Ha túl sok rizst főztél, itt van néhány fantasztikus tipp, miként használhatod fel a maradékot!
Az egyik kedvelt köret a főtt rizs - azonban, bár nagyjából tudni lehet, mennyi fogy el egy-egy étkezés során, könnyen előfordulhat, hogy elszámoljuk magunkat, emiatt pedig egy jelentős adag megmarad. Szerencsére némi kreativitással a megmaradt rizs szinte új életre kelhet.
Kevés olyan étel van, amelyet a maradék alapanyagok tesznek különösen ízletessé, de a sült rizs ezek közé tartozik. Ha elég ideig pihenteted a maradék rizst, akkor garantáltan finom lesz a végeredmény, és még spóroltál is. Figyeld meg: az íze pont olyan lesz, mintha a kedvenc kínaidból rendelted volna.
Függetlenül attól, hogy a nagyi receptje alapján készíted a hús- vagy zöldséglevest, ha levesbetétnek rizst kínálsz, nem foghatsz mellé. A levesek hihetetlenül sokoldalúak, még az azonos receptekből készülteknek is más-más lehet az ízük: bátran állíthatjuk, hogy annyi leves van, ahány ember. A főtt rizs minden leveshez illik, csak kiadósabbá, tartalmasabbá teszi azokat.
A mexikói konyha rengeteg javaslatot kínál a maradék főtt gabonák felhasználására. A burrito rizzsel való megtöltése ízletes megoldás a maradék hasznosítására. Egyszerűen melegítsd fel a rizst egy kevés apróra vágott korianderrel, és máris kész a mennyei burrio alap. A vegán burritókban a rizs tökéletes kiegészítője a babnak és más zöldségeknek, de remekül passzol a sajtokhoz, sőt a rántottához is.
Többféle rizsgolyót is készítenek az olaszok. A két legnépszerűbb a suppli és az arancini. Előbbi talán egyszerűbb: a rizsgolyó közepén mozzarella lapul, majd a golyót lisztbe forgatva sütik ki. Az arancini hasonlóan készül, de a töltelék más: a sajton kívül számos más összetevőt is tartalmaz. Kerülhet bele darált hús, sonka, zöldség – tulajdonképpen csak a szakácstól függ, hogy mivel teszi még tartalmasabbá a rizsgolyót.
A hétvégi ebédből megmaradt főtt rizsből tökéletes reggelit készíthetsz hétfőn - írja a Mindmegette. A tojásalapú olasz étel, ami leginkább az omletthez hasonlít, rizzsel gazdagítva tápláló és egészséges reggeli lesz.