veszély

Milliók sütik így a tojást, pedig életveszélyes - azonnal szokj le róla!

Létrehozva: 2024.11.13.

Módosítva: 2024.11.13.

Nagyon nem jó így tojást sütni.

A tojás egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étel, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted el. Ha rosszul sütöd a tojást, az komoly betegségeket okozhat - írja a Life.hu internetes portál.

A tükörtojás sokak kedvence

Ki gondolta volna, hogy a tojás is lehet káros a szervezetre? Az amúgy egészséges élelmiszer számos ételnek az alapanyaga, és magában is nagyon finom fogás lehet, de egy kanadai dietetikus szerint egyáltalán nem jó, ha a tojást így sütöd. A tojás gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, kiváló fehérjeforrás és valószínűleg mindenki kedvenc reggelije. A tojást többféleképpen el lehet készíteni, és könnyed fogás zöldségekkel vagy húsos ételekkel kombinálva.

A tápértéket módosíthatja az elkészítés

A tojás elkészíthető főzve, sütve, omlettként és rántottának, viszont az elkészítés módja jelentősen befolyásolja a tápértékét, ezzel együtt az egészségre gyakorolt hatását. Ha nem figyelsz oda, hogy hogyan készíted el a reggelidet az az egészségedbe kerülhet. A rosszul elkészített tojás, akár a rák kockázatát is növelheti.

A dietetikus tanácsai

Angel Luk Kanadában regisztrált dietetikus és író számos profi sportolónak és több száz ügyfélnek javított már az egészségén és a teljesítményén személyre szabott egészséges diéta kialakításával. Ezúttal a tojás elkészítéséről osztott meg érdekességeket, és elárulta, hogy ha a tojást tükörtojásnak sütve fogyasztod, az akár rákhoz is vezethet.

Így ne süsd a tojást

Az égett tojást megenni nemcsak érelmeszesedéshez, szívproblémákhoz, de rákhoz is vezethet. A dietetikus szerint, a túlságosan megpirított tükörtojás előidézheti ezeket a betegségeket, de belső gyulladásokat is okozhat. Amikor már barna foltokat látsz a tojásodon, akkor már olyan kémiai változások mentek végbe rajta, amelyek során potenciálisan rákkeltő anyagok jöttek létre.

Hogyan süsd jól a tojást?

Ha a tojást tartósan 180 fok felett sütöd, akkor oxiszterolok jönnek létre, amelyek káros vegyületek, és az egészségünkre nézve veszélyesek. Ezek az anyagok a szervezetbe kerülve gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedéshez és a szívproblémákhoz. Ezeket az anyagokat már többször vizsgálták és kapcsolatot találtak az oxiszterolok és a vastagbél- és húgyhólyagrák között.

A szakértő szerint a tükörtojás helyett készíts inkább omlettet vagy rántottát, ami alacsonyabb hőfokon készül. Illetve azt is ajánlja, hogy használj kevesebb olajat, mert a túl sok olaj gyorsabban égeti a tojást.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek