Étkezés

Súlyos idegrendszeri és légzőszervi problémákat okozhat, ha ezt eszed

L.A.

Létrehozva: 2024.11.07.

Az erre érzékenyekre kockázatot jelenthet.

Egy amerikai kutatás szerint migrént, kiütéseket, légzőszervi problémákat is kiválhat, emellett gyerekeknél fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit a piros ételek egyik gyakori összetevője, az alluravörös ételfesték. A piros ételszínezékek, különösen a Red Dye 40 (alluravörös, E129) okozhatja ezeket a panaszokat.

Jobb vigyázni! / Fotó: Pixabay

Az alluravörös ételszínezék mára az egyik legelterjedtebb ételszínezékké vált, amit nemcsak az USA-ban, hanem az EU-ban is alkalmaznak, bár szigorúbb szabályozás mellett. Európában az elfogadható napi beviteli mennyiség 7 mg/kg. A vizsgálatok szerint azonban az erre érzékenyeknél ez kockázatot jelent, allergiás reakciókat válthat ki.

Az E 129 előfordulhat:

  • tejtermékekben,
  • üdítőkben,
  • édességekben,
  • vagdalthúsokban,
  • növényi fehérjéből készült termékekben,
  • jeges édességekben,
  • édesipari termékekben.

Az E129-es színezéket különösen a gyerekek idegrendszerére gyakorolt hatása miatt vizsgálták, mivel egyes kutatások szerint növelheti az agresszív viselkedés kockázatát, és és felerősítheti az ADHD-s tüneteket. Bár további kutatások szükségesek, a szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az E129-et - írja a Mindmegette.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek