Nem csupán a sörösüvegek felnyitásakor használhatjuk!
A befőttesüvegek felnyitása sokszor nem egyszerű feladat a bennük lévő vákuum miatt: időnként egyenesen vért kell izzadnunk ahhoz, hogy végre hozzájussunk az üveg tartalmához.
A befőtteket a legtöbb esetben úgy zárod le, hogy még meleg a tartalma. Azonban ahogy elkezd kihűlni, a levegő összehúzódik, és egy vákuumos, steril környezet alakul ki, aminek hatására nem tudnak elszaporodni a baktériumok.
Sokan ilyenkor egy tompa kés hegyével addig feszegetik a csavaros fedő szélét, amíg nem keletkezik rajta egy akkora rés, amin keresztül megszűnik az a bizonyos szívó hatás. Létezik azonban ennél egyszerűbb megoldás is, amelyet nemrég a Mindmegette mutatott meg!
Kevésbé veszélyes megoldás az, ha kés helyett egy sörnyitót használsz. Alkalmazása pontosan úgy történik, mintha egy jó kézműves sört pattintanál ki vele, csak ebben az esetben nem a söröskupakra, hanem a befőttesüveg oldalához illeszted, mintha csak fel szeretnéd bontani. Ezután nincs más dolgod, mint óvatosan felfelé feszegetni a tető oldalát addig, amíg el nem illan a vákuum. Egyszerűbb eljárás ez, mint a késsel való feszegetés vagy szurkálás, ráadásul kézenfekvőbb is.