Az erre érzékenyekre kockázatot jelenthet.
Egy amerikai kutatás szerint migrént, kiütéseket, légzőszervi problémákat is kiválhat, emellett gyerekeknél fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit a piros ételek egyik gyakori összetevője, az alluravörös ételfesték. A piros ételszínezékek, különösen a Red Dye 40 (alluravörös, E129) okozhatja ezeket a panaszokat.
Az alluravörös ételszínezék mára az egyik legelterjedtebb ételszínezékké vált, amit nemcsak az USA-ban, hanem az EU-ban is alkalmaznak, bár szigorúbb szabályozás mellett. Európában az elfogadható napi beviteli mennyiség 7 mg/kg. A vizsgálatok szerint azonban az erre érzékenyeknél ez kockázatot jelent, allergiás reakciókat válthat ki.
Az E 129 előfordulhat:
Az E129-es színezéket különösen a gyerekek idegrendszerére gyakorolt hatása miatt vizsgálták, mivel egyes kutatások szerint növelheti az agresszív viselkedés kockázatát, és és felerősítheti az ADHD-s tüneteket. Bár további kutatások szükségesek, a szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az E129-et - írja a Mindmegette.