itt a megoldás!

Bors

Létrehozva: 2024.10.26. 11:00

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor bolyhok és szöszök csúnyítják el kedvenc pulcsinkat. Pedig mindössze néhány egyszerű lépésben megszabadulhatunk tőlük, így ruhánk újra úgy fog kinézni, mintha most viselnénk először.

Rend a lelke mindennek

Időnként érdemes átnézni a ruháinkat, és a megjelenő szöszöket, bolyhokat azonnal eltávolítani, mielőtt makacsul rátapadnának a szövetre. Viselés után hajtogassuk össze, és tároljuk hasonló anyagú ruhák között, így minimalizálhatjuk a súrlódást, ami a bolyhosodást okozhatja - írja a Fanny magazin.

Időnként érdemes átnézni a ruháinkat, és a megjelenő szöszöket, bolyhokat azonnal eltávolítani, mielőtt makacsul rátapadnának a szövetre Fotó: Pexels

Görgessük rajta végig

A szöszöket kézzel, egyenként is eltávolíthatjuk, de a szöszhenger sokkal gyorsabb és praktikusabb megoldás. Ez az eszköz kedvező áron beszerezhető drogériákban vagy szupermarketekben, és ragadós felületükkel néhány másodperc alatt eltávolítja a nem kívánt szöszöket, port és szőrt a pulóverekről. Egyszerűen húzzuk le a felső borítóréteget, és görgessük végig a felületen.

Keféljük le a szöszöket

Viselés után érdemes átkefélni az anyagot, hogy minél tovább megőrizzük eredeti állapotát. Egy természetes sörtéjű ruhakefe nemcsak környezetbarátabb, hanem kíméletesebb is az anyagé. Amellett, hogy hatékonyan távolítja el a (állati) szőrt és szöszöket, a sörteszerkezetének köszönhetően mélyebbre is bejut a szövetekbe.

Borotváljuk simára

Ha a pulóver erősen bolyhos és már csomók is kialakultak rajta, a textilborotva segíthet. Figyeljünk arra, hogy óvatosan, fentről lefelé húzzuk végig a pulóveren. A legjobb, ha egyszerre csak kisebb, pár centiméteres területeken dolgozunk. Ha nincs otthon ilyen, kipróbálhatjuk az eldobható borotvát is, de csak óvatosan! Elég egy rossz mozdulat, és meg is sérthetjük az anyagot.

Forogjanak a pengék

Ha a kézi eltávolítás már nem elegendő, ideje erősebb eszközökhöz nyúlni. Az elektromos szöszborotva általában beépített, forgó pengékkel van ellátva, amelyek gyorsan levágják a bolyhokat és a kiálló szálakat anélkül, hogy kárt tennének az anyagban. Végül a leborotvált szálakat a tartályba gyűjti.

Dobjuk a mosáshoz

A szöszök ellen hatékonyan védekezhetünk szösztelenítő mosólabdákkal is. Ezek speciális felületükkel mosás közben összegyűjtik a szövetről a bolyhokat, hajszálakat és állatszőröket. Vásárláskor nézzük meg, hogy hány mosási alkalomra alkalmasak, és milyen hőmérsékleten használhatók.

Ezek a mosási bakik!

A pulóverek a hideg hónapok elmaradhatatlan kedvencei, ám a mosásuk nem mindig egyszerű feladat. Sokszor elkövetünk bakikat, amelyek tönkretehetik a kedvenc darabjainkat. Alapszabály, hogy nézzük meg az ápolási címkét. Ha az szerepel rajta, hogy „csak vegytisztítás”, ne kísérletezzünk az otthoni mosással, vigyük inkább tisztítóba. Ugyanígy, ha „csak kézi mosás” van feltüntetve, kerüljük a gépi mosást.

Vegyesen mosva, csurig töltve

A pulóvereket mindig kifordítva mossuk, és tegyük hálós mosótáskába, hogy csökkentsük a súrlódást. Kímélő programot válasszunk, és az anyag típusától függően használjunk normál, enyhe univerzális vagy gyapjúmosószert. Soha ne mossuk együtt a durvább darabokkal, például farmerrel vagy törölközővel, mivel ezek könnyen károsíthatják az érzékeny textíliát, így csökkentve élettartamukat.

Büdösen szárad meg

Soha ne mossuk együtt erős szag- vagy nedvességmegkötő anyagokkal, mint például gyapjúval, poliészterrel vagy lennel. Ezek hajlamosak megtartani a szagokat, amitől áporodott illatuk lesz. Különösen a poliészter, mivel kevésbé légáteresztő, könnyen magába zárhatja a kellemetlen szagokat. A legjobb, ha hasonló összetételű anyagokkal, vagy külön mossuk.

Csavarjuk belőle a vizet

A pulóverek rendkívül kényesek, ezért a legkíméletesebb módja az otthoni tisztításuknak a kézi mosás. Töltsünk meg egy kis kádat vagy mosdót hideg vízzel, adjunk hozzá kevés enyhe mosószert, fordítsuk ki, majd finoman nyomkodjuk bele a vízbe. Hagyjuk ázni 10-15 percig, ezután alaposan öblítsük ki. Ne csavarjuk ki! Ehelyett finoman ütögessük meg, hogy eltávolítsuk belőle a felesleges vizet.

Beleragad a vízkő

Évente kétszer öblítsük át ecetes vízben, hogy megszabaduljunk a vízkőtől és a szennyeződésektől, különösen, ha kemény vízben mosunk. Az ecet segít megőrizni a szálak rugalmasságát, miközben megakadályozza a vízkőlerakódásokat a ruhadarabokban. Az ecetes öblítés után mindig alaposan öblítsük ki a pulóvereket hideg vízben, hogy eltávolítsuk az ecet maradványait.

Összemegy a magas hőtől

Mosás után ne tegyük a szárítógépbe, még a legkíméletesebb programon sem. A kényes pulóverek nem bírják a szárítógép hőjét és forgó mozgását, mert ezek súlyosan károsíthatják az anyagukat. Különösen a gyapjú és kasmír anyagú darabok zsugorodhatnak, kinyúlhatnak vagy elveszíthetik formájukat.

Fejjel lefelé, lógatva szárad

Ne akasszuk fel, mert ettől megnyúlhat. Inkább mindig vízszintes felületen, formára igazítva, száraz törölközőre téve hagyjuk fektetve megszáradni. Így megőrizhetjük a formáját, és hosszabb ideig hordhatjuk majd.

Könyvajánló

Két tűz között
A Londonban élő, 25 éves, színes bőrű Queenie két kultúra és közösség elvárásainak próbál egyszerre megfelelni: jamaicai származású nagyszüleinek és a többségi társadalomhoz tartozó értelmiségi közegének. 
Candice Carty-Williams: Queenie- A fekete Bridget Jones - és annál is több
Alexandra Kiadó- 4599 Ft

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek