A zserbó sokak kedvenc sütemény, és bizony el sem tudnánk képzelni az ünnepeket nélküle. Gáspár Bea most megmutatja a Mindmegettének, hogy ő hogyan készíti.
Hozzávalók
A tésztához:
6 dkg kristálycukor
1 kis pohártejföl
2.5 dkg friss élesztő
50 dkgliszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
só
2 db tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
70 dkg dió
10 dkg vaníliás cukor
1 db citrom
1 db narancs
1 üveg lekvár (sütésálló vagy sűrű)
A tetejére:
2 tábla étcsokoládé
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A szobahőmérsékletű tejfölbe keverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet, a fahéjat, a sót, a tojássárgákat, a vajat és a felfuttatott élesztőt egy tálba tesszük, majd robotgéppel egynemű tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a diót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és narancshéjat, valamint a baracklekvárt jól elkeverjük.
A tésztát 3 részre osztjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot, majd megkenjük a diós-lekváros töltelék felével. Rátesszük a másik tésztalapot, villával megszurkáljuk, majd megkenjük a töltelék másik felével. Végül a harmadik tésztalapot is a süteményre helyezzük, és villával megszurkáljuk.
160 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét gőz fölött az olajjal felolvasztjuk.
A zserbót 1-2 óra hűtés után megkenjük az olvasztott csokoládéval. Ha kihűlt a csoki, szeleteljük.