Sütemény

Ez most az ősz legfinomabb és legmenőbb uzsonnája: sütőtökös csigakalács

B. V.

Létrehozva: 2024.11.29. 11:30

Módosítva: 2024.11.29. 13:05

Isteni, finom és még laktató is. Kell ennél jobb sütemény?

Hétvégi sütésre keresel ötletet? Vagy szimplán valami kelt tésztás finomságot szeretnél enni csak úgy nasinak? Netán egy laktató leves mellé főétel helyett valami finom sütire vágysz, ami eltelít? Nos, akkor jó hírünk van. A következő isteni finom sütőtökös csigakalácsot neked találták ki, hiszen egyszerű és nagyszerű és még a sütőtöknek is szezonja van pár napig.

tök sütőtök
Így készíts sütőtökös csigakalácsot. Fotó: Pexels / Pexels

A lényeg, hogy egy fűszeres sütőtökkrémet kell készíteni és azzal megkenni a kelt tésztát, majd az elkészült finomságot 25 percre a sütőbe rakni. A leghosszabb idő a kelesztés, ami idő alatt a sütőtököt simán elkészíthetjük. 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg sült tök 
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj 
  • porcukor a tetejére
  • zsír a forma kenéséhez 

Elkészítés:

Először is a tésztát kell megcsinálnunk, amihez pici langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. Ezt követően a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést vájunk. Ide öntjük a szoba-hőmérsékletű tojássárgáját. Hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukor felét, a csipet sót. Ráöntjük a felhabzott élesztőt, a maradék tejet és az egy deci langyos tejszínt. Kézzel vagy elektromos dagasztóval szépen kidolgozzuk a tésztát. 

Ha kell, pici lisztet adhatunk még hozzá, de ne legyen túl kemény a tészta!

Ha már elválik az edény falától, akkor hozzádagasztunk 6 dkg felolvasztott, langyos vajat. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni. Ez idő alatt kizsírozunk egy közepes méretű kerek, kapcsos tortaformát és elkészítjük a sütőtökkrémet, amihez megsütjük a tököt majd azt fahéjjal, a maradék vaníliás cukorral (esetleg porcukorral) édesítjük, botmixerrel pürésítjük a maradék, 4 dkg vaj hozzáadásával.

Ezt követően, ha megkelt a tészta, akkor azt lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és csíkokra felvágjuk. Ezeket a csíkokat kenjük majd meg a sütőtökkrémmel. Egy csíkot felcsavarunk, a forma közepre állítjuk, majd a többit is köré tekerjük. Köré rakunk egy tortagyűrűt. 

Letakarva ismét kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácson langyosra hűtjük. Porcukorral meghintjük, tortaszerűen szeleteljük

 - írja a Mindmegette

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek