Víz

Ezért éri meg palackos víz helyett vízadagolóra váltani

Bors

Létrehozva: 2024.10.14.

Nem kell többé hazacipelnünk a több kartonnyi ásványvizet, és az üres flakonok visszaváltásával sem kell bajlódnunk, ha beszerzünk otthonra egy vízadagoló automatát. Mutatjuk hogyan vágjunk bele a keresésbe!

Kiváló a minősége

A csapvíz az ország egész területén iható, de egyes részeken nem feltétlenül jó az íze. Számos megoldás kínálkozik ennek kiküszöbölésére a víz felforralásától kezdve a palackozott víz vásárlásáig. Költséghatékony módszer a vízadagoló berendezés is, amely jelentős idő- és költségmegtakarítást kínál, és még a környezetet is kíméli, mivel többé nincs szükség PET palackok beszerzésére vagy tárolására - írja a Fanny magazin.

Nem kell többé hazacipelnünk a több kartonnyi ásványvizet (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Csak egy gombnyomás

Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy hálózati vagy ballonos vízadagolót szeretnénk. A ballonos vízadagoló előnye, hogy egy gombnyomással könnyedén adagolhatunk friss és tiszta vizet, így nem kell többé a csapvíz ízével vagy minőségével törődnünk. Hátránya, hogy a ballonok általában 19 literesek, melyeknek súlya problémát okozhat az idősebb vagy mozgáskorlátozott személyek számára.

Hálózatra csatlakozva

Ha problémát jelent a súly, a hálózatos vízadagoló a legegyszerűbb választás. Egyrészt, mert a meglévő vízhálózatra csatlakoztatva a hálózatos vízadagolókból sosem fogy el a víz, nem kell külön vizes ballonokat rendelni hozzá, másrészt a kiszállítással sem kell foglalkozni. A szűrésnek köszönhetően pedig kiszűri az ivóvízhálózatban esetlegesen előforduló szennyeződéseket.

Forró víz a teához

A legtöbb ballonos vízadagoló több funkcióval is rendelkezik. Egy gombnyomásra szénsavas víz varázsolható az ásványvízből. Ha pedig teázni vagy kávézni szeretnénk, akkor sem kell a vízforralót segítségül hívni, hiszen ezek a vízadagolók már forró vizes funkcióval is el vannak látva

Megússzuk a karbantartást

Aki ragaszkodik a saját készülékhez és nem akar havonta bérleti díjat fizetni, annak jobban megéri megvásárolni. Ebben az esetben viszont a karbantartással, javítással és a szűrőcserével is számolni kell. Aki viszont inkább bérelne, az megússza az egyszeri nagyobb kiadást és a rendszeres karbantartást

Mossuk át a csapot

Fontos, hogy hetente egyszer vegyük le a gép tetejét, és a ballon alatti részt is alaposan  fertőtlenítsük ki. Csapokat hetente egyszer ajánlott leszedni és fertőtlenítőszerbe beáztatni: a gépre 10 perces áztatás után, alapos öblítést követően helyezhetőek vissza. Fertőtlenítés után mindkét csapon javasolt 2-3 dl vizet kiengedni, hogy semmiféleképpen ne maradjon benne vegyszer.

Tiszta vizet a pohárba

Bár ma már a csapvizet is szigorú szabályok szerint kezelik, elöregedett vízvezetékekből is származhatnak nem kívánt anyagok, amelyek kellemetlen ízt, szagot és állagot okozhatnak. Ezért aki tart a csapvíztől, illetve a vezetékben található vegyületektől, beszerezhet egy vízszűrős kancsót, mellyel kiküszöbölhető többek között a klór, a mikroműanyag, a homok, a nehézfémek, de a rozsda és a vízkő szervezetbe jutása is.

Lágyítja a vizet

Alapvetően a vízszűrő kancsó aktívszenes technológiával működik, amely megköti a csapvízből származó mikro- és makroszennyeződéseket. Ezt az alapfunkciót másfajta szűrőbetétekkel, például ioncserélő gyantával lehet kiegészíteni, amely a víz keménységét is csökkenti, sokkal lágyabb és kellemesebb lesz a víz íze. A drágább, ismert márkáknál az ioncserélő gyanta már eleve benne van a szűrőbetétben, de külön is megvásárolható.

Cseréljük a betétet

Amellett, hogy csökkenti a szennyeződéseket és lágyítja a vizet, nagy előnye még az ára is. A kancsó egyszeri, pár ezer forintos beruházás, igaz, a szűrőbetétet időközönként cserélni kell. Néhány havonta újat kell beszerezni attól függően, milyen gyakran használjuk a kancsót, de még így is olcsóbban jön ki, mintha palackozott vizet vásárolnánk nap mint nap az üzletben.

Mindig kéznél van

A kancsónak egyszerű a használata, nincsenek bonyolult gombjai, használatához nem kell semmit sem telepíteni és nincs szükség szakemberre sem. Nem mellesleg könnyedén bárhová magunkkal vihetjük, ha elutazunk. A hűtőbe is betehetjük, ha hideg vizet szeretnénk inni, ráadásul közben megkíméljük magunkat a műanyag palackok cipelésétől, tárolásától, macerás beváltásától.

Jobb lesz a minősége

A kancsóban található szűrőbetét a víz keménységét is csökkenti, ami jót tesz a háztartási gépeinknek, így a szűrt vizet tea- vagy kávéfőzőbe, vagy akár vasalóba is önthetjük, de használhatjuk főzéshez is, amitől még finomabbak, ízletesebbek lesznek az ételeink. Sőt, még a vágott virágok is tovább maradnak frissek, ha szűrt vízben állnak.

A hűtőben van a helye

Mint a legtöbb folyadékot, a szűrt vizet is célszerű hűtőszekrényben tartani, és 24 óránál tovább nem ajánlott tárolni. Higiéniai okokból a szűrőpatron kis mennyiségben ezüstöt is tartalmaz, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Minden szűrőcsere során mossuk el a kancsót. A mosogatógépben történő tisztításról minden esetben tájékozódjunk az adott gyártó oldalán.

Felejtsük el a hulladékot

A vízszűrő mellett szól még, hogy fogyasztásával nem keletkezik műanyag hulladék, ezáltal jelentősen csökkenthetjük karbonlábnyomunkat és a hagyományos műanyag felhasználását.

Könyvajánló

Megismerhetjük a legkorszerűbb terhességi vizsgálatokat és a legmodernebb szülési lehetőségeket - a vízben szüléstől a „szelíd” császármetszésig -, és azt is megtudhatjuk, melyik meditációs technikák biztonságosak. A könyv hasonlóan nagy figyelmet szentel várandósság alatti életmódunknak is.
Heidi Murkoff: Az a kilenc hónap
7999 Ft- Alexandra Kiadó

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek