Tényleg rossz módszert alkalmaztunk eddig?
Ha nyers tojás feltöréséről van szó, az emberek többsége reflexből valamilyen tárgy, mondjuk egy tányér vagy jellemzőbben serpenyő peremén teszi azt meg. Ez azonban rossz technika.
Miért rossz az alkalmazott technika? Egyrészt a tojás egy része a serpenyő külső peremén kifuthat, másrész az apró héjdarabok is gondot okozhatnak. Ehelyett inkább sima, vízszintes felülethez ütve próbáljuk meg feltörni a tojást – amivel az "anyagveszteséget" is elkerüljük, ráadásul a hély is egyenletesebben reped meg, nem összevissza, így jóval kezelhetőbb lesz.
Egy Michelin-csillagos séf a Mirrornak árulta el, ő hogy készíti a tükörtojást. Sally Abe így nyilatkozott:
Sally Abe séf szerint a tükörtojás elkészítésének kulcsa a főzőedényben rejlik. A tükörtojáshoz elengedhetetlen a tapadásmentes serpenyő használata. A serpenyőt óvatosan melegítsük fel egy kis olajjal, vagy vajjal, ha annak jobban szeretjük az ízét. Óvatosan, egyesével üssük bele a friss tojásokat a serpenyőbe, és süssük két-három percig, amíg a fehérje meg nem dermed. A séf extra trükkje: egy kanállal óvatosan meglocsolja a forró zsiradékkal a tojás tetejét is, hogy a sárgája is kapjon egy finom bevonatot.